Restaurateur bedreigd om serveren geschoten zwaan

29 oktober 2015 om 06:00 door Anne-Fleur Pel
Restaurateur bedreigd om serveren geschoten zwaan
Chef-kok Arjan Smit wil de discussie over voedselverspilling voeren. Foto: AW Foto

Chef-kok en restaurateur Arjan Smit wilde de discussie over voedselverspilling aanzwengelen door geschoten zwaan op de menukaart te zetten. Dit zorgde voor felle reacties op de Facebookpagina van Proeverij De Pronckheer, en zelfs een telefonisch dreigement. Maar Smit zet door: „Ik wil voedselverspilling ter discussie stellen. De dieren weggooien is doodzonde.”

„Vanaf 15 november moet/mag er weer (schade) jacht plaatsvinden op zwanen, zwanen? Ja, in Stolwijk zijn er nu al tellingen van 500> op 1 veld. Benieuwd naar hoe dat smaakt? U kunt het half november bij ons proeven!”

Hiermee opende Smit de discussie op Facebook. Bijna direct kwamen er negatieve berichten en een doodsbedreiging op binnen. „Toen ik twee jaar geleden spreeuwen op de kaart zette, werd er een hetze gevoerd en volgden er doodsbedreigingen. Ik had hier dus wel rekening mee gehouden, maar wil de discussie voeren”, zegt Smit. „Het is zonde om dieren die een goed leven hebben gehad en om welke reden dan ook geruimd moeten worden, zomaar te verbranden.”

Spreeuw en muskusrat

Het restaurant in het Utrechtse Cothen, dat hij samen met zijn vrouw Inge Stolk runt, serveert producten uit de regio waaronder spreeuw, muskusrat en ook doodgereden wild, zogeheten roadkill. Smit zegt een duurzaam beleid te voeren. „Wij gebruiken producten uit onze directe omgeving, hoeven geen exotische dieren te importeren. Dat is een duurzame gedachte. De roadkill ree, zwaan, spreeuw en muskusrat staan hier symbool voor.”

Voor het schieten van de zwanen die half november op de menukaart verschijnen, geven provincies vergunningen af. De dieren zouden schade toebrengen aan weilanden. „Boeren kweken dit gras om de koeien te voeren die wij consumeren. Als je melk drinkt, maak je je ook schuldig aan het opeten van zwanen.”

Vergunning

Voor het gemak wordt vaak vergeten dat de overheid en natuurbeheerorganisaties opdracht geven voor het ruimen van dieren, zegt Smit. „Ook jagers moeten altijd achterom kijken of er geen dierenactivist in hun nek hangt. Ik vind zwanen prachtige dieren, maar het moet beheerd worden anders krijgen we hetzelfde probleem als met ganzen.”

Smit heeft twee mensen op zijn Facebookpagina moeten blokkeren omdat zij „er ziektes bij haalden en mensen beledigden”. „Ik wil een eerlijke en transparante discussie voeren. Ik heb ze via een persoonlijk bericht gewaarschuwd, maar ze reageerden niet, alleen openbaar. Het lijkt wel alsof deze mensen ons verhaal niet willen begrijpen en alleen maar van dieren en niet van mensen houden.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!