In het nieuws

Opschudding door kankerwaarschuwing vlees

Foto van 'Alrik de Jong'

26 OKT 2015

De conclusie dat eten van bewerkt vlees kankerverwekkend is en het nuttigen van rood vlees mogelijk kanker kan opwekken, heeft maandag veel opschudding veroorzaakt.

Vleesproducenten hekelen het rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties, die maandag waarschuwde voor het eten van bewerkt vlees. Dat kan darmkanker en mogelijk ook maagkanker veroorzaken, aldus de onderzoekers.

Het Voedingscentrum adviseert consumenten echter al langer om niet te veel bewerkt vlees te eten. De waarschuwing van de WHO bevestigt volgens het Voedingscentrum eerder onderzoek. ,,De WHO-conclusie maakt deze bewijzen alleen maar sterker.''

Knakworstjes

Vleessoorten die bewerkt zijn zodat ze langer houdbaar zijn of een sterkere smaak krijgen, zoals (knak)worstjes, hamsoorten en ingeblikt vlees, vormen volgens de WHO de gevaarlijkste categorie voor consumenten. Ze worden op één lijn gesteld met erkende kankerveroorzakers als asbest en tabaksrook. De onderzoekers schatten dat elk jaar 34.000 mensen sterven aan kanker doordat ze veel bewerkt vlees eten. Rood vlees is wellicht verantwoordelijk voor 50.000 doden per jaar.

Rood vlees staat een trapje lager in de categorie van gevaren. Volgens de WHO is er ,,beperkt bewijs'' dat het eten van rundvlees, kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees, paardenvlees en geitenvlees kanker kan veroorzaken. Daardoor kan darmkanker, alvleesklierkanker of prostaatkanker ontstaan.

Paniek

De Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) verwerpt plaatsing van bewerkte vleeswaren in categorie 1 (kankerverwekkend). ,,Het risico op kanker is complex en niet afhankelijk van een enkel attribuut, maar afhankelijk van veel meer factoren, zoals leeftijd, genetica, dieet, leefomgeving en leefstijl'', aldus de belangenorganisatie. Volgens VNV zijn Nederlanders gematigde vleeseters. Slagersorganisatie KNS wil paniek onder consumenten voorkomen.

Matty Weijenberg, hoogleraar moleculaire epidemiologie aan de Universiteit Maastricht, deed als enige Nederlander mee aan het WHO-onderzoek. Volgens Weijenberg ,,krijg je geen kanker als je een keertje rood vlees of bewerkt vlees eet''. Volgens haar hoeft rood vlees niet uit het eetpatroon te worden geschrapt. ,,Maar het is wel belangrijk om gevarieerd en met mate te eten.''


Views

100+

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas
Likeability of 3

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een peuter van twee jaar oud is vrijdagavond overleden na enige tijd onder water te hebben gelegen bij recreatieplas Funbeach in Panheel, Midden-Limburg.

Hulpdiensten kregen omstreeks half zeven een melding dat er iets mis was. Omstanders die het kind uit het water haalden, begonnen met reanimeren en hulpdiensten namen even later de reanimatie over. De peuter overleed enige tijd later in een ziekenhuis in Roermond.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en gaat uit van een noodlottig ongeval. Over de identiteit van het slachtoffer, en of het gaat om een jongen of een meisje, zegt de politie niets.


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

1k+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 2

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

1k+

Camera videoBijna hele familie komt om bij bootongeluk Missouri

Bij het bootongeluk kwamen vrijdag 17 mensen om het leven. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

3 UUR

Twee opvarenden van de rondvaartboot die vrijdag kapseisde in de Amerikaanse staat Missouri, hebben bij het ongeluk negen familieleden verloren. De familie zat in totaal met elf mensen op de boot, maar alleen een vrouw en haar neefje overleefden het ongeluk.

Tia Coleman, de vrouw die het ongeluk overleefde, vertelde aan de Amerikaanse zender Fox 59 haar verhaal: „Ik verloor al mijn kinderen, ik verloor mijn man, ik verloor mijn schoonmoeder, ik verloor mijn schoonvader, ik verloor mijn oom, ik verloor mijn schoonzus - ze was mijn vriendin - en ik verloor mijn neef.”

Geen reddingsvesten


Views

300+

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Op een strand dichtbij de Marokkaanse stad Rabat draagt één vrouw een bikini, terwijl de andere volledig bedekt de zee in is gegaan. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

In Marokko is ophef ontstaan over een campagne die ervoor moet zorgen dat mannen hun vrouwen ontmoedigen om met bikini naar buiten te gaan. Met de hashtag #WeesEenMan worden mannen opgeroepen hun vrouw niet onbedekt of 'onzedig' naar buiten te laten gaan.

Dat meldt de NOS. De campagne is opgezet door een op de islam geïnspireerde Facebook-pagina. Hun oproep met de hashtag #WeesEenMan werd ruim 14.000 keer gedeeld en krijgt veel aandacht in grotere steden als Rabat.

Macho-ideeën


Views

1k+