Woede over verhogen accijns op mineraalwater

Mineraalwater wordt duurder. Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

3 SEP 2015

Het verhogen van de belasting op sappen en met name mineraalwater heeft tot woedende reacties geleid van zowel gezondheidsorganisaties als de Nederlandse consument. De gezondheid mag nooit ten kosten gaan van de noodzaak een gat in de begroting te dichten, is een veel gehoord verwijt.

Lees ook: Belasting op frisdrank en sapjes gaat flink omhoog

Uit Prinsjesdagstukken die RTL Nieuws heeft ingezien, zou blijken dat de belasting op mineraalwater en sap gelijkgetrokken wordt met de veel hogere belasting op frisdrank. „Dit getuigt van zeer tegenstrijdig beleid”, stelt Paul Rosenmöller, voorzitter Jongeren Op Gezond Gewicht. „Om een gat in de begroting te dichten, worden ambities op het gebied van gezondheid overboord gegooid. Samen met de overheid en private partijen werken we juist aan het bevorderen van het drinken van water en gezonde dranken.”

Protest

De ambitie van Jongeren Op Gezond Gewicht om de gezonde keuze de makkelijke keuze te laten zijn wordt hierdoor ernstig doorkruist, stelt Rosenmüller. Hij laat weten dat zijn stichting zal proberen deze maatregel, als die erdoor komt, via de Tweede Kamer ongedaan te maken.

Het Voedingscentrum vindt het ook niks dat mineraalwater onder het hogere belastingtarief moet gaan vallen. „Het is jammer dat door deze maatregel ook mineraalwater getroffen wordt”, zegt Els Dijkstra van het Voedingscentrum. „Het gebruik van water raden wij juist aan.” De Vereniging van Diëtisten (NVD) sluit zich hierbij aan, en pleit er meteen voor om naast water ook suikervrije frisdranken onder het lagere tarief te houden.

„Het lijkt verstandiger om de maatregel een positieve impuls te geven en de suikervrije dranken met 0 gram koolhydraten wel onder het lage tarief te houden”, zegt een woordvoerder van de NVD. „Op die manier zou je naast een financiële maatregel ook de gezondheid bevorderen.”

Boze consument

Op de website en Facebookpagina van Metro stroomden de reacties van met stomheid geslagen lezers binnen. „Water is een eerste levensbehoefte, daar meer belasting op vragen is van de pot gerukt”, schrijft Suzanne van Garderen. Er wordt opgeroepen massaal boodschappen in Duitsland te gaan doen.

„De cruise control aan samen met vrienden in 1 auto naar Duitsland en de kofferbak volgooien. Wat ben ik blij met mijn stationwagen”, zegt Freddie Berkenpies. „Hoe de domheid van Rutte en conserveringsmiddelen in je voordeel werken. Met een flinke bestelbus ritje Duitsland voor sap, drank en brandstof”, stelt Simon Brouwer.

Ook drinkwater duurder

Ook wordt opgeroepen om alleen nog maar kraanwater te drinken zodat de staatskas aan de maatregel geen geld overhoudt. Hoewel de overheid hierbij ook al aan de prijs gemorreld heeft. „Wist je trouwens dat de belasting op gewoon drinkwater dit jaar verhoogd is van 16 naar 33 cent per m3?”, schrijft Piet van der Plas. „Dat is 100 procent er bovenop, om dezelfde reden! Levert de staat ruim 100 miljoen extra op! En niemand die het opmerkt.”


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

‘Donderdag waarschijnlijk windstoten van 130 km’

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

2 UUR

Niets is zo veranderlijk als het weer. Toch fronsten veel mensen hun wenkbrauwen toen deze week de voorspellingen wel heel erg uiteenliepen over het voorspelde weer van donderdag. Op Weerplaza werd een ware horror-storm voorspeld voor de donderdag: windkracht 12 met windsnelheden tot 150 kilometer per uur! Terwijl Teletekst het hield op windkracht 6 met een windsnelheid van nog geen 50 kilometer per uur. Hè? Zijn stormen, die een paar dagen later toeslaan dan zo moeilijk in te schatten of zat hier iemand vreselijk te slapen?

