De bijzondere adviezen van het Voedingscentrum

Bron: Voedingscentrum

Foto van 'Esther Zandberg'

Esther Zandberg

6 NOV 2015

Woensdag was dé dag dat de Gezondheidsraad kwam met een nieuw voorschrift voor gezonde voeding. Een handje noten, één keer per week vis en nog steeds de gebruikelijke boterham. Allemaal voorschriften die het Voedingscentrum gaat toevoegen aan zijn huidige Schijf van Vijf, een richtlijn die door veel Nederlanders vaak wordt gevolgd. Maar moeten we alles wat het Voedingscentrum zegt wel zo klakkeloos aannemen? Vooral omdat de instelling zelf ook regelmatig in opspraak komt.

Nitraten

Vraag eens een aantal mensen hoe vaak je spinazie mag eten en waarschijnlijk zegt bijna niemand ‘elke dag’. Vanwege de hoeveelheid nitraat in spinazie zou het namelijk schadelijk zijn de bladgroente elke dag te eten. En helemaal uit den boze was een stukje vis met een portie spinazie. De nitraatrijke groente kon namelijk worden ingezet in nitriet en dit weer in nitrosamines. Volg je het nog? Om een lang verhaal kort te maken: deze combinatie kon zeer schadelijk zijn. Met dit advies in ons achterhoofd aten wij brave Hollanders tijden geen vis en spinazie samen en eten we maar twee keer per week spinazie. Inmiddels zijn we enkele jaren verder en is het Voedingscentrum naar buiten gekomen met het nieuws dat je eigenlijk zoveel spinazie kunt eten als je wilt. Of je daar gelukkig van wordt, dat is een tweede vraag.

Paling

In 2010 raakte het Voedingscentrum wederom in opspraak. Al langere tijd adviseerde het overheidsorgaan om geen paling uit Nederlandse rivieren te eten, omdat er in deze vis grote hoeveelheden giftige stoffen zouden zitten. Toch werd er omtrent zwangere vrouwen met geen woord gerept over de paling. Zwangere vrouwen zouden moeten oppassen voor rauwe zalm, tonijn en vele andere vissen. Maar paling, dat leek niets uit te maken. Het programma Zembla deed in een uitzending een boekje open over deze incomplete voorlichting. Uiteindelijk paste het Voedingscentrum de voorlichting aan op de website.

Suiker

Is suiker slecht voor je lichaam? „Dat kunnen we niet zo stellen”, zegt het Voedingscentrum op de eigen website. Wel wordt gewaarschuwd voor gaatjes in je tanden, vermoeidheid en eventueel darmklachten. Maar nergens wordt gesproken over duidelijke voorschriften rond de inname van suikers, zoals de World Health Organisation wel doet. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie eten we namelijk veel te veel suiker. Daarnaast raadt de WHO aan om slechts 10 procent van je dagelijkse calorieën uit suiker te halen. Het is nog niet duidelijk hoe slecht suiker daadwerkelijk is.

Superfoods

Het was een rel van jewelste, toen het Voedingscentrum in 2014 naar buiten kwam met het antisuperfoodsbericht. Volgens het centrum zouden superfoods onzin zijn en zou de dagelijkse inname van superfoods zorgen voor een niet gevarieerd voedingspatroon. Sterker nog: het bestaan van superfoods werd zelfs ontkend. Volgens het Voedingscentrum zouden de gojibessen en chiazaadjes slechts een marketingtruc zijn. Vele liefhebbers van het supervoedsel waren ontzet over het bericht. Wat volgde, was een stroom van welles-nietesberichten. In ieder geval zijn rond superfoods volgens het Voedingscentrum gewoonweg niet genoeg wetenschappelijke bewijzen om aan te nemen dat het echt de gezondheidseffecten heeft die worden geclaimd.

De Schijf van Vijf

Wie is er niet groot geworden met de welbekende Schijf van Vijf? Aardappels, groente, vlees, een stukje vis op zijn tijd en een lekker bammetje tussen de middag. Dit voedingsadvies is jarenlang een handvat geweest voor een gezond eetpatroon bij Nederlanders. Maar in de loop der jaren werd de schijf ook steeds vaker bron van kritiek, vooral gezien de hoeveelheid koolhydraten die het centrum op dagelijkse basis voorschrijft. Natuurlijk wil de schijf bovenal gezond en gevarieerd eten bevorderen en daar is helemaal niks mis mee.

