SP-plan betekent einde aan ’boete op ziek zijn’

11 september 2015 om 05:30 door Tjerk de Vries
SP-plan betekent einde aan ’boete op ziek zijn’

Het eigen risico afschaffen en de ziektekostenpremies inkomensafhankelijk maken. De SP presenteert vandaag een grootscheeps plan om het zorgstelsel volledig op de schop te gooien.

Het Centraal Planbureau (CPB) rekende de plannen door en kwam tot de conclusie dat in het plan 7 van de 10 gezinnen goedkoper uit zijn.

„De zorg kan beter en betaalbaarder", zegt SP-Kamerlid Renske Leijten. „En we kunnen af van de macht van de zorgverzekeraars. Dat willen we aantonen met het plan ’De zorg is van ons’. Ons zorgstelsel loopt nu vast. Het is duur, bureaucratisch en de zorgverzekeraars hebben te veel macht. Het is hard nodig dat daar een alternatief voor komt.”

twitter: https://twitter.com/danaploeg/status/638372016115052545

Weg met verzekeraars

De SP stelt voor de zorgverzekeraars af te schaffen en te komen tot een invoering van een publieke basisverzekering. Verder verdwijnt in het plan dus het eigen risico en komt er een gemeentelijk basispakket voor terug dat het recht op (thuis)zorg garandeert. De zorgpremie gaat afhangen van de hoogte van het salaris.

Verder moet er een einde komen aan de bezuinigingen in de zorg waardoor er tienduizenden banen bijkomen.

In het plan pleiten de socialisten voor organisatie van de zorg op twee niveaus. „Wat lokaal kan, regelen we lokaal. De gemeenten worden verantwoordelijk voor zorg en ondersteuning thuis en in de wijk”, zegt Leijten. „Uiteraard onder goede voorwaarden en betaalbaar voor iedereen.”

Geen winst

Het Rijk wordt in de plannen verantwoordelijk voor ziekenhuiszorg en instellingszorg. „Daarom vormen we de zorgverzekeraars om tot één Landelijke Zorgvoorziening. Zo breken we de macht van de zorgverzekeraars en wordt er geen winst meer gemaakt over de rug van de patiënten. Want nu liggen er kapitalen op de plank bij de verzekeraars.”

twitter: https://twitter.com/AIRVD/status/638346753771728896

De SP vindt dat iedereen recht heeft op de zorg die hij of zij nodig heeft en noemt het eigen risico ’de boete op ziek zijn’. „Daarom schaffen we het eigen risico af. Dat zorgt er nu namelijk voor dat steeds meer mensen afzien van de zorg die zij nodig hebben. Wat medisch noodzakelijk is en maatschappelijk wenselijk hoort thuis in het basispakket. Dat breiden we dus uit. En we betalen de zorg solidair via premies en belastingen die inkomensafhankelijk zijn.”

Lees ook: SP: Minister moet graaiers binnen zorg ontslaan

Preventie

Ook wil de fractie dat er meer aandacht komt op het voorkomen van ziekten. „In de discussie over zorgkosten gaat het daar eigenlijk nooit over. Als we kijken naar preventie, dan moeten we constateren dat op dat vlak nog het nodige te verbeteren valt. Vergeleken met andere landen neemt Nederland een middenpositie in als het gaat om gewonnen levensjaren door preventie”, aldus Leijten.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!