Reiziger blijft achter op perron door actiekaartjes

Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

23 OKT 2015

Conducteurs moeten deze herfstvakantie regelmatig reizigers achterlaten op het perron. De treinen van een paar minuten over 9.00 uur zitten overvol. Reden: de actiekaartjes die verkocht worden in winkels waarmee mensen goedkoop in de daluren kunnen reizen.

Verlengde ochtendspits

De goedkope kaartjes creëren dezer dagen een verlengde ochtendspits, onder meer vanuit het noorden van het land naar Amsterdam. In drommen staan dagjesmensen met actiekaartjes ’s ochtends om 9.00 uur bij de incheckpaaltjes op de NS-stations. „Er stonden deze donderdagochtend in Groningen wel honderd mensen in de rij voor een incheckpaal om mee te kunnen met de trein van 9.03 uur richting Zwolle”, zegt hoofdconducteur Gerrie Doornbos. „Allemaal dagjesmensen die massaal gaan winkelen in Amsterdam. In Meppel heb ik zo’n zestig reizigers op het perron moeten laten staan, omdat het overvol was en daardoor niet meer veilig.”

Chaos

In de intercity passen vijfhonderd mensen, maar er zaten er al zes- tot zevenhonderd in, weet Doornbos. „Mensen proberen er toch altijd in te komen, dus ik heb de deuren snel moeten sluiten.” Hetzelfde overkwam conducteur Stefanie afgelopen woensdag op het traject tussen het Friese Grou en Zwolle.

In totaal heeft ze wel vierhonderd treinreizigers moeten achterlaten en op Zwolle omgeroepen dat mensen de trein moesten verlaten, meldt ze op Twitter. „Mensen die de trein van een half uur eerder ook al moesten laten schieten in verband met de drukte in de trein. Erg jammer. Medewerkers van V&S (Veiligheid en Service, red.) heb ik gezegd dat ze de mensen bij de deuren moesten weghalen, omdat ik anders niet ging vertrekken. Het was echt chaos.”

Dalurenkaarten

In vakantieperiodes is het geregeld zo druk door de goedkope dalurenkaarten die in winkels als Blokker, Kruidvat, Etos en Hema worden verkocht. Doel hiervan is om mensen in de doorgaans rustige daluren te laten reizen en meer mensen te laten kennismaken met de trein. „Dat lukt goed!”, zegt Doornbos met een lach. „Maar het begint aan zijn eigen succes ten onder te gaan. Eigenlijk zou er extra capaciteit ingezet moeten worden, maar die is er niet. Het is lastig inschatten, maar toch vind ik dat NS hier beter op moet anticiperen.”

NS zegt daar waar het kan ook in te spelen op drukke trajecten. „Het is bij ons bekend dat de actiekaartjes in de vakantietijd ertoe kunnen leiden dat de eerste trein in de daluren heel druk is en ook reguliere reizigers soms de trein missen”, zegt een woordvoerder van NS. „Veel mensen weten dit ook, maar gaan toch voor die eerste trein, terwijl de volgende rustigere trein vaak maar een kwartier later vertrekt. Dit proberen we de reiziger ook duidelijk te maken.”

Langere trein

Bij grote evenementen houdt NS rekening met de lengte van de trein, dat probeert NS ook als er signalen komen van reizigers over drukke treinen op andere momenten, zegt de woordvoerder. „We proberen bij te sturen en waar het kan de volgende dag een langere trein in te zetten. Maar we kunnen een overvolle trein niet altijd voorkomen.”


Log in om een reactie te plaatsen

Views

13

‘Donderdag waarschijnlijk windstoten van 130 km’

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

2 UUR

Niets is zo veranderlijk als het weer. Toch fronsten veel mensen hun wenkbrauwen toen deze week de voorspellingen wel heel erg uiteenliepen over het voorspelde weer van donderdag. Op Weerplaza werd een ware horror-storm voorspeld voor de donderdag: windkracht 12 met windsnelheden tot 150 kilometer per uur! Terwijl Teletekst het hield op windkracht 6 met een windsnelheid van nog geen 50 kilometer per uur. Hè? Zijn stormen, die een paar dagen later toeslaan dan zo moeilijk in te schatten of zat hier iemand vreselijk te slapen?

