'Reizen met de trein is net een safari'

2 augustus 2015 om 17:00 door Merike Woning
'Reizen met de trein is net een safari'
Foto: @MarloesPijfers

Marloes Pijfers (26) is bijna dagelijks op pagina 6 van Metro te vinden. Voor wie haar nog niet kent: ze is het brein achter de kleurrijke treinsafaritekeningen. De illustrator van beroep maakt een foto in de trein, tekent daar een grappig diertje bij en zet het geheel op Twitter onder de hashtag #treinleven. Wij van Metro vinden deze zogenaamde beeldcolumnpjes zo geestig dat ze vaak in de krant belanden. Inmiddels zijn de tekeningen zo populair dat Marloes zich in haar Twitterbio al de 'onofficiële beeldcolumniste van Metro' noemt. We zochten haar op.

Hoe ben je op het idee gekomen?
„Ik reis dagelijks met de trein van Hilversum naar Amsterdam. Vaak heb ik vertraging en klaag ik bij de NS via Twitter. Maar dat was ik op een gegeven moment zat, omdat het zo negatief is. Ik wilde de extra tijd die ik kreeg, omzetten in iets positiefs en begon tekeningetjes te maken bij situaties die ik in de trein aantrof.”

Je tekent voornamelijk dieren, waarom?
„Omdat het reizen met de trein net een safari is. Laatst riep een conducteur dat we niet verder konden gaan, omdat er iemand in de trein zat die alles had gedaan wat verboden was. Dan ga je je toch afvragen wat daar allemaal gebeurd is.”

twitter: https://twitter.com/MarloesPijfers/status/625902266793467904

Heb je iedere ochtend inspiratie?
„Ja, daar hoef ik geen enkele moeite voor te doen. Mensen die in de trein hun nagels zitten te lakken, of te knippen... Of het regent en iemand komt met z'n hond binnen wandelen. Het komt allemaal zo naar me toe. Zelfs nu de krant een zomerstop heeft, ga ik door met beeldcolumns maken.”

Hoe ga je te werk?
„Mijn treinreis duurt twintig minuten en ik moet daarom snel zijn. Ik werk in snapchat: een app waarbij je bij een foto een tekening kan maken. Die tekeningen maak ik met de punt van m'n vinger waardoor de tekeningen vrij grof zijn en er weinig ruimte is voor detail. Daarbij: de trein wiebelt. Het is een hele uitdaging om iets moois te maken. Omdat de tijdsdruk hoog is, heb ik weinig tijd om lang bij mijn tekening stil te staan. En eenmaal opgeslagen, kan ik er niets meer aan veranderen. Gelukkig heb ik de busreis nog om een tekstje voor de tweet te bedenken, want daar wil ik ook iets leuks van maken. Al met al staat alles uiterlijk om 9.00 uur online.”

twitter: https://twitter.com/MarloesPijfers/status/626268500454166528

Hoe merkte je dat mensen het leuk begonnen te vinden?
”Ik wist helemaal niet dat de tekeningetjes werden overgenomen door Metro. Vrienden tipten me. Dus toen maakte ik een foto van de afdruk in de krant en maakte daar weer een tekening bij die ook weer in de krant verscheen. Daarmee creëerde ik een soort van verwachting. Ik plaatste die foto's ook door op Facebook en als ik dat een dagje niet deed, werd er bezorgd gevraagd of ik er echt niet eentje gemaakt had.”

Waar gaat dit naar toe?
„Geen idee. Ik vind dit een heerlijk project naast mijn werk als illustrator bij een mediabureau. Ik blijf het doen zolang het leuk is en wie weet word ik ooit eens de officiële beeldcolumniste van Metro.”

twitter: https://twitter.com/MarloesPijfers/status/627787736666259456

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!