Euro’s reiziger ’foetsie’ door verlopen ov-chipkaart

Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

29 NOV 2015

Honderdduizenden euro’s gaan verloren met het weggooien van verlopen of defecte ov-chipkaarten. De reizigers moeten zoveel handelingen verrichten om het overgebleven saldo terug te vragen, dat ze liever hun verlies nemen.

Dat stellen reizigersvereniging Rover en de Consumentenbond die gezamenlijk een actie zijn begonnen om de servicekosten van de ov-chipkaart omlaag te krijgen. De ov-chipkaart in Nederland is de duurste van Europa blijkt uit hun onderzoek ’Servicekosten ov-chipkaart in Europa’.

Rover-woordvoerder Chris Vonk denkt dat er inmiddels rond een miljoen euro aan ongebruikt saldo in de prullenbak is beland. Letterlijk weggegooid geld. „Het geld blijft liggen bij Trans Link Systems, de uitgever van de ov-chipkaart”, zegt Vonk. „Het overgebleven saldo na het verlopen of defect gaan van de kaart zou automatisch teruggegeven moeten. De reiziger moet er niet zelf achteraan hoeven gaan.”

Betalen voor geld terug

Ook als de reiziger er wel zelf achteraan gaat, moet hij nog betalen om zijn eigen geld terug te krijgen. Het kost namelijk 2,50 euro om restsaldo terug te vragen aan de balie. „Belachelijk, het geld is gewoon van de reiziger”, zegt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond. „Het is alsof je je portemonnee aan iemand in beheer geeft en er telkens voor moet betalen als je er iets uit wilt halen.”

Alleen reizigers die hun ov-chipkaart automatisch laten opladen of er een hebben via NS krijgen het resterende saldo na het verlopen van de kaart (na vijf jaar) automatisch op hun rekening teruggestort.

Opsturen

Rover riep in september reizigers die geen restsaldo wilden terugvragen vanwege het ‘gedoe’ of omdat ze niet allerlei privégegevens wilden prijsgeven (anonieme kaarthouders), op om hun verlopen chipkaart niet te vernietigen, maar naar hen te sturen. Gemiddeld blijkt er 8,50 aan restsaldo op de kaarten te staan.

„Er zijn miljoenen kaarten in omloop”, zegt Rover-directeur Ineke van der Werf. „Een gratis vervangende ov-chipkaart moet hiervan ruimschoots gefinancierd kunnen worden.”

'Vervangen moet gratis'

Want naast het kosteloos en eenvoudiger terugvragen van restsaldo aan de balie, willen de twee consumentenorganisaties ook dat de chipkaart gratis vervangen wordt na afloop van de geldigheidsduur en bij een onzichtbaar defect. Nu kost dat 7,50 euro. In de meeste Europese landen is de ov-chipkaart onbeperkt geldig of gratis te vervangen.

De consumentenorganisaties roepen reizigers op een steunbetuiging aan de actie achter te laten op de website van de Consumentenbond. (www.consumentenbond.nl/ovchip).


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

‘Donderdag waarschijnlijk windstoten van 130 km’

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

2 UUR

Niets is zo veranderlijk als het weer. Toch fronsten veel mensen hun wenkbrauwen toen deze week de voorspellingen wel heel erg uiteenliepen over het voorspelde weer van donderdag. Op Weerplaza werd een ware horror-storm voorspeld voor de donderdag: windkracht 12 met windsnelheden tot 150 kilometer per uur! Terwijl Teletekst het hield op windkracht 6 met een windsnelheid van nog geen 50 kilometer per uur. Hè? Zijn stormen, die een paar dagen later toeslaan dan zo moeilijk in te schatten of zat hier iemand vreselijk te slapen?

Doordeweekse techno, maar zeker niet alledaags

Elke dinsdag gaat het dak eraf tijdens Techno Tuesday en hoe slechter het weer, hoe beter de sfeer...

