In het nieuws

In beeld: het jaar van het drama met de MH17

Foto's: ANP

Foto van 'Ruben Eg'

14 SEP 2015

Op 17 juli 2014 stortte vlucht MH17 van Malaysia Airlines op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur neer in het oosten van Oekraïne. Dit koste alle 283 passagiers en 15 bemanningsleden het leven. Een jaar later staat nog altijd niet officieel vast wie het passagiersvliegtuig uit de lucht heeft geschoten. Een overzicht van het jaar na een van de grootste vliegdrama’s uit de Nederlandse geschiedenis:

16 juli 2014:

Op Schiphol ondergaat een in 1997 gebouwde Boeing 777-200 van Malaysia Airlines een routine-inspectie. Het toestel, dat op 16 november 2013 een laatste grote onderhoudsbeurt heeft gehad, wordt technisch in orde bevonden. Aan de linker Rolls Roycemotor van het vliegtuig wordt motorolie toegevoegd. Voor de volgende dag staat een vlucht van Amsterdam naar Kuala Lumpur gepland.

17 juli 2014, 10.31 uur:

De Boeing van Malaysia Airlines vertrekt vanaf Schiphol als vlucht MH17 naar Kuala Lumpur. Er zijn vijftien bemanningsleden en 283 passagiers aan boord, onder wie 193 Nederlanders. De twee Maleisische piloten zijn met meer dan 10.000 vlieguren, waarvan 7.000 uur in een Boeing 777, zeer ervaren. De twee copiloten hebben meer dan 3.000 uur vliegervaring.

17 juli 2014, 13.00 uur:

Vlucht MH17 vliegt op ruim 10 kilometer hoogte het oosten van Oekraïne binnen. Deze vlieghoogte is ingesteld vanwege de gevechten op de grond, tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten. De piloten vragen de luchtverkeersleiding uit Kiev of zij vanwege het weer iets mogen afwijken van hun route. Dat mag.

17 juli 2014, 13.08 uur:

De luchtverkeersleiding uit de regio Dnjepropetrovsk begeleidt vlucht MH17 tot Rusland. Daar neemt de Russische luchtverkeersleiding Rostov Control het werk over. Om precies 13.19:49 uur vraagt de Oekraïense verkeersleiding de piloten of zij op verzoek van de Russische verkeersleiders hun koers kunnen aanpassen, omdat er drie andere vliegtuigen in de buurt zijn. De MH17 bevestigt de opdracht.

17 juli 2014, 13.20 uur:

De verkeersleiding Dnipro Control vraagt of de MH17 inmiddels op de nieuwe vliegkoers ligt. Er komt geen antwoord. Na drie tevergeefse pogingen, belt Dnipro met de collega’s van Rostov in Rusland. Om 13.22 uur bevestigt de Russische post dat het vliegtuig is verdwenen, zowel op de radio als op de radar.

17 juli 2014, 13.39:50 uur:

Op de verkeersleidingposten dringt het besef door dat de MH17 is neergestort. Herhaaldelijke oproepen blijven onbeantwoord. Vliegtuigen die het toestel op basis van de vliegroute vanuit het raam of de boordradar moeten kunnen zien, nemen geen spoor waar van de MH17. Door de oorlog op de grond, is er geen directe bevestiging van ooggetuigen van een crash.

17 juli 2014, 13.41 uur:

Het Russische persbureau Interfax meldt dat een Oekraïense straaljager is neergehaald boven een dorp in de regio Donetsk, ongeveer 15 kilometer van de Russische grens. Een Russische straaljager zou de Soechoj Soe-25 uit de lucht hebben geschoten. Op Russische social media bejubelt de hoge rebellenleider Igor Streklov het uit de lucht schieten van een vliegtuig in Donetsk.

17 juli 2014, 17.26 uur:

Het neergeschoten vliegtuig blijkt vlucht MH17 uit Amsterdam te zijn, meldt Interfax nu. Brandende wrakstukken zijn teruggevonden bij de dorpjes Hrabove en Petropavlivka in de regio Donetsk. Op Twitter laat de Engelstalige nieuwszender Russia Today als eerste een foto zien van een stuk van de romp met de bedrijfskleuren van Malaysia Airlines erop. Alle inzittenden zijn bij de crash omgekomen. Inwoners hebben zeker honderd lichamen gevonden.

