Met honderd man in de rij voor een ijsje

2 juli 2015 om 15:33 door Bianca Brasser
Met honderd man in de rij voor een ijsje
Luc Blok werkt de nachten door om genoeg ijs te produceren. Foto: Vincent van Dordrecht

Klokslag 11 uur 's morgens: de deuren van ijssalon Luciano's in Wassenaar zijn een paar seconden open, maar de zaak is al volledig gevuld met tientallen verhitte hoofden, klaar om een ijsje te bestellen. „We kunnen het amper bijbenen”, zegt Luc Blok, meesterijsbereider en eigenaar van inmiddels acht Luciano's verspreid door het land. Zijn ambachtelijke ijs maakt hij in de ijssalon in Wassenaar, een plek waar ook onze prinsesjes regelmatig een ijsje komen eten.

Lees ook: 5 dingen die je eindelijk kan doen als het heet is

Nachtwerk

„De ijsmachines zijn sinds maandag niet meer uit geweest. Het is dit jaar voor het eerst dat we de hele nacht door moeten werken. We zitten nu echt aan onze maximale productie.”

De lengte van de rij wachtenden op een ijsje loopt op deze warme dagen volgens Blok zo op tot een man of honderd. „Duizenden ijsjes gaan er doorheen. Vooral de fruitsmaken zijn in trek. En yoghurtijs.”

Alcoholijs

Als meesterijsbereider experimenteert Blok graag met smaken. Zo zijn sinds begin deze maand de nieuwe smaken Licor 43 en Hugo Cocktail in de vitrine te vinden. Met alcohol. „We zullen zien of ik hier een trend van kan maken”, lacht Blok. „Ik maak gewoon wat, zet het in de vitrine en wacht af of het aanslaat.”

Lees ook: Nieuwe trend in hondenland: leverworstijs

Zwart ijs

En dat is zeker niet altijd het geval. Flops kent Blok naar eigen zeggen ook genoeg. „Mangorodepeperijs sloeg totaal niet aan. Terwijl ik het echt heerlijk ijs vond. Ook een heel pure chocoladesmaak hoeven de mensen niet. Dat ijs had ik zo puur gemaakt dat het zwart werd, dat viel denk ik niet in de smaak.”

Meer!

Volgens de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders (VAIJ) eten we steeds meer ijs in ons land. Gemiddeld 8 liter per persoon per jaar en dat komt neer op zo'n 60 ijsjes. Tien jaar geleden was dat nog 6.5 liter per persoon. Het aantal ambachtelijke ijssalons steeg in de afgelopen 10 jaar met 30 procent naar ruim 600.

IJseetland?

Toch is Nederland volgens voorzitter Jaap Pleit Zappey helemaal geen 'ijseetland'. „Niet als je het vergelijkt met Scandinavië, de VS of Rusland”, zegt Zappey. „In de VS eten ze zo 26 liter per persoon per jaar en in delen van Rusland loopt het tegen de 30 liter.”

Volgens Zappey heeft dat te maken met onze ijsgeschiedenis. „Bij ons is ijs geïntroduceerd door de Italianen. IJs werd een product dat gold als traktatie. Dat at je niet dagelijks, maar paste meer bij een feestje, net als een gebakje. Maar in bijvoorbeeld Scandinavië, de VS en Rusland kwamen de Italianen niet. Daar is ijs voortgekomen vanuit de zuivelindustrie. IJs liftte mee met grote zuivelcampagnes en mede door enorme promoties wordt in die landen veel meer ijs gegeten.”

Warm

Hoe dan ook: op hoogtijdagen als deze is het voor Blok keihard aanpoten. „Hier moet ik het van hebben, dus mij hoor je niet klagen.” Maar warm is het wel toch? „In de ijssalon gaat het prima. Als ik naar buiten stap, heb ik het pas warm”, lacht hij.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!