Beroemde snoepwinkel open door geldruikende burgers

26 augustus 2015 om 17:00 door Anne-Fleur Pel
Beroemde snoepwinkel open door geldruikende burgers
Foto: Colourbox

De lage rente bij de bank is in sommige gevallen een redding voor de detailhandel. De rente die investeerders via crowdfunding krijgen, is namelijk vele malen hoger dan die op hun spaarrekening. De winkelier spint hier garen bij. Zo opent er dankzij privéinvesteerders over drie weken een nieuwe Jamin de deuren in Apeldoorn. 

Lees ook: Crowdfunding voor failliete Grieken groot succes

Steeds meer toekomstige franchisenemers zoeken de portemonnee van de burger op. Onlangs is voor de eerste keer een miljoen euro bij elkaar gebracht. De franchisenemer van de snoepwinkel haalde het benodigde startkapitaal in slechts een paar dagen binnen. En dat is meteen waarom potentiële franchisenemers zich wenden tot een crowdfundingplatform. „Zelfstandige ondernemers willen niet meer zes tot twaalf weken wachten op de bank. Ze willen 100.000 euro startkapitaal en meteen starten", zegt Jan-Piet Broersma van Franchising Etc. „Daarnaast willen de banken geen retail meer financieren. Banken zitten op hun centen en richten zich op andere sectoren. Ze willen hun geld terug."

Meteen starten

Jamin is dan ook niet de eerste franchiseketen die met crowdfunding winkels opent. Steeds meer franchiseformules doen dit, weet Broersma. Het gaat om winkels waarin banken weinig heil (meer) zien of zelfstandige ondernemers die meteen van start willen. „Het betreft inmiddels een hele reeks franchiseformules. Ook Bruna en Doppio Espresso", zegt Broersma die voor zijn klanten steeds vaker bij een crowdfundingplatform belandt. Franchising Etc. begeleidt franchisegevers en (potentiële) franchisenemers met het financieringstraject.  

Rente

Een vader van vier kinderen kon recentelijk na een carrière in de boekhandelsector door privé-investeerders een franchisefiliaal van Bruna in Venlo-Blerick overnemen. De benodigde 106.000 euro was binnen een maand binnen. „Onlangs is zelfs binnen één dag 108.000 euro bij elkaar gebracht door dertig investeerders", zegt Broersma. „Dit was tegen een rente van 8 procent op de lening. Als je het tegen 4 of 5 procent rente wilt, duurt het langer omdat het minder interessant is voor de investeerder. Maar bij de bank krijg je niets."

De potentiële winkeliers moeten een gedegen business case overleggen om vertrouwen te winnen bij de investeerder. Het geld moet zich wel terugwinnen en niet verloren gaan bij een faillissement. Ondernemers durven ook om steeds meer geld te vragen. Bij Franchising Etc. is inmiddels een medewerker vrijgemaakt om franchisegevers- en nemers te begeleiden bij het crowdfundingtraject.

Kansrijk

Voor Kees Hermans, directeur van Jamin Retail, is het de eerste keer dat een van zijn franchisenemers het startkapitaal via crowdfunding bijeen heeft gekregen. Hij is enthousiast. „Crowdfunding is geen medicijn om slecht renderende winkels te redden, maar wel een manier om nieuwe kansrijke winkels te beginnen. En dat hebben veel steden hard nodig."

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!