Strop van 11 miljard: wat ging er mis met de Fyra?

Fyra. Foto:ANP

Foto van 'Rens Oving'

Rens Oving

26 OKT 2015

De Tweede Kamer presenteert woensdag het definitieve onderzoeksrapport over de Fyra. Het fiasco met de ramptrein die maar vijf weken reed werd door de commissie binnenstebuiten gekeerd. Alles werd uit de kast getrokken om erachter te komen hoe het kan dat ondanks een miljardeninvestering geen snelle trein van Amsterdam naar Brussel rijdt.

Schuldige?

Eén schuldige aanwijzen voor het Fyrafalen is zo goed als onmogelijk. De kans dat de parlementaire enquêtecommissie dit zal doen, lijkt dan ook niet groot. Wel zullen er waarschijnlijk lessen getrokken worden voor de toekomst, zodat het hopelijk nooit meer zo mis kan gaan.

Voor iedereen die even niet meer weet hoe het precies zit, de vijf belangrijkste vragen over het Fyradebacle op een rij.

1 Hoe begon het?

Een snelle trein, van Amsterdam naar Brussel, die Nederland eindelijk volwaardig aan moest sluiten op het Europese hogesnelheidsnet: dat was de droom die al sinds 1988 door NS en de Nederlandse staat werd nagestreefd. In 2000 begon de aanleg van het spoor. In 2001 werd bekend dat NS, samen met de Belgische collega's van NMBS, de snelle verbinding zou gaan regelen.

2 Waarom ging NS de snelle treinen verzorgen?

In de jaren 90 werd NS een zelfstandig bedrijf. Om ook de nieuwe hogesnelheidslijn te mogen uitbaten, moest er geboden worden. NS zette veel te hoog in, uit angst voor buitenlandse concurrentie op het Nederlandse spoor, en won de concessie. Maar om dat geld terug te verdienen, ging NS, samen met NMBS, op zoek naar goedkope treinen. Die vonden de twee bij het Italiaanse bedrijf AnsaldoBreda.

3 Wat ging er mis?

De vraag zou eigenlijk moet zijn ‘wat ging er niet mis’. Vanaf de bestelling in 2004 was er gedoe over de nieuwe treinstellen. De Italianen leveren uiteindelijk twee jaar te laat de eerste treinen af. Veel later dan gepland, op 9 december 2013, gaan de eerste splinternieuwe treinen tussen Amsterdam en Brussel rijden. Maar als het in januari begint te sneeuwen, staan bijna alle Fyratreinen stil. Op 18 januari 2013 krijgt de trein in België een rijverbod, de nieuwe treinen worden allemaal van het spoor gehaald.

4 Wat kostte dat?

Het Fyraproject heeft volgens de parlementaire enquêtecommissie alles bij elkaar zeker 10,8 miljard euro gekost. Daar zitten ook de kosten voor de aanleg van het spoor zelf bij, waar nu Intercity Direct en de Thalys overheen rijden. De treinen zelf hebben NS zo'n 88 miljoen euro gekost. Dit bedrag valt iets lager uit omdat de treinstellen teruggestuurd zijn naar Italië en een deel van het aankoopbedrag wordt terugbetaald.

5 Hoe gaat het verder?

Het peperdure spoor tussen Amsterdam en de Belgische grens wordt ondertussen nauwelijks gebruikt waar het voor bedoeld is: met hoge snelheid door de Nederlandse Randstad flitsen. De Intercity Direct die nu over het traject rijdt, gaat lang niet zo snel als de Fyra had moeten gaan. NS is bezig met nieuwe treinen die sneller moeten gaan, maar deze zullen pas in 2021 klaar zijn. Een vertraging van bijna 10 jaar.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

‘Donderdag waarschijnlijk windstoten van 130 km’

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

2 UUR

Niets is zo veranderlijk als het weer. Toch fronsten veel mensen hun wenkbrauwen toen deze week de voorspellingen wel heel erg uiteenliepen over het voorspelde weer van donderdag. Op Weerplaza werd een ware horror-storm voorspeld voor de donderdag: windkracht 12 met windsnelheden tot 150 kilometer per uur! Terwijl Teletekst het hield op windkracht 6 met een windsnelheid van nog geen 50 kilometer per uur. Hè? Zijn stormen, die een paar dagen later toeslaan dan zo moeilijk in te schatten of zat hier iemand vreselijk te slapen?

