Meer stations én conducteurs krijgen camerabewaking

Foto: ANP

Foto van 'Ruben Eg'

Ruben Eg

2 JUL 2015

Twaalf risicovolle treinstations worden nog deze zomer bewaakt met camera’s. Het gaat om stations als Almere Centrum, Amsterdam Sloterdijk, Gouda, Rotterdam Alexander en Zuid. Ook gaat NS als proef conducteurs en beveiligers uitrusten met camera’s op de kleding, zogenoemde bodycams.

Het aantal middelgrote stations met de extra camerabewaking wordt volgend jaar uitgebreid naar dertig. Uiteindelijk worden zij met in totaal 776 camera’s in de gaten gehouden. Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur stelt 13,3 miljoen euro beschikbaar voor de extra beveiligingsmaatregelen. Haar ministerie betaalt ook het onderhoud en beheer.

Waarom niet gewoon cameras in trein net als in bus? "PVV en CDA willen conducteurs uitrusten met camera op jas" http://t.co/0tGPOrC2oS

— Floris van Eck (@florisvaneck) 29 april 2015

Agressie

Op dit moment hebben alleen de grote stations vaste camerabewaking. Mansveld wil met de uitbreiding het geweld tegen spoorpersoneel tegengaan. Agressieve reizigers lopen grotere kans gepakt te worden als een klap tegen een conducteur op video wordt vastgelegd, verwacht de staatssecretaris.

Om haast te maken, worden deze zomer al gehuurde bewakingscamera’s geplaatst op de twaalf stations waar het meeste risico op geweld bestaat. Na een aanbesteding, krijgen alle dertig geselecteerde stations volgend jaar vaste camera’s.

Net getuige geweest van agressie in de trein. Probeerde nog te helpen maar mocht niet baten. Gelukkig was de politie er snel bij. Bah.

— Marije Ploeg (@MarijePloeg) 26 juni 2015

Beeldschermen

ProRail gaat ondertussen testen met speciale beeldschermen op Den Haag Hollands Spoor en Rotterdam Lombardijen. Hier is op te zien wat de bewakingscamera’s precies registreren. Potentiële onruststokers zien zo dat zij in de gaten gehouden worden en houden zich hierdoor mogelijk toch rustig. Na een jaar wordt bekeken of de proef is geslaagd. Als dit zo is, krijgen meer stations deze schermen.

De ‘extra ogen’ voor vervoersbedrijven en de politie moet de veiligheid op de stations vergroten voor zowel reizigers als spoorpersoneel, benadrukt Mansveld. „Ik wil dat iedereen veilig kan reizen en werken in het OV. Daarom trek ik 13 miljoen euro uit voor extra camera’s op stations”, laat zij weten.

#NS de conducteur in de trein die slachtoffer werd van #agressie. Lag overal glas. Hoop dat t goed met m gaat #Arnhem pic.twitter.com/R0TpXhyXUJ

— Timo Smit (@timo_smit) 11 mei 2015

Hoofddorp

Voor het NS-personeel vormde de zware mishandeling van een conducteur eerder dit jaar in Hoofddorp de druppel. Afgesproken werd om extra beveiligers in te huren en de toegangspoortjes op de stations sneller te sluiten. Dit laatste moet agressieve zwartrijders uit de trein weren.

Het is nog niet duidelijk wanneer NS met het experiment met de bodycams begint. Een idee van de PVV om beveiligers van de vervoerder te bewapenen met pepperspray en een wapenstok, vindt Mansveld een te grote stap.

Camera’s op extra stations:

Vanaf zomer 2015:

 • Almere Centrum
 • Amsterdam Sloterdijk
 • Culemborg
 • Gouda
 • Leeuwarden
 • Maastricht
 • Roosendaal
 • Rotterdam Alexander
 • Rotterdam Zuid
 • Sneek
 • Tilburg
 • Zaandam

Vanaf 2016:

 • Alkmaar
 • Den Helder
 • Deventer
 • Dordrecht
 • Enschede
 • Emmen
 • Groningen
 • Helmond Brandevoort
 • Hilversum
 • Hoofddorp
 • Meppel
 • Naarden-Bussum
 • Roermond
 • Sittard
 • Zandvoort aan Zee
 • Zuidhorn
 • Hengelo
 • Meerssen

Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

PSV verliest in blessuretijd punten bij Groningen

De PSV'ers druipen zondag af in de Arena/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 21:07

Tot afgelopen zondag had PSV maar een keer punten laten liggen in de Eredivisie. Maar in vier dagen tijd heeft de koploper van de Eredivisie twee keer gemorst. Op bezoek bij FC Groningen speelde het met 3-3 gelijk, dankzij een treffer van de thuisploeg diep in blessuretijd.

