Surveillant krijgt kijkje in huis met online-examen

21 september 2015 om 17:25 door Bianca Brasser
Surveillant krijgt kijkje in huis met online-examen
Daniel Haven met zijn team. Foto: Ronald Bakker

Nooit meer naar school voor een zenuwslopend tentamen in een volle zaal, maar gewoon thuis het examen maken op je eigen computer. Dat is wat Daniel Haven voor elkaar hoopt te krijgen voor alle studenten.

En hij is hard op weg. Vorig jaar richtte hij zijn bedrijf ProctorExam op, dat een software ontwikkelde waarmee een live surveillancesysteem tot stand komt via de webcam en smartphone van de student. De student kan zo thuis het examen of tentamen maken, terwijl een surveillant op afstand live meekijkt.

Lees ook: 'Zusjes gezakt na het maken van elkaars examen'

Europa

Nu, acht maanden later, wordt de software gebruikt in drie landen: België, Frankrijk en Nederland. Engeland en Zweden volgen volgende maand. Ruim negenhonderd studenten aan onder andere de Universiteit van Amsterdam (UvA), Hogeschool Rotterdam en Fontys Hogescholen maakten hun examen thuis en werden in de gaten gehouden via de camera's op hun eigen apparatuur.

„Er is ontzettend veel digitale innovatie in het onderwijs", zegt Haven. „Maar er was nog geen goede oplossing voor het veilig online afnemen van examens."

Spieken

De student die via ProctorExam een examen maakt, is live te volgen via de webcam en microfoon op de computer. Ook krijgt de surveillant via een app toegang tot de camera op de smartphone of tablet van de student. Hiermee moet de student vooraf laten zien dat er niks onder de tafel, op het plafond of op muren is geplakt. Vervolgens moet de telefoon achter de student geplaatst worden, zodat de surveillant via deze camera de rest van de kamer in de gaten kan houden.

De surveillant krijgt daarnaast ook toegang tot de computer van de student en ziet zo wat er op het beeldscherm gebeurt.

Bewijs

Ziet de surveillant, die live zo'n negen tot dertien studenten tegelijk kan volgen, iets wat niet in de haak is, dan rapporteert hij dit digitaal. „Met dit systeem is er ook daadwerkelijk bewijs als er fraude wordt gepleegd", zegt Haven. „Bij een examencommissie is het nu nog vaak het woord van de surveillant tegen dat van de student."

Automatisch

Voor Vives, een hogeschool in België, is de software nog verder ontwikkeld. Hier wordt de student niet live gevolgd door een surveillant, maar wordt de student opgenomen. „Doormiddel van algoritmes komt er een melding als er bijvoorbeeld een geluid in de kamer is, of als de student continu naar links kijkt. De opnames worden achteraf ook nog eens als extra check versneld afgespoeld."

Lees ook: Man vermomd als vrouw om examen vriendin te maken

Hoewel hierdoor meer werk voor surveillanten ontstaat, gaat het scholen volgens Haven juist minder geld kosten. „Examens worden steeds vaker digitaal afgenomen. Een zaal vol apparatuur om dit mogelijk te maken is duur. Terwijl eigen laptops en smartphones van de student prima volstaan." Eind 2016 denkt Haven dat er zeker 100.000 examens via zijn ProctorExam zijn afgenomen.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!