In het nieuws

Reiziger blijft achter op perron door actiekaartjes

Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

23 OKT 2015

Conducteurs moeten deze herfstvakantie regelmatig reizigers achterlaten op het perron. De treinen van een paar minuten over 9.00 uur zitten overvol. Reden: de actiekaartjes die verkocht worden in winkels waarmee mensen goedkoop in de daluren kunnen reizen.

Verlengde ochtendspits

De goedkope kaartjes creëren dezer dagen een verlengde ochtendspits, onder meer vanuit het noorden van het land naar Amsterdam. In drommen staan dagjesmensen met actiekaartjes ’s ochtends om 9.00 uur bij de incheckpaaltjes op de NS-stations. „Er stonden deze donderdagochtend in Groningen wel honderd mensen in de rij voor een incheckpaal om mee te kunnen met de trein van 9.03 uur richting Zwolle”, zegt hoofdconducteur Gerrie Doornbos. „Allemaal dagjesmensen die massaal gaan winkelen in Amsterdam. In Meppel heb ik zo’n zestig reizigers op het perron moeten laten staan, omdat het overvol was en daardoor niet meer veilig.”

Chaos

In de intercity passen vijfhonderd mensen, maar er zaten er al zes- tot zevenhonderd in, weet Doornbos. „Mensen proberen er toch altijd in te komen, dus ik heb de deuren snel moeten sluiten.” Hetzelfde overkwam conducteur Stefanie afgelopen woensdag op het traject tussen het Friese Grou en Zwolle.

In totaal heeft ze wel vierhonderd treinreizigers moeten achterlaten en op Zwolle omgeroepen dat mensen de trein moesten verlaten, meldt ze op Twitter. „Mensen die de trein van een half uur eerder ook al moesten laten schieten in verband met de drukte in de trein. Erg jammer. Medewerkers van V&S (Veiligheid en Service, red.) heb ik gezegd dat ze de mensen bij de deuren moesten weghalen, omdat ik anders niet ging vertrekken. Het was echt chaos.”

Dalurenkaarten

In vakantieperiodes is het geregeld zo druk door de goedkope dalurenkaarten die in winkels als Blokker, Kruidvat, Etos en Hema worden verkocht. Doel hiervan is om mensen in de doorgaans rustige daluren te laten reizen en meer mensen te laten kennismaken met de trein. „Dat lukt goed!”, zegt Doornbos met een lach. „Maar het begint aan zijn eigen succes ten onder te gaan. Eigenlijk zou er extra capaciteit ingezet moeten worden, maar die is er niet. Het is lastig inschatten, maar toch vind ik dat NS hier beter op moet anticiperen.”

NS zegt daar waar het kan ook in te spelen op drukke trajecten. „Het is bij ons bekend dat de actiekaartjes in de vakantietijd ertoe kunnen leiden dat de eerste trein in de daluren heel druk is en ook reguliere reizigers soms de trein missen”, zegt een woordvoerder van NS. „Veel mensen weten dit ook, maar gaan toch voor die eerste trein, terwijl de volgende rustigere trein vaak maar een kwartier later vertrekt. Dit proberen we de reiziger ook duidelijk te maken.”

Langere trein

Bij grote evenementen houdt NS rekening met de lengte van de trein, dat probeert NS ook als er signalen komen van reizigers over drukke treinen op andere momenten, zegt de woordvoerder. „We proberen bij te sturen en waar het kan de volgende dag een langere trein in te zetten. Maar we kunnen een overvolle trein niet altijd voorkomen.”


Views

77

Likeability of 3

Vic (6) overleden na ongeluk met zwembadfilter

Foto: Privé

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 09:59

De Belgische Vic, die afgelopen week in Portugal in een coma raakte nadat hij een kwartier onder water met zijn arm vast had gezeten in het zwembadfilter, is maandagochtend overleden. Het ongeluk gebeurde toen de 6-jarige Vic naar de bodem van het zwembad dook, en daar uit nieuwsgierigheid zijn arm in een gat stak. Dat bleek het zwembadfilter te zijn, waar hij tot aan zijn elleboog in werd vastgezogen.

Eerder meldden de ouders dat het jongetje hersendood verklaard was door de artsen in het kinderziekenhuis in Lissabon, en dat de behandeling gestaakt ging worden. Niet veel later nadat zijn ouders hem uit zijn coma hebben laten halen, is Vic overleden.

,,Deze morgen om zes uur lokale tijd is Vic zijn hartje gestopt met kloppen. We waren er allebei bij en we lagen samen met hem in zijn bedje. Iets wat hij altijd vroeg om dicht bij ons te zijn”, zeggen zijn ouders Ansie en Michael Wanzeele op Facebook.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

500+

'Extra zorg nodig voor kwetsbare ouderen bij hitte'

Het Rode Kruis roept op om extra goed te letten op kwetsbare ouderen tijdens de warme dagen. / Pexels

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:45

Maar een op de vijf Nederlanders vraagt regelmatig aan oudere familieleden of ze extra hulp nodig hebben tijdens de warme dagen van de afgelopen tijd, terwijl juist de ouderen extra risico lopen op uitdroging of oververhitting. Het Rode Kruis roept daarom familie en kennissen van kwetsbare ouderen op om extra goed op ze te letten tijdens de warme dagen.

Minder snel dorst

De ouderen hebben zo'n twee liter vocht per dag nodig om niet uit te drogen. Dat wil nog weleens mis gaan, omdat ze minder snel een dorstprikkel ervaren en daarom niet de hoeveelheid vocht op peil houden. Het Rode Kruis adviseert mensen om in de gaten te houden of de ouderen wel genoeg drinken, maar ook of hun huis wel koel genoeg is en of ze luchtige kleding hebben.


Views

700+

Özil stopt als voetballer van Duitse team

Özil stopt als voetballer van het Duitse team

Om deze foto gaat het / Fanatik

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Mesut Özil heeft laten weten te stoppen als voetballer voor het nationale team van Duitsland. Dit wegens het „racisme en gebrek aan respect" dat hij voelt na de rel om zijn foto met president Erdogan.

In de steek gelaten

Dit laat hij weten via een lange brief op Twitter. Hij voelt zich vooral in de steek gelaten door de voetbalbond en diens voorzitter Reinhard Grindel. Over de Duitse media heeft hij geen goed woord over.


Views

1k+

Nationaal hitteplan van kracht

Camera videoNationaal hitteplan van kracht

Een man geniet van het warm in een strandstoel / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:16

Maandag is het Nationaal Hitteplan geactiveerd, dit door het aanhoudende warme weer. In het Hitteplan staan maatregelen voor kwetsbare groepen.

Gezondsheidsproblemen

Onder die groepen vallen bijvoorbeeld ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. „Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan binnen vijftien minuten verbranden'', waarschuwt het gezondheidsinstituut.


Views

1k+