Dit zijn de 8 nieuwe jihadisten op de terreurlijst

27 augustus 2015 om 16:39 door Rens Oving
Dit zijn de 8 nieuwe jihadisten op de terreurlijst
Van ronselen verdachte Azzedine C. in Den Haag. Foto:ANP

Acht Nederlandse Syriëgangers kunnen sinds donderdag niet meer bij hun Nederlandse bankrekening. Zij zijn per direct op de Nationale terrorismelijst geplaatst.

Sinds augustus 2014 zijn 26 Syriëgangers op de sanctielijst terechtgekomen. De lijst van terroristen en terreurorganisaties is daarmee in korte tijd uitgegroeid naar 40.

Geen geld

Wie op de lijst van terroristen en terreurorganisaties terechtkomt, mag op geen enkele manier financiële transacties doen. Pinnen, geld overmaken of een verzekering afsluiten, is daarom onmogelijk. Ook is het verboden om personen op de lijst hierbij te helpen.

„We moeten de geldstromen naar deze mensen blokkeren, omdat ze als medeplegers of als medeplichtigen bijdragen aan het meedogenloze geweld in die regio”, verklaart minister van Buitenlandse zaken Bert Koenders de beslissing. „Bovendien moeten we voorkomen dat deze mensen terugkeren naar Nederland om hier geweld te plegen. Het bevriezen van tegoeden verkleint dit potentiële risico.”

twitter: https://twitter.com/NCTV_NL/status/636878134910935040

Een veroordeling is niet nodig om op de sanctielijst gezet te worden, ook een onderzoek van het Openbaar Ministerie of een ambtsbericht van de AIVD kan voldoende zijn. Waarom de acht jihadisten op de terrorismelijst terecht zijn gekomen, wordt niet bekendgemaakt.

Wie zijn de 8 nieuwe Syriëgangers die niet langer bij hun Nederlandse bankrekening kunnen komen?

1  Mohammed Amine B. (1983)

Een belangrijk man binnen Islamitische Staat (IS) die bekender is onder de naam Abu Ubaida Al Maghribi. Zou onder andere verantwoordelijk zijn geweest voor de gevangenis waar de Amerikaanse journalist James Foley gevangen zat voordat deze werd vermoord. Over Mohammed Amine B. doen al langer geruchten de ronde dat hij inmiddels dood zou zijn.

2  Driss D. (1987)

Vertrok waarschijnlijk in 2013 samen met zijn beste vriend Soufiane Z. naar Syrië. Soufiane Z., die al eerder op de terrorismelijst werd gezet, verwierf daarna bekendheid in Nederland door een documentaire op YouTube te plaatsen: 'Oh oh Aleppo'. Begin 2015 kwam het bericht dat Driss en Soufiane zouden zijn gesneuveld in Kobani. Dat Driss D. nu alsnog op de sanctielijst wordt geplaatst, doet vermoeden dat hiervoor geen waterdicht bewijs is.

youtube: miqGbVdj2xQ

3  Noureddin B. (1993)

De naam Noureddin B. dook dit jaar eerder al op in het grote Haagse ronselproces. De Hagenaar Azzedine C. (Abou Moussa) wordt ervan verdacht in de Schilderswijk jongeren te hebben geïndoctrineerd en geronseld voor de jihad. De jonge Noureddin zou een van zijn 'slachtoffers' zijn en in 2013 naar Syrië zijn vertrokken voor de heilige strijd.

4  Benyamine F. (1993)

Net als zijn vriend Noureddin B. een jongen uit de Schilderswijk en vermeend slachtoffer van ronselaar Azzedine C.

5  Az Eddine B. (1993)

De derde van de jonge Haagse boezemvrienden. Vermoedelijk samen met Noureddin B. en Benyamine F. begin 2013 naar Syrië vertrokken op aandringen van Azzedine C.

6  Salih Y. (1987)

Vooral bekend als de man die de 18-jarige jihadbruid Aïcha uit Maastricht het hoofd op hol bracht. Bekender onder de naam Omar of Israfil. Diende kort in het Nederlandse leger voordat hij naar Syrië trok. Heeft altijd ontkend iets te maken te hebben met IS of Al-Qaida, maar is nu toch op de terrorismelijst gezet.

youtube: 6LCpzIslZMs

7  Seyed H. (1988)

Zit in Nederland in de gevangenis. Seyed wordt ervan verdacht dat hij eerder al eens in Syrië is geweest om daar te vechten. Hij keerde terug naar Nederland en zou opnieuw plannen hebben om naar het front af te reizen. Voorlopig zit hij in voorarrest.


Seyed H. in de rechtbank. Foto:ANP

8  Mounir el K. (1981)

Voor hij naar Syrië vertrok een prominent lid van het Haagse jihadistennetwerk en een goede bekende van 'ronselaar' Azzedine C. Is op internet ook bekend als Abu Waheeb Sahawaat Jager.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!