Superstart

Handbalvrouwen plaatsen zich weer voor halve finale

Lois Abbingh gooit/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 19:13

Op het wereldkampioenschap in Duitsland hebben de Nederlandse handbalvrouwen weer de halve finales bereikt. Oranje rekende in de kwartfinale af met Tsjechië, al ging dat zeker niet makkelijk.

Lois Abbingh (foto) was de grote uitblinker en sleepte de ploeg er doorheen met maar liefst veertien doelpunten. De eindstand in de sporthal van Magdeburg was 30-26. Bij rust leidde Oranje met 17-16.

Bak jij dit jaar wat van de AIVD-kerstpuzzel?

Zomaar wat opgaven op een rijtje/AIVD-kerstpuzzel

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 16:49

Er zijn in december heel veel dingen waarvan je aan het begin van het jaar al weet dat ze eraan komen. Jaaroverzichten, Serious Request en niet te vergeten de allermoeilijkste puzzel van het jaar: de kerstpuzzel van de AIVD. En helaas, er is weinig kerst aan.

42 opgaven

Op kamers: 'Alles begint met een goed contract'

Woon je in een studentenkamer? Dit zijn jouw rechten

Op kamers: 'Alles begint met een goed contract'. Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

VANDAAG, 16:00

Na tien keer een enorme deuk in je zelfvertrouwen te hebben opgelopen, is het eindelijk zover: je bent uitgekozen bij de hospiteeravond. Vanaf heden ben je trotse bewoner van een paar kleine vierkante meters in jouw studentenstad. Je schreeuwt het van de daken, maar let op: er kan een keerzijde zijn. Er zijn namelijk huisbazen die hun huurders volledig in de zeik nemen. Gelukkig zijn er instanties zoals de Huurcommissie die jou kunnen helpen. Want waar heb jij als huurder allemaal recht op?

Huurbescherming

Likeability of 3

Broodje kebab blijft bestaan

Fosfaat mag toch worden toegevoegd aan bevroren kebab. (Foto: EPA)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

VANDAAG, 15:26

Je hoeft niet langer bang te zijn dat je favoriete snack na het stappen verdwijnt. Het broodje kebab blijft verkrijgbaar in snackbars en eethuizen. Aan döner kebab mag namelijk toch gewoon fosfaat toegevoegd worden.

Verbieden van fosfaat

Personeel eet chocoladeletters voor gehandicapten op

Letters van chocoladefabrikant Baronie de Heer in Rotterdam Foto: ANP

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 13:37

Een vrijwilligster die de gehandicapte bewoners van een zorginstelling wilde verrassen met 25 chocoladeletters, is erachter gekomen dat zij ze nooit hebben gekregen. Het personeel heeft de sinterklaastraktatie zelf opgegeten.

De 70-jarige Miep Broeren is vrijwilligster bij de Senioren Vereniging Dinteloord / Steenbergen in Brabant. Albert Heijn was zo gul geweest om haar 250 chocoladeletters te schenken die ze daar kon uitdelen. Toen ze er een aantal over had, besloot ze de gehandicapten bij de Stichting Dag- en Woonvoorzieningen Dinteloord te verrassen.

Emile Roemer stapt op als leider SP

Emile Roemer stapt op als leider SP

Emile Roemer kondigt zijn vertrek aan. Foto: ANP.

Foto van 'ANP'

ANP

GISTEREN

Emile Roemer stapt begin januari op als leider van de SP in de Tweede Kamer. Hij heeft dat woensdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in restaurant Dudok in Den Haag, waarbij ook de andere SP-Kamerleden, zijn vrouw en zijn kinderen aanwezig waren.

Hij maakte verder bekend dat de 32-jarige Lilian Marijnissen zijn opvolger wordt. Marijnissen zit sinds maart in de Tweede Kamer en is de dochter van Jan Marijnissen, onder wiens leiding de partij groot werd.