Doordeweekse techno, maar zeker niet alledaags

Elke dinsdag gaat het dak eraf tijdens Techno Tuesday en hoe slechter het weer, hoe beter de sfeer...

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

3 UUR

Dinsdag zou zomaar de nieuwe vrijdag kunnen worden, zeker onder liefhebbers: elke week techno cadeau in de Melkweg tijdens Techno Tuesday, zo ook deze dinsdag.

RTL verantwoordelijk voor de fratsen van Barbie? / ANP
Likeability of 3

Is RTL verantwoordelijk voor de toestand van Barbie?

Het was al langer duidelijk dat Barbie ongelukkig was. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

Sarah Sitanala

VANDAAG, 12:14

Samantha de Jong, beter bekend als Barbie, verscheen afgelopen week in het nieuws omdat zij met spoed werd opgenomen in het ziekenhuis. Vriendlief, ex-manager en haar ex-man gaven allemaal een reactie, maar Barbie zelf hield zich muisstil.

Onduidelijk is wat er precies met haar aan de hand is, maar er is genoeg voer om te speculeren. Het was namelijk al langer duidelijk dat het niet helemaal goed ging met Barbie. In een eerder interview had zij te kennen gegeven zich misbruikt te voelen en in de bijstand te zitten.

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk
Likeability of 5

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:54

Niets vreselijker dan gepest worden op werk. Vuurtorenwachter Nicolette van Berkel heeft het meegemaakt bij haar werkgever Rijkswaterstaat. De wachter van vuurtoren Brandaris op Terschelling zit al meer dan twee jaar thuis nadat zij had gemeld dat ze werd gepest en (seksueel) geïntimideerd door haar collega's en leidinggevenden. Daarom wil vuurtorenwachter Nicolette van Berkel dat er een onafhankelijke commissie onderzoek gaat doen naar de manier waarop haar werkgever Rijkswaterstaat met haar klachten is omgegaan.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Openbaar vervoer: nieuwe cao voor 12.000 werknemers

Openbaar vervoer: nieuwe cao voor 12.000 werknemers

In de komende drie jaar krijgen de medewerkers in totaal een loonsverhoging van 8,3 procent. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:19

Wist je nog dat je afgelopen 4 januari niet met de streekbus kon rijden? De buschauffeurs staakten wegens een hoge werkdruk en lage lonen. Het blijkt dat de staking heeft geholpen, want werknemers in het openbaar vervoer krijgen alsnog een nieuwe cao. Vakbonden FNV en CNV zeggen afspraken te hebben gemaakt met de werkgevers in het OV over de aanpak van de werkdruk, loonsverhoging en een vaste baan voor duizend uitzendkrachten.

Toilet

Likeability of 5

'Kind van vlogger heeft daar altijd last van'

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

GISTEREN

Het lijkt haast een hype, vlogger na vlogger maakt bekend een kindje te verwachten. Van pretecho’s tot de eerste luiers: wat kunnen we verwachten van vloggers die ouders worden? En is het wel goed voor een kind om nog voor de geboorte al zo in de spotlights te staan?

Een heel leven online

Oud-prof Van der Doelen boegbeeld carnavalspetitie

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

GISTEREN

Met carnaval moet heel Nederland vrij krijgen. De petitie om dat voor elkaar te krijgen heeft nu al 100.000 steunbetuigingen gekregen. We belden even met het boegbeeld van de actie, oud-profvoetballer en nu singer-songwriter Björn van der Doelen.

‘Met Björn. Ik ben er effe niet. Ik ben op pad om voor iedereen vrij te regelen met Carnaval. Ik ga dat effe sjeffen.’ Aldus de voicemail van Van der Doelen. „Mooi hè?”, lacht hij als we hem aan de telefoon krijgen. Van der Doelen is net bij het Radio 538-duo Coen & Sander geweest. „We hebben al 100.000 handtekeningen te pakken en de teller loopt nog steeds. Zo hard had ik het niet verwacht, ik ben kennelijk een goed uithangbord, haha. Het doel is om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen en om deze dan na het carnaval in Den Haag aan te bieden.”