In het nieuws

Een miljard aan verkeersboetes: dat moet minder

Foto van 'Tjerk de Vries'

24 NOV 2015

Het loopt de spuigaten uit met verkeersboetes. Sinds 1990 is het bedrag dat werd opgehaald met bekeuringen iedere tien jaar verdubbeld. Daarom zitten we nu op een miljard euro dat binnenkomt bij de Staatskas door verkeersovertredingen.

De hoogte van de boetes blijft jaarlijks groeien en raakt de Nederlandse burger in de portemonnee. Het geld van de boetes wordt door het kabinet gebruikt om de gaten in de begroting te dichten. Politieke partij DENK vindt dat onrechtvaardig. „Dit kan niet en dit mag niet!”, aldus Tunahan Kuzu. Kamerlid Kuzu zal woensdag tijdens de begroting Veiligheid en Justitie een motie indienen om de verkeersboetes met de helft te verlagen.

Melkkoe

„We zien een exponentiële stijging wanneer we kijken naar de cijfers van de afgelopen jaren. In 1990 werd er 200 miljoen euro verdiend aan boetes en nu casht de overheid er zelfs 1 miljard euro mee! Dat is een gigantisch bedrag waar de Nederlandse burgers de dupe van zijn. Het kabinet gebruikt de burger als melkkoe. Dat zegt ook de Algemene Rekenkamer, die volstrekt onafhankelijk naar de rechtmatigheid van de overheidsuitgaven kijkt.”

Het is zeker niet zo dat meer mensen een boete krijgen. Er is juist een onderzoek uitgevoerd naar de oorzaak van de daling van het aantal boetes en transacties. Deze zijn grotendeels toe te schrijven aan gedragseffecten, voornamelijk veroorzaakt door een sterker bewustzijn van de pakkans.

Trajectcontrole

Overige redenen voor minder boetes en transacties zijn volgens DENK de verminderde verkeersdrukte vanwege de economische crisis en de slijtage van de trajectcontrolesystemen. „Het feit dat minder mensen overtredingen maken, heeft dus aanzienlijk weinig te maken met de belachelijke hoogte van de boetes, maar meer met dat de mensen bewuster rijden.”


Views

100+

Eén minuut te laat, en dus is de Vierdaagse voorbij

Eén minuut te laat, en dus is de Vierdaagse voorbij

Ze was een minuut te laat. Foto: Printscreen YouTube / Omroep Gelderland

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Ze was een minuut te laat, Ingrid van Ballegooij uit Haren. En ja, omdat regels nu eenmaal regels zijn, mag ze morgen niet opnieuw verschijnen aan de start van de Nijmeegse Vierdaagse.

'Ik wil niet stoppen'

Van Ballegooij werd gediskwalificeerd. „Als ik dit had geweten, was ik vanmorgen al niet meer gestart", zegt ze al huilend vlak na de finish tegen Omroep GelderlandZe werd het laatste stukje gedragen door omstanders, maar eenmaal bij de finish - om 17.01 - bleek dat helaas voor niets te zijn geweest. „Vanochtend dacht ik bij m'n eigen: Ik wil niet stoppen, ik ga door. Nu mag ik morgen alsnog niet starten. Dat is gewoon balen."


Views

1k+

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Op een strand dichtbij de Marokkaanse stad Rabat draagt één vrouw een bikini, terwijl de andere volledig bedekt de zee in is gegaan. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

VANDAAG, 09:14

In Marokko is ophef ontstaan over een campagne die ervoor moet zorgen dat mannen hun vrouwen ontmoedigen om met bikini naar buiten te gaan. Met de hashtag #WeesEenMan worden mannen opgeroepen hun vrouw niet onbedekt of 'onzedig' naar buiten te laten gaan.

Dat meldt de NOS. De campagne is opgezet door een op de islam geïnspireerde Facebook-pagina. Hun oproep met de hashtag #WeesEenMan werd ruim 14.000 keer gedeeld en krijgt veel aandacht in grotere steden als Rabat.

Macho-ideeën


Views

500+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 3

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

2 UUR

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

300+

Volop zomer, maar in Gelderland rijden strooiwagens

Volop zomer, maar in Gelderland rijden strooiwagens

De strooiwagens rijden in de Geldermalsen. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Het is een gek gezicht, maar in de Gelderse gemeente Geldermalsen zijn voor even de strooiwagens uit de schuur gehaald.

Gesmolten asfalt

Door de aanhoudende droogte en hitte dreigt er namelijk schade te ontstaan aan het asfalt. Gesmolten asfalt blijft kleven aan autobanden en laat overal sporen na. En daarom wordt er gestrooid met zout, want dat helpt daar tegen. Het strooien heeft dus niets te maken met eventuele gladheid.


Views

1k+