Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 2 nov 2015
Leestijd: 1 minuut

Dit is het nieuwe 20-eurobiljet

Eind deze maand is het zover: dan komt er een nieuw twintigeurobiljet in omloop. Het nieuwe biljet heeft een ongekend veiligheidssysteem. „Het briefje van twintig euro is een van de meest gebruikte biljetten in de eurozone. Het is dus heel belangrijk dat we het zo veilig mogelijk maken”, zegt Mario Draghi van de Europese Centrale Bank.

Lees ook: Via liefdesbrief op bankbiljet weer contact met ex

Met de nieuwe 5-eurobiljetten en 10-eurobiljetten maakten we al eerder kennis. Vanaf 25 november zullen er voor het eerst ook nieuwe 20-eurobiljetten uit de pinautomaat komen.

Beveiliging

Het wordt voor criminelen lastiger het nieuwe 20-eurobiljet te kopiëren. Er zit in het hologram namelijk een nieuw portretraam ingewerkt. Als je het biljet tegen het licht houdt, zie je de mythologische figuur Europa. „Het portretraam is een ware innovatie in de technologie van bankbiljetten. Het zorgt ervoor dat de eurobiljetten veerkrachtiger zijn tegen namaakpogingen", aldus de Europese Centrale Bank.

De vertrouwde biljetten van twintig euro blijven geldig. Op termijn zullen ook de andere eurobiljetten van 50 euro, 100 euro, 200 euro en 500 euro een nieuw en veiliger uiterlijk krijgen.

https://www.youtube.com/watch?v=VF9N7WWrMvs

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.