Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 2 okt 2015
Leestijd: 1 minuut

Ook koning krijgt extraatje van 500 euro

Niet alleen de 600.000 ambtenaren in Nederland, ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix krijgen eenmalig een extraatje van 500 euro. Dat blijkt uit antwoorden van premier Mark Rutte op Kamervragen over de begroting van de koning.

Koning, koningin en prinses zijn zogeheten ‘trendvolgers’, wat betekent dat hun uitkeringen de wijzigingen in de ambtenarensalarissen volgen. Als de ambtenaren jaren op de nullijn zitten, zitten zij dat ook. Als de ambtenaren er wat bij krijgen, krijgen zij dat ook. De eenmalige uitkering van 500 euro is onderdeel van het loonakkoord dat het kabinet met drie ambtenarenvakbonden heeft gesloten.

Lees ook: Waar geeft de koning zijn salaris eigenlijk aan uit?

Uit de antwoorden blijkt ook dat de vervanging van het huidige telefoonsysteem in Paleis Noordeinde 750.000 euro kost. Het netwerk moderniseren kost 292.000 euro, de invoering van digitale telefonie kost 345.000 euro en de verbetering van de mobiele dekking kost 113.000 euro.

De Kamer debatteert later deze maand met Rutte over de begroting van de koning. Ook de hoge onderhoudskosten van de boot van prinses Beatrix, De Groene Draeck, komen dan aan de orde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.