In het nieuws

Euro’s reiziger ’foetsie’ door verlopen ov-chipkaart

Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

29 NOV 2015

Honderdduizenden euro’s gaan verloren met het weggooien van verlopen of defecte ov-chipkaarten. De reizigers moeten zoveel handelingen verrichten om het overgebleven saldo terug te vragen, dat ze liever hun verlies nemen.

Dat stellen reizigersvereniging Rover en de Consumentenbond die gezamenlijk een actie zijn begonnen om de servicekosten van de ov-chipkaart omlaag te krijgen. De ov-chipkaart in Nederland is de duurste van Europa blijkt uit hun onderzoek ’Servicekosten ov-chipkaart in Europa’.

Rover-woordvoerder Chris Vonk denkt dat er inmiddels rond een miljoen euro aan ongebruikt saldo in de prullenbak is beland. Letterlijk weggegooid geld. „Het geld blijft liggen bij Trans Link Systems, de uitgever van de ov-chipkaart”, zegt Vonk. „Het overgebleven saldo na het verlopen of defect gaan van de kaart zou automatisch teruggegeven moeten. De reiziger moet er niet zelf achteraan hoeven gaan.”

Betalen voor geld terug

Ook als de reiziger er wel zelf achteraan gaat, moet hij nog betalen om zijn eigen geld terug te krijgen. Het kost namelijk 2,50 euro om restsaldo terug te vragen aan de balie. „Belachelijk, het geld is gewoon van de reiziger”, zegt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond. „Het is alsof je je portemonnee aan iemand in beheer geeft en er telkens voor moet betalen als je er iets uit wilt halen.”

Alleen reizigers die hun ov-chipkaart automatisch laten opladen of er een hebben via NS krijgen het resterende saldo na het verlopen van de kaart (na vijf jaar) automatisch op hun rekening teruggestort.

Opsturen

Rover riep in september reizigers die geen restsaldo wilden terugvragen vanwege het ‘gedoe’ of omdat ze niet allerlei privégegevens wilden prijsgeven (anonieme kaarthouders), op om hun verlopen chipkaart niet te vernietigen, maar naar hen te sturen. Gemiddeld blijkt er 8,50 aan restsaldo op de kaarten te staan.

„Er zijn miljoenen kaarten in omloop”, zegt Rover-directeur Ineke van der Werf. „Een gratis vervangende ov-chipkaart moet hiervan ruimschoots gefinancierd kunnen worden.”

'Vervangen moet gratis'

Want naast het kosteloos en eenvoudiger terugvragen van restsaldo aan de balie, willen de twee consumentenorganisaties ook dat de chipkaart gratis vervangen wordt na afloop van de geldigheidsduur en bij een onzichtbaar defect. Nu kost dat 7,50 euro. In de meeste Europese landen is de ov-chipkaart onbeperkt geldig of gratis te vervangen.

De consumentenorganisaties roepen reizigers op een steunbetuiging aan de actie achter te laten op de website van de Consumentenbond. (www.consumentenbond.nl/ovchip).


Views

79

Likeability of 3

Vic (6) overleden na ongeluk met zwembadfilter

Foto: Privé

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 09:59

De Belgische Vic, die afgelopen week in Portugal in een coma raakte nadat hij een kwartier onder water met zijn arm vast had gezeten in het zwembadfilter, is maandagochtend overleden. Het ongeluk gebeurde toen de 6-jarige Vic naar de bodem van het zwembad dook, en daar uit nieuwsgierigheid zijn arm in een gat stak. Dat bleek het zwembadfilter te zijn, waar hij tot aan zijn elleboog in werd vastgezogen.

Eerder meldden de ouders dat het jongetje hersendood verklaard was door de artsen in het kinderziekenhuis in Lissabon, en dat de behandeling gestaakt ging worden. Niet veel later nadat zijn ouders hem uit zijn coma hebben laten halen, is Vic overleden.

,,Deze morgen om zes uur lokale tijd is Vic zijn hartje gestopt met kloppen. We waren er allebei bij en we lagen samen met hem in zijn bedje. Iets wat hij altijd vroeg om dicht bij ons te zijn”, zeggen zijn ouders Ansie en Michael Wanzeele op Facebook.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

500+

'Extra zorg nodig voor kwetsbare ouderen bij hitte'

Het Rode Kruis roept op om extra goed te letten op kwetsbare ouderen tijdens de warme dagen. / Pexels

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:45

Maar een op de vijf Nederlanders vraagt regelmatig aan oudere familieleden of ze extra hulp nodig hebben tijdens de warme dagen van de afgelopen tijd, terwijl juist de ouderen extra risico lopen op uitdroging of oververhitting. Het Rode Kruis roept daarom familie en kennissen van kwetsbare ouderen op om extra goed op ze te letten tijdens de warme dagen.

Minder snel dorst

De ouderen hebben zo'n twee liter vocht per dag nodig om niet uit te drogen. Dat wil nog weleens mis gaan, omdat ze minder snel een dorstprikkel ervaren en daarom niet de hoeveelheid vocht op peil houden. Het Rode Kruis adviseert mensen om in de gaten te houden of de ouderen wel genoeg drinken, maar ook of hun huis wel koel genoeg is en of ze luchtige kleding hebben.


Views

700+

Nationaal hitteplan van kracht

Camera videoNationaal hitteplan van kracht

Een man geniet van het warm in een strandstoel / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:16

Maandag is het Nationaal Hitteplan geactiveerd, dit door het aanhoudende warme weer. In het Hitteplan staan maatregelen voor kwetsbare groepen.

Gezondsheidsproblemen

Onder die groepen vallen bijvoorbeeld ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. „Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan binnen vijftien minuten verbranden'', waarschuwt het gezondheidsinstituut.


Views

1k+

Özil stopt als voetballer van Duitse team

Özil stopt als voetballer van het Duitse team

Om deze foto gaat het / Fanatik

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Mesut Özil heeft laten weten te stoppen als voetballer voor het nationale team van Duitsland. Dit wegens het „racisme en gebrek aan respect" dat hij voelt na de rel om zijn foto met president Erdogan.

In de steek gelaten

Dit laat hij weten via een lange brief op Twitter. Hij voelt zich vooral in de steek gelaten door de voetbalbond en diens voorzitter Reinhard Grindel. Over de Duitse media heeft hij geen goed woord over.


Views

1k+