Het Voedingscentrum verwacht aankomend voorjaar met een vernieuwde Schijf van Vijf te komen.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

3

‘Donderdag waarschijnlijk windstoten van 130 km’

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

2 UUR

Niets is zo veranderlijk als het weer. Toch fronsten veel mensen hun wenkbrauwen toen deze week de voorspellingen wel heel erg uiteenliepen over het voorspelde weer van donderdag. Op Weerplaza werd een ware horror-storm voorspeld voor de donderdag: windkracht 12 met windsnelheden tot 150 kilometer per uur! Terwijl Teletekst het hield op windkracht 6 met een windsnelheid van nog geen 50 kilometer per uur. Hè? Zijn stormen, die een paar dagen later toeslaan dan zo moeilijk in te schatten of zat hier iemand vreselijk te slapen?

Doordeweekse techno, maar zeker niet alledaags

Elke dinsdag gaat het dak eraf tijdens Techno Tuesday en hoe slechter het weer, hoe beter de sfeer...

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

3 UUR

Dinsdag zou zomaar de nieuwe vrijdag kunnen worden, zeker onder liefhebbers: elke week techno cadeau in de Melkweg tijdens Techno Tuesday, zo ook deze dinsdag.

RTL verantwoordelijk voor de fratsen van Barbie? / ANP
Likeability of 3

Is RTL verantwoordelijk voor de toestand van Barbie?

Het was al langer duidelijk dat Barbie ongelukkig was. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

Sarah Sitanala

VANDAAG, 12:14

Samantha de Jong, beter bekend als Barbie, verscheen afgelopen week in het nieuws omdat zij met spoed werd opgenomen in het ziekenhuis. Vriendlief, ex-manager en haar ex-man gaven allemaal een reactie, maar Barbie zelf hield zich muisstil.

Onduidelijk is wat er precies met haar aan de hand is, maar er is genoeg voer om te speculeren. Het was namelijk al langer duidelijk dat het niet helemaal goed ging met Barbie. In een eerder interview had zij te kennen gegeven zich misbruikt te voelen en in de bijstand te zitten.

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk
Likeability of 5

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:54

Niets vreselijker dan gepest worden op werk. Vuurtorenwachter Nicolette van Berkel heeft het meegemaakt bij haar werkgever Rijkswaterstaat. De wachter van vuurtoren Brandaris op Terschelling zit al meer dan twee jaar thuis nadat zij had gemeld dat ze werd gepest en (seksueel) geïntimideerd door haar collega's en leidinggevenden. Daarom wil vuurtorenwachter Nicolette van Berkel dat er een onafhankelijke commissie onderzoek gaat doen naar de manier waarop haar werkgever Rijkswaterstaat met haar klachten is omgegaan.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Openbaar vervoer: nieuwe cao voor 12.000 werknemers

Openbaar vervoer: nieuwe cao voor 12.000 werknemers

In de komende drie jaar krijgen de medewerkers in totaal een loonsverhoging van 8,3 procent. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:19

Wist je nog dat je afgelopen 4 januari niet met de streekbus kon rijden? De buschauffeurs staakten wegens een hoge werkdruk en lage lonen. Het blijkt dat de staking heeft geholpen, want werknemers in het openbaar vervoer krijgen alsnog een nieuwe cao. Vakbonden FNV en CNV zeggen afspraken te hebben gemaakt met de werkgevers in het OV over de aanpak van de werkdruk, loonsverhoging en een vaste baan voor duizend uitzendkrachten.

Toilet

Likeability of 5

'Kind van vlogger heeft daar altijd last van'

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

GISTEREN

Het lijkt haast een hype, vlogger na vlogger maakt bekend een kindje te verwachten. Van pretecho’s tot de eerste luiers: wat kunnen we verwachten van vloggers die ouders worden? En is het wel goed voor een kind om nog voor de geboorte al zo in de spotlights te staan?

Een heel leven online

Oud-prof Van der Doelen boegbeeld carnavalspetitie

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

GISTEREN

Met carnaval moet heel Nederland vrij krijgen. De petitie om dat voor elkaar te krijgen heeft nu al 100.000 steunbetuigingen gekregen. We belden even met het boegbeeld van de actie, oud-profvoetballer en nu singer-songwriter Björn van der Doelen.

‘Met Björn. Ik ben er effe niet. Ik ben op pad om voor iedereen vrij te regelen met Carnaval. Ik ga dat effe sjeffen.’ Aldus de voicemail van Van der Doelen. „Mooi hè?”, lacht hij als we hem aan de telefoon krijgen. Van der Doelen is net bij het Radio 538-duo Coen & Sander geweest. „We hebben al 100.000 handtekeningen te pakken en de teller loopt nog steeds. Zo hard had ik het niet verwacht, ik ben kennelijk een goed uithangbord, haha. Het doel is om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen en om deze dan na het carnaval in Den Haag aan te bieden.”