Ov-personeel dagelijks bedreigd: ik ruk je kop eraf

Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

14 OKT 2015

Cindy van der Neut (28) is nog geen drie jaar buschauffeur bij Connexxion. Afgelopen april reed ze in Velzen met een lege bus terug naar de standplaats toen er plotseling een schreeuwende man van achter in de bus op haar af kwam stuiven. „Ik schrok me rot. Ik dacht dat ik alleen was.”

Geweld en agressie gericht op ov-personeel is helaas aan de orde van dag. Daarom staat de Week van Respect nu in het teken van medewerkers in trein, bus, tram en metro. „Waarom heb je me niet wakker gemaakt?, schreeuwde hij met vuur in zijn ogen meerdere keren tegen me”, gaat Van der Neut verder. „Hij was in slaap gevallen in een voor mij dooie hoek.”

Alleen

Van der Neut merkte dat ze zich begon te verontschuldigen. Onnodig natuurlijk. „Ik wist niet wat me gebeurde. Even daarvoor zat ik te mijmeren over het lange paasweekend dat eraan kwam. Het ging van kwaad tot erger. Hij bedreigde me. ’Ik ruk je achter je stuur vandaan en sla je op je bek’, riep hij. Ik voelde me zo alleen. Kon niets tegen hem beginnen. Ja, hard remmen en hopen dat hij omvalt. Maar nee, dat doe je niet midden op de weg.”

Huilen

Ze drukte het noodpedaal in zodat de collega’s op de meldkamer mee konden luisteren. „Ik besloot door te rijden tot een halte. Daar is hij gelukkig uitgestapt. Ik zat zo vol adrenaline dat ik spontaan begon te huilen. Je krijgt wel een training met een acteur die een agressieve passagier naspeelt, maar in het echt is het toch anders.”

Een collega drukte haar op het hart dat ze meteen weer moest gaan rijden, anders zou ze niet meer durven. Na een paar dagen vrij ging ze dan ook weer aan de slag. „Als ik op die lijn reed, dacht ik weleens: wat als hij weer instapt? Ik ben nu wel vaker op mijn hoede, maar niet angstig. Dan kun je beter stoppen.”

'Inherent' aan het werk

Yvonne Fase (57) heeft in de 15 jaar die zij als conducteur voor NS werkte ook het nodige meegemaakt. Schelden en duwen. Ze noemt het ’inherent’ aan het werk, maar onacceptabel. Daarom is zij jaren geleden mee gaan doen aan het voorlichtingsprogramma Luisteris van NS.

Machinisten vertellen hierbij op scholen over de gevaren van langs het spoor spelen en hoofdconducteurs over agressie en geweld in de trein. Dit doen zij onder meer door te praten over eigen ervaringen en het naspelen van situaties.

Voorlichting

„Deze kinderen van 9 tot 17 jaar zijn nog beïnvloedbaar. Als je in uniform je eigen verhaal vertelt, word je ineens een mens voor ze”, vertelt Fase, tegenwoordig coördinator van Luisteris en de collegiale opvangorganisatie Vangrail bij NS. „Je had mijn moeder kunnen zijn, zei een leerling eens. Zo dichtbij kun je dus komen.”

Per jaar worden zo’n 50.000 leerlingen bereikt op duizend scholen. Zo ook op een school voor uit huis geplaatste jongeren die zelf soms ook agressief waren in het ov. „Ik had dienst in de trein van Utrecht naar Arnhem”, vertelt Fase. „Er stapten een paar van die jongens in en ze kwamen op me af. Een van hen pakte mijn arm en zei: een ’paar van jullie’ zijn bij ons langs geweest. Als er iets is, dan kom je ons maar halen. Dat was wel even een kippenvelmoment.”

Eigen gedrag

Door weerbaarheidstrainingen leert het spoorpersoneel om te gaan met agressieve passagiers en ook te kijken naar het eigen gedrag. „Niet meteen roepen ’voeten van de bank’, maar even erbij gaan zitten en praten”, geeft Fase als voorbeeld. „Vaak kom je er dan achter dat er heel veel andere dingen spelen. Het is ook een wisselwerking met het personeel.”

Veiligheidsmaatregelen

Door met collega’s te praten over nare ervaringen, word je weerbaarder, zegt Fase. Daarnaast neemt NS steeds meer extra veiligheidsmaatregelen. „De maatschappij verhardt, ook in de trein. Je hebt altijd excessen, ook in andere beroepen. Je kunt in een hutje op de hei gaan zitten, maar daar kom je op den duur vast ook iets tegen.”


