Taxfree shoppen op vliegveld bestaat eigenlijk niet

Foto van 'Rens Oving'

Rens Oving

17 AUG 2015

Eigenlijk koopt hij nooit iets op het vliegveld, ’maar ik was toch al op zoek naar een tablet, en dacht er een taxfree op Schiphol aan te kunnen schaffen.”

Maar toen hij wilde afrekenen stond Tim Lai, die voor zijn reisblog de hele wereld over vliegt, toch nog voor een verrassing. Want Lai, die naar Amerika vloog, dacht met korting een mooie slag te slaan. „Maar na het scannen van mijn instapkaart stond hetzelfde bedrag op de kassa als daarvoor. Toen ik vroeg waar mijn btw-korting was werd me doodleuk verteld dat ik deze helemaal niet kreeg.”

'Niemandsland'

Lai, en alle andere reizigers die naar een bestemming buiten de Europese Unie (EU) vliegen bevinden zich na de douane even in een belastingvrij ’niemandsland’. Zij hoeven daarom geen btw af te dragen, in het geval van elektronica, sieraden, kleding en cosmetica is dat 21 procent. Maar wie iets koopt op Schiphol merkt daar niets van.

En dat gaat om groot geld. Vorig jaar wisten de taxfree winkels op Schiphol 85 miljoen euro om te zetten. Over de aankopen die reizigers naar bestemmingen buiten de EU deden hoefden zij geen btw af te dragen.

Andersom

Schiphol ontkent dat dit het geval is. Woordvoerder Lukas Burgering: „Het is andersom, zowel de reizigers binnen de EU, als degene die daarbuiten gaan, profiteren van significant lagere prijzen. Dat komt omdat wij de BTW betalen voor iedereen die binnen de EU reist.” Dat er op Schiphol geld wordt verdiend doordat de winkels geen btw hoeven af te dragen is volgens Burgering dan ook absoluut niet het geval.

Dan zou je verwachten dat de prijzen op Schiphol 21 procent lager zijn dan in de winkels in de rest van Nederland. Maar een vergelijking van de prijzen op de site van See Buy Fly leert dat dit behoorlijk tegenvalt. De als voordelig aangeboden camera’s, tablets, en onderbroeken, blijken niet, tot nauwelijks goedkoper. Alleen parfum in de aanbieding is 'significant' lager geprijsd, zoals Schiphol dat belooft.

Groot-Brittannië

De situatie op Schiphol is vergelijkbaar met Groot-Brittannië, waar in de media een ware boarding pass revolt is uitgebroken. Om een einde te maken aan wat ze op het de eilanden een grote btw-fraude noemen, weigeren passagiers hun instapkaart op vliegvelden te laten zien. Ze willen niet langer meewerken aan het belastingvoordeeltje van de winkelier zonder daar zelf van mee te profiteren.

Volgens Burgering is dat niet de reden dat je ook in Nederland altijd je instapkaart moet laten zien als je wat koopt. „Wij doen dit ook omdat wij alleen aan reizigers mogen verkopen. Om er zeker van te zijn of iemand met het vliegtuig gaat, en niet achter de douane werkt, moeten wij de boardingpass wel scannen.”

Drank en tabak

Voor alcohol en tabak gelden weer hele andere taxfree regels. Alcoholische drank is sowieso niet meer goedkoper sinds het in de EU werd verboden om te stunten met drankprijzen. Voor alle reizigers geldt daarom hetzelfde belastingtarief. Dit is dan weer niet het geval voor tabak. Sigaretten, shag en sigaren worden nog 'ouderwets' met twee verschillende prijzen verkocht. Reizigers buiten de EU ontvangen hierdoor direct hun belastingvoordeel.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

2

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Ook de hulpdiensten konden de levens van de kinderen niet redden. / ANP Ginopress

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

1 UUR

Door een ongeluk op de Sloeweg Noord in Vlissingen zijn dinsdagochtend twee kinderen om het leven gekomen. Een driejarige jongen uit Hulst overleed ter plekke. Het vijfjarige zusje van de peuter bezweek later aan haar verwondingen. Het meisje was met een traumahelikopter zwaargewond naar een ziekenhuis in Rotterdam vervoerd.

De auto waarin zij zaten kwam op de andere weghelft terecht en botste op een tegemoetkomende auto. De dertigjarige moeder, die de auto bestuurde, is ook naar het ziekenhuis gebracht. Ook de mannelijke bestuurder is naar het ziekenhuis gebracht.

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Het incident vond plaats in de grot waar de leeuwen slapen. Daar hangen geen camera's. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

2 UUR

Een leeuw in het Nederlandse Burgers' Zoo heeft een leeuwin voor de ogen van bezoekers doodgebeten. Dat meldt Omroep Gelderland.

De dieren zouden volgens bezoekers achter elkaar aan hebben gerend en hebben gebruld naar elkaar. Daarna ontstond er een gevecht tussen de twee dieren in de grot waar de leeuwen normaal slapen.

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

Wie het virus installeert, stuurt zonder het te weten zijn bank- en creditcardgegevens naar de hackers. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

3 UUR

Al 40.000 Nederlands hebben dinsdag een gevaarlijke link toegestuurd gekregen die een virus kan installeren. De link stond in een mail die afkomstig zou zijn van DHL of PostNL.

In de mails staat dat er een pakket naar je onderweg is en dat je alleen je gegevens hoeft te controleren, zodat het pakketje naar het juiste adres verzonden wordt.

Camera videoWaarom staken jullie, vragen Finn en Abel

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

3 UUR

De tweeling Finn en Abel Schomaker interviewde directeur Peter de Hart van hun school De Werf in Zaandijk.

Jaarlijks kindervragenuur in Tweede Kamer

Elk jaar een vragenuur voor kinderen ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 16:12

De Tweede Kamer stemde bijna unaniem in met het invoeren van een vragenuurtje speciaal voor kinderen. Alle partijen, behalve het Forum voor Democratie, willen scholieren een keer per jaar de kans geven om naar de Tweede Kamer te komen. Hier kunnen zij vragen te stellen aan bewindspersonen. Dit meldt het ANP. 

'Ik denk dat we nog gelukkiger kunnen worden'

Wat is geluk? Foto: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

VANDAAG, 15:14

In de afgelopen 25 jaar is onze kwaliteit van leven over het algemeen beter geworden. We worden ouder, hebben een hoger opleidingsniveau en meer te besteden. We voelen ons gelukkiger, blijkt uit de cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau: 85 procent van de Nederlanders noemt zichzelf gelukkig en welvarend.

Maar wat is geluk nu eigenlijk en verschilt de definitie van dit begrip per generatie? Aan het woord een 22-jarige, een 48-jarige en een 75-jarige die er verstand van hebben.

Likeability of 3

Sloterdijk - Enschede in de sneeuw: zes uur onderweg

Amsterdam Sloterdijk - Enschede, 6 uur ©Jelmer Visser

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 12:20

Ondanks alle oproepen om thuis te werken, collega's die me voor gek verklaarden en het zeer slechte track record van de NS als er sneeuw valt, besloot ik toch om tijdens het weeralarm op de redactie van Metro te gaan werken. Van Enschede naar Amsterdam Sloterdijk; wat kan er misgaan? Nou veel. Op de heenreis was er weinig aan de hand, maar over de terugreis heb ik maar liefst zes uur gedaan. Gelukkig had ik mijn camera mee om winterse beelden te schieten.

Mijn uitzicht voor ik vertrok aan de barre tocht ©Jelmer Visser