Doordeweekse techno, maar zeker niet alledaags

Elke dinsdag gaat het dak eraf tijdens Techno Tuesday en hoe slechter het weer, hoe beter de sfeer...

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

3 UUR

Dinsdag zou zomaar de nieuwe vrijdag kunnen worden, zeker onder liefhebbers: elke week techno cadeau in de Melkweg tijdens Techno Tuesday, zo ook deze dinsdag.

RTL verantwoordelijk voor de fratsen van Barbie? / ANP
Likeability of 3

Is RTL verantwoordelijk voor de toestand van Barbie?

Het was al langer duidelijk dat Barbie ongelukkig was. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

Sarah Sitanala

VANDAAG, 12:14

Samantha de Jong, beter bekend als Barbie, verscheen afgelopen week in het nieuws omdat zij met spoed werd opgenomen in het ziekenhuis. Vriendlief, ex-manager en haar ex-man gaven allemaal een reactie, maar Barbie zelf hield zich muisstil.

Onduidelijk is wat er precies met haar aan de hand is, maar er is genoeg voer om te speculeren. Het was namelijk al langer duidelijk dat het niet helemaal goed ging met Barbie. In een eerder interview had zij te kennen gegeven zich misbruikt te voelen en in de bijstand te zitten.

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk
Likeability of 5

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:54

Niets vreselijker dan gepest worden op werk. Vuurtorenwachter Nicolette van Berkel heeft het meegemaakt bij haar werkgever Rijkswaterstaat. De wachter van vuurtoren Brandaris op Terschelling zit al meer dan twee jaar thuis nadat zij had gemeld dat ze werd gepest en (seksueel) geïntimideerd door haar collega's en leidinggevenden. Daarom wil vuurtorenwachter Nicolette van Berkel dat er een onafhankelijke commissie onderzoek gaat doen naar de manier waarop haar werkgever Rijkswaterstaat met haar klachten is omgegaan.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Openbaar vervoer: nieuwe cao voor 12.000 werknemers

Openbaar vervoer: nieuwe cao voor 12.000 werknemers

In de komende drie jaar krijgen de medewerkers in totaal een loonsverhoging van 8,3 procent. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:19

Wist je nog dat je afgelopen 4 januari niet met de streekbus kon rijden? De buschauffeurs staakten wegens een hoge werkdruk en lage lonen. Het blijkt dat de staking heeft geholpen, want werknemers in het openbaar vervoer krijgen alsnog een nieuwe cao. Vakbonden FNV en CNV zeggen afspraken te hebben gemaakt met de werkgevers in het OV over de aanpak van de werkdruk, loonsverhoging en een vaste baan voor duizend uitzendkrachten.

Toilet

Likeability of 5

'Kind van vlogger heeft daar altijd last van'

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

GISTEREN

Het lijkt haast een hype, vlogger na vlogger maakt bekend een kindje te verwachten. Van pretecho’s tot de eerste luiers: wat kunnen we verwachten van vloggers die ouders worden? En is het wel goed voor een kind om nog voor de geboorte al zo in de spotlights te staan?

Een heel leven online

Oud-prof Van der Doelen boegbeeld carnavalspetitie

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

GISTEREN

Met carnaval moet heel Nederland vrij krijgen. De petitie om dat voor elkaar te krijgen heeft nu al 100.000 steunbetuigingen gekregen. We belden even met het boegbeeld van de actie, oud-profvoetballer en nu singer-songwriter Björn van der Doelen.

‘Met Björn. Ik ben er effe niet. Ik ben op pad om voor iedereen vrij te regelen met Carnaval. Ik ga dat effe sjeffen.’ Aldus de voicemail van Van der Doelen. „Mooi hè?”, lacht hij als we hem aan de telefoon krijgen. Van der Doelen is net bij het Radio 538-duo Coen & Sander geweest. „We hebben al 100.000 handtekeningen te pakken en de teller loopt nog steeds. Zo hard had ik het niet verwacht, ik ben kennelijk een goed uithangbord, haha. Het doel is om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen en om deze dan na het carnaval in Den Haag aan te bieden.”