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

3 UUR

Dinsdag zou zomaar de nieuwe vrijdag kunnen worden, zeker onder liefhebbers: elke week techno cadeau in de Melkweg tijdens Techno Tuesday, zo ook deze dinsdag.

RTL verantwoordelijk voor de fratsen van Barbie? / ANP
Likeability of 3

Is RTL verantwoordelijk voor de toestand van Barbie?

Het was al langer duidelijk dat Barbie ongelukkig was. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

Sarah Sitanala

VANDAAG, 12:14

Samantha de Jong, beter bekend als Barbie, verscheen afgelopen week in het nieuws omdat zij met spoed werd opgenomen in het ziekenhuis. Vriendlief, ex-manager en haar ex-man gaven allemaal een reactie, maar Barbie zelf hield zich muisstil.

Onduidelijk is wat er precies met haar aan de hand is, maar er is genoeg voer om te speculeren. Het was namelijk al langer duidelijk dat het niet helemaal goed ging met Barbie. In een eerder interview had zij te kennen gegeven zich misbruikt te voelen en in de bijstand te zitten.

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk
Likeability of 5

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:54

Niets vreselijker dan gepest worden op werk. Vuurtorenwachter Nicolette van Berkel heeft het meegemaakt bij haar werkgever Rijkswaterstaat. De wachter van vuurtoren Brandaris op Terschelling zit al meer dan twee jaar thuis nadat zij had gemeld dat ze werd gepest en (seksueel) geïntimideerd door haar collega's en leidinggevenden. Daarom wil vuurtorenwachter Nicolette van Berkel dat er een onafhankelijke commissie onderzoek gaat doen naar de manier waarop haar werkgever Rijkswaterstaat met haar klachten is omgegaan.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Openbaar vervoer: nieuwe cao voor 12.000 werknemers

Openbaar vervoer: nieuwe cao voor 12.000 werknemers

In de komende drie jaar krijgen de medewerkers in totaal een loonsverhoging van 8,3 procent. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:19

Wist je nog dat je afgelopen 4 januari niet met de streekbus kon rijden? De buschauffeurs staakten wegens een hoge werkdruk en lage lonen. Het blijkt dat de staking heeft geholpen, want werknemers in het openbaar vervoer krijgen alsnog een nieuwe cao. Vakbonden FNV en CNV zeggen afspraken te hebben gemaakt met de werkgevers in het OV over de aanpak van de werkdruk, loonsverhoging en een vaste baan voor duizend uitzendkrachten.

Toilet

Likeability of 5

'Kind van vlogger heeft daar altijd last van'

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

GISTEREN

Het lijkt haast een hype, vlogger na vlogger maakt bekend een kindje te verwachten. Van pretecho’s tot de eerste luiers: wat kunnen we verwachten van vloggers die ouders worden? En is het wel goed voor een kind om nog voor de geboorte al zo in de spotlights te staan?

Een heel leven online

Oud-prof Van der Doelen boegbeeld carnavalspetitie

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

GISTEREN

Met carnaval moet heel Nederland vrij krijgen. De petitie om dat voor elkaar te krijgen heeft nu al 100.000 steunbetuigingen gekregen. We belden even met het boegbeeld van de actie, oud-profvoetballer en nu singer-songwriter Björn van der Doelen.

‘Met Björn. Ik ben er effe niet. Ik ben op pad om voor iedereen vrij te regelen met Carnaval. Ik ga dat effe sjeffen.’ Aldus de voicemail van Van der Doelen. „Mooi hè?”, lacht hij als we hem aan de telefoon krijgen. Van der Doelen is net bij het Radio 538-duo Coen & Sander geweest. „We hebben al 100.000 handtekeningen te pakken en de teller loopt nog steeds. Zo hard had ik het niet verwacht, ik ben kennelijk een goed uithangbord, haha. Het doel is om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen en om deze dan na het carnaval in Den Haag aan te bieden.”