SP-plan betekent einde aan ’boete op ziek zijn’

Foto van 'Tjerk de Vries'

Tjerk de Vries

14 SEP 2015

Het eigen risico afschaffen en de ziektekostenpremies inkomensafhankelijk maken. De SP presenteert vandaag een grootscheeps plan om het zorgstelsel volledig op de schop te gooien.

Het Centraal Planbureau (CPB) rekende de plannen door en kwam tot de conclusie dat in het plan 7 van de 10 gezinnen goedkoper uit zijn.

„De zorg kan beter en betaalbaarder", zegt SP-Kamerlid Renske Leijten. „En we kunnen af van de macht van de zorgverzekeraars. Dat willen we aantonen met het plan ’De zorg is van ons’. Ons zorgstelsel loopt nu vast. Het is duur, bureaucratisch en de zorgverzekeraars hebben te veel macht. Het is hard nodig dat daar een alternatief voor komt.”

Weg met verzekeraars

De SP stelt voor de zorgverzekeraars af te schaffen en te komen tot een invoering van een publieke basisverzekering. Verder verdwijnt in het plan dus het eigen risico en komt er een gemeentelijk basispakket voor terug dat het recht op (thuis)zorg garandeert. De zorgpremie gaat afhangen van de hoogte van het salaris.

Verder moet er een einde komen aan de bezuinigingen in de zorg waardoor er tienduizenden banen bijkomen.

In het plan pleiten de socialisten voor organisatie van de zorg op twee niveaus. „Wat lokaal kan, regelen we lokaal. De gemeenten worden verantwoordelijk voor zorg en ondersteuning thuis en in de wijk”, zegt Leijten. „Uiteraard onder goede voorwaarden en betaalbaar voor iedereen.”

Geen winst

Het Rijk wordt in de plannen verantwoordelijk voor ziekenhuiszorg en instellingszorg. „Daarom vormen we de zorgverzekeraars om tot één Landelijke Zorgvoorziening. Zo breken we de macht van de zorgverzekeraars en wordt er geen winst meer gemaakt over de rug van de patiënten. Want nu liggen er kapitalen op de plank bij de verzekeraars.”

De SP vindt dat iedereen recht heeft op de zorg die hij of zij nodig heeft en noemt het eigen risico ’de boete op ziek zijn’. „Daarom schaffen we het eigen risico af. Dat zorgt er nu namelijk voor dat steeds meer mensen afzien van de zorg die zij nodig hebben. Wat medisch noodzakelijk is en maatschappelijk wenselijk hoort thuis in het basispakket. Dat breiden we dus uit. En we betalen de zorg solidair via premies en belastingen die inkomensafhankelijk zijn.”

Lees ook: SP: Minister moet graaiers binnen zorg ontslaan

Preventie

Ook wil de fractie dat er meer aandacht komt op het voorkomen van ziekten. „In de discussie over zorgkosten gaat het daar eigenlijk nooit over. Als we kijken naar preventie, dan moeten we constateren dat op dat vlak nog het nodige te verbeteren valt. Vergeleken met andere landen neemt Nederland een middenpositie in als het gaat om gewonnen levensjaren door preventie”, aldus Leijten.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

Basisschoolleraren leggen opnieuw hun werk neer

Basisschoolleraren leggen opnieuw hun werk neer

Basisschoolleraren tijdens de protestmanifestatie in het Zuiderpark

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

24 MIN

Tienduizenden leerkrachten in het basisonderwijs leggen dinsdag opnieuw het werk neer. Met de tweede landelijke staking protesteren de meesters en juffen tegen de volgens hen te lage salarissen en te hoge werkdruk.

Anders dan bij de eerste staking in oktober zijn er geen grote manifestaties. Wel worden er lokale bijeenkomsten in het land gehouden.

Pas op: de wegen kunnen verraderlijk glad zijn

Pas op: de wegen kunnen verraderlijk glad zijn

Sneeuwoverlast op de A16 bij Rotterdam

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

44 MIN

Het winterse weer zorgt ervoor dat het op de wegen verraderlijk glad kan zijn. Sneeuwresten en bevriezing van natte weggedeelten zorgen met name in woonwijken en op secundaire wegen voor soms zeer gladde omstandigheden.

De snelwegen zijn over het algemeen schoon, maar op sommige trajecten is de linkerbaan nog behoorlijk glad. Zo is de spitsstrook op de A7 nog dicht. Ook fietsers en voetgangers zijn gewaarschuwd: fiets- en voetpaden kunnen zeer glad zijn.

Het gevaar van vieze lucht wordt ernstig onderschat

Het gevaar van vieze lucht wordt ernstig onderschat

De Stadhouderskade in Amsterdam Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

50 MIN

De Tweede Kamer ontvangt dinsdag een brandbrief van bijna 170 longartsen en het Longfonds. Hierin schrijven zij dat het gevaar dat mensen ziek worden of dood gaan door vieze lucht volgens hen ‘ernstig wordt onderschat’.

De longartsen en het Longfonds roepen de Kamerleden op nog deze week maatregelen te treffen tegen vieze lucht, weet het AD. „Als artsen doen wij er alles aan om mensen weer gezond te maken, maar het liefst zouden wij natuurlijk willen dat mensen helemaal niet ziek worden. Daar kunnen wij niet voor zorgen, maar dat kunt u wél”, benadrukken de 169 longartsen tegenover de Kamerleden.

Minister Koolmees: Inburgering moet op de schop

Minister Koolmees: Inburgering moet op de schop

Wouter Koolmees Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

1 UUR

Er is een groot probleem met betrekking tot de inburgering, vindt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Koolmees zegt geschrokken te zijn van het aantal Somaliërs en Eritreeërs in Nederland dat geen opleiding heeft gevolgd en in de bijstand zit. Ook de oplopende wachtlijsten voor inburgeringsexamens noemt hij als probleem.

100 daklozen krijgen chique diner voorgeschoteld

100 daklozen krijgen chique diner voorgeschoteld

100 daklozen krijgen chique diner voorgeschoteld. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

VANDAAG, 22:43

Het jaarlijkse Fonds Slachtofferhulp Wintergala, in Paleis Het Loo in Apeldoorn, is maandagavond afgelast. De extreme weersomstandigheden waren voor de organisatie reden het gala niet door te laten gaan. Maar ieder nadeel heeft zijn voordeel: het chique diner dat gegeven zou worden, wordt nu voorgeschoteld aan daklozen.

Het diner is goed voor 100 man, en dinsdag kunnen daklozen van het diner gebruik maken.

Nederland kleurt wit: dinsdag code geel

Nederland kleurt wit: dinsdag code geel

Nederland kleurt wit: dinsdag code geel. Foto:ANP

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

VANDAAG, 21:04

Eindeloze files, ontzettend veel vertragingen en een hoop kou: maandag was het code rood en dit viel Nederland zwaar. Voor als je je afvraagt wat het weer dinsdag gaat doen: we zullen de dag door moeten komen met code geel.

CDA-raadslid verdacht van tonnen belastingontduiking

Wozniak ontdook voor minimaal 400.000 euro aan belasting/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

GISTEREN

Een gemeenteraadslid uit Moerdijk is aangehouden door de politie, omdat hij verdacht wordt van belastingfraude en witwassen. Dat heeft Jac Klijs, de burgemeester van de gemeente Moerdijk, bevestigd.

Minimaal 400.000 euro