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

Domien: 'Je even terugtrekken wordt lastig'

Angelique Houtveen, Sander Hoogendoorn en Domien Verschuuren. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

1 UUR

Het Glazen Huis heeft een metamorfose ondergaan, hij zal dit jaar volledig van glas zijn. Vooral bij 3FM-dj Domien Verschuuren zorgt voor extra spanning: „De muren van de slaapkamer zijn ook van glas en overal hangen camera's. Je even terugtrekken wordt lastig'', vertelt hij.

„Maar aan de andere kant is het ook niet voor niks een glazen huis en maakt dit het wel heel echt. Je wilt mensen echt het gevoel geven dat ze een week lang samen met ons in het Glazen Huis wonen.'' Toch hoopt Verschuuren op een gordijntje. „Het is namelijk best heftig om mij 's ochtends vroeg te zien.''

Steeds meer zzp'ers in grote steden

Steeds meer zzp'ers in grote steden

Steeds meer zzp'ers in grote steden. Foto: Unsplash

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

1 UUR

Nederland kent steeds meer ondernemers, de grote steden van Nederland tellen namelijk steeds meer eenmanszaken. Het aantal zelfstandigen zonder personeel is in tien jaar tijd verdubbeld, van 81.000 in 2007 tot 165.000 in 2017. In de rest van Nederland was de groei 79 procent

Eenmanszaken

D66 en CDA: weg met gasgestookte cv-ketel
Likeability of 3

D66 en CDA: weg met gasgestookte cv-ketel

CV instalatie voor verwarming en warm tapwater in huis. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

1 UUR

Nog een gasgestookte cv-ketel thuis? Hij zou moeten worden verbannen, vinden CDA en D66. Dat is beter voor het klimaat, voor Groningen en voor de portemonnee.

De beide regeringspartijen willen dat minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat een plan maakt om de gasketel ‘uit te faseren’. Ze wijzen erop dat ieder jaar 400.000 cv-ketels plaatsmaken voor nieuwe. Dat moeten voortaan moderne, zuinige ketels zijn, vindt Tweede Kamerlid Rob Jetten (D66). Bijvoorbeeld hybride cv-ketels, die vooral op elektriciteit draaien.

Er komt een sterrenregen boven Nederland

Er komt een sterrenregen boven Nederland

Met een beetje mazzel regent het woensdagnacht vallende sterren boven Nederland. Foto: Pexels

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

2 UUR

Heb je ooit een sterrenregen gezien? Misschien heb je dan in de nacht van woensdag op donderdag geluk! Met een beetje mazzel regent het dan vallende sterren boven Nederland. Tientallen meteoren per uur zullen door de lucht schieten, en op het hoogtepunt, donderdagochtend rond 04.00 uur, misschien wel 120 per uur.

Naar het oosten kijken

Baudet: VVD is een kutpartij

Baudet: VVD is een kutpartij

Thierry Baudet tijdens een congres van het Forum voor Democratie. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 22:08

Thierry Baudet, lijsttrekker van het Forum voor Democratie, heeft de VVD een kutpartij genoemd op Twitter. De politicus geeft tegenover Rutger Castricum van PowNed meer uitleg over zijn uitspraak.

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Leden van de Poolse Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Op het bord de tekst „Vrees het monster niet!" / EPA

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 20:57

Een man die lid is van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster mag tijdens zijn promotiezitting geen piratenpak aan en geen vergiet op zijn hoofd hebben. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens vandaag geoordeeld.

Normalerwijs dragen promovendi tijdens de zitting bij de TU Delft een traditioneel zwart rokkostuum. De man, Michael Afanasyev, wilde echter door zijn geloof in een piratenkostuum en met een vergiet op zijn hoofd komen, omdat zijn religie zou voorschrijven dat hij bij officiële gelegenheden zo gekleed is. De universiteit verbood dat echter en daarom diende hij een klacht in bij het CvRM.

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Ook de hulpdiensten konden de levens van de kinderen niet redden. / ANP Ginopress

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

GISTEREN

Door een ongeluk op de Sloeweg Noord in Vlissingen zijn dinsdagochtend twee kinderen om het leven gekomen. Een driejarige jongen uit Hulst overleed ter plekke. Het vijfjarige zusje van de peuter bezweek later aan haar verwondingen. Het meisje was met een traumahelikopter zwaargewond naar een ziekenhuis in Rotterdam vervoerd.

De auto waarin zij zaten kwam op de andere weghelft terecht en botste op een tegemoetkomende auto. De dertigjarige moeder, die de auto bestuurde, is ook naar het ziekenhuis gebracht. Ook de mannelijke bestuurder is naar het ziekenhuis gebracht.