17 juli 2014, 20.00 uur:

Op Schiphol worden de zwaar aangeslagen nabestaanden van de passagiers van vlucht MH17 opgevangen. De Oekraïense president Petro Porosjenko belt met premier Mark Rutte. Hij wijst onmiddellijk naar de rebellen en spreekt van een terroristische daad. De separatisten ontkennen. Zij verklaren helemaal geen luchtafweergeschut te hebben. Russische media berichten over Oekraïense straaljagers die op het tijdstip van de crash in het gebied zouden hebben gevlogen.

18 juli 2014:

Bij de Nederlandse ambassade in Kiev ontstaat een bloemenzee voor de deur. Ook bij Schiphol worden bloemen gelegd voor de slachtoffers. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie zegt dat het passagierstoestel ‘hoogstwaarschijnlijk is neergeschoten’. Maar wie dit op zijn geweten heeft, is onduidelijk. De Russische president Vladimir Poetin belt premier Mark Rutte en brengt hem zijn condoleances over.

19 juli 2014:

Naast het verdriet over het drama, ontstaat er ook ook grote verontwaardiging over het optreden van de rebellen. Hulpverleners en onderzoekers uit Kiev en Nederland worden niet toegelaten in het rampgebied. Lichamen van de slachtoffers liggen al twee dagen te bakken in de zon. Ook wordt er ‘gerotzooid’ met spullen en wrakstukken, door zowel rebellen als journalisten.

20 juli 2014:

De lokale bevolking besluit de lichamen zelf maar te bergen. Er worden 196 stoffelijke overschotten naar het station in de plaats Torez gebracht. Daar worden ze in koelwagons gelegd. Poetin belooft Rutte dat hij zijn invloed zal aanwenden om de lichamen te repatriëren. Vanaf de vliegbasis Eindhoven vertrekt een vliegtuig van Defensie met forensische experts naar Charkov.

21 juli 2014:

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken maakt wereldwijd indruk met een emotionele en getergde toespraak in de VN-veiligheidsraad. „Tot ik sterf zal ik niet kunnen begrijpen waarom het zo lang heeft geduurd voor reddingswerkers toestemming kregen om hun lastige werk te kunnen doen, en dat menselijke resten worden gebruikt in een walgelijk politiek spel”, bijt hij terug.

22 juli 2014:

In de stad Charkov, waar de Oekraïense regering het voor het zeggen heeft, arriveert een trein met lichamen van de vliegramp. Nederlandse forensisch experts halen de stoffelijke overschotten van bijna 200 omgekomen passagiers uit de koelwagons. Deze worden in houten kisten gelegd, om terug te worden gevlogen naar Nederland.

23 juli 2014:

  

De terugkeer van de eerste slachtoffers van de ramp met de MH17 luidt een Dag van Nationale Rouw in Nederland in. Zes dagen na het drama landt op de vliegbasis Eindhoven een militair toestel met aan boord de veertig lijkkisten. Onder enorme belangstelling trekt een stoet begrafenisauto’s naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum.

26 juli 2014:

Nog altijd liggen er onbedekte lichamen en lichaamsdelen in het gebied waar de MH17 neerkwam. De rebellen blijven de bergingsmissie frustreren. Wel is de zwarte doos met vluchtgegevens overgedragen en uitgelezen. In de gesprekken uit de cockpit zijn geen aanwijzingen te horen dat er een storing of noodsituatie plaatsvond aan boord. Ook zijn er geen alarm- of waarschuwingssignalen te horen.

31 juli 2014:

Twee weken na de ramp arriveren de eerste Nederlandse experts op de plek waar vlucht MH17 neer is gestort. Ze herdenken de slachtoffers met een moment stilte. Door de gevechten in het gebied is het zoeken naar lichamen en het bergen van wrakstukken niet mogelijk. Daar wordt pas de volgende dag mee begonnen.

6 augustus 2014:

Het zoeken naar menselijke resten en bezittingen van slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 wordt voorlopig gestaakt. Omdat er nog steeds wordt gevochten tussen het Oekraïense leger en separatisten is het er te onveilig voor het Nederlandse team. Hierdoor loopt het rapport met de eerste conclusies over de vliegramp van de Onderzoeksraad voor Veiligheid vertraging op.

9 september 2014:

 

Vlucht MH17 is uit elkaar gevallen en neergestort nadat het door meerdere projectielen is doorboord. Dat zijn de eerste conclusies van de Onderzoeksraad. Over daders en wat voor soort projectiel spreekt het rapport niet. „Daar is meer onderzoek voor nodig.” De BBC