Doordeweekse techno, maar zeker niet alledaags

Elke dinsdag gaat het dak eraf tijdens Techno Tuesday en hoe slechter het weer, hoe beter de sfeer...

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

3 UUR

Dinsdag zou zomaar de nieuwe vrijdag kunnen worden, zeker onder liefhebbers: elke week techno cadeau in de Melkweg tijdens Techno Tuesday, zo ook deze dinsdag.

RTL verantwoordelijk voor de fratsen van Barbie? / ANP
Likeability of 3

Is RTL verantwoordelijk voor de toestand van Barbie?

Het was al langer duidelijk dat Barbie ongelukkig was. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

Sarah Sitanala

VANDAAG, 12:14

Samantha de Jong, beter bekend als Barbie, verscheen afgelopen week in het nieuws omdat zij met spoed werd opgenomen in het ziekenhuis. Vriendlief, ex-manager en haar ex-man gaven allemaal een reactie, maar Barbie zelf hield zich muisstil.

Onduidelijk is wat er precies met haar aan de hand is, maar er is genoeg voer om te speculeren. Het was namelijk al langer duidelijk dat het niet helemaal goed ging met Barbie. In een eerder interview had zij te kennen gegeven zich misbruikt te voelen en in de bijstand te zitten.

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk
Likeability of 5

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:54

Niets vreselijker dan gepest worden op werk. Vuurtorenwachter Nicolette van Berkel heeft het meegemaakt bij haar werkgever Rijkswaterstaat. De wachter van vuurtoren Brandaris op Terschelling zit al meer dan twee jaar thuis nadat zij had gemeld dat ze werd gepest en (seksueel) geïntimideerd door haar collega's en leidinggevenden. Daarom wil vuurtorenwachter Nicolette van Berkel dat er een onafhankelijke commissie onderzoek gaat doen naar de manier waarop haar werkgever Rijkswaterstaat met haar klachten is omgegaan.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Openbaar vervoer: nieuwe cao voor 12.000 werknemers

Openbaar vervoer: nieuwe cao voor 12.000 werknemers

In de komende drie jaar krijgen de medewerkers in totaal een loonsverhoging van 8,3 procent. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:19

Wist je nog dat je afgelopen 4 januari niet met de streekbus kon rijden? De buschauffeurs staakten wegens een hoge werkdruk en lage lonen. Het blijkt dat de staking heeft geholpen, want werknemers in het openbaar vervoer krijgen alsnog een nieuwe cao. Vakbonden FNV en CNV zeggen afspraken te hebben gemaakt met de werkgevers in het OV over de aanpak van de werkdruk, loonsverhoging en een vaste baan voor duizend uitzendkrachten.

Toilet

Likeability of 5

'Kind van vlogger heeft daar altijd last van'

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

GISTEREN

Het lijkt haast een hype, vlogger na vlogger maakt bekend een kindje te verwachten. Van pretecho’s tot de eerste luiers: wat kunnen we verwachten van vloggers die ouders worden? En is het wel goed voor een kind om nog voor de geboorte al zo in de spotlights te staan?

Een heel leven online

Oud-prof Van der Doelen boegbeeld carnavalspetitie

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

GISTEREN

Met carnaval moet heel Nederland vrij krijgen. De petitie om dat voor elkaar te krijgen heeft nu al 100.000 steunbetuigingen gekregen. We belden even met het boegbeeld van de actie, oud-profvoetballer en nu singer-songwriter Björn van der Doelen.

‘Met Björn. Ik ben er effe niet. Ik ben op pad om voor iedereen vrij te regelen met Carnaval. Ik ga dat effe sjeffen.’ Aldus de voicemail van Van der Doelen. „Mooi hè?”, lacht hij als we hem aan de telefoon krijgen. Van der Doelen is net bij het Radio 538-duo Coen & Sander geweest. „We hebben al 100.000 handtekeningen te pakken en de teller loopt nog steeds. Zo hard had ik het niet verwacht, ik ben kennelijk een goed uithangbord, haha. Het doel is om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen en om deze dan na het carnaval in Den Haag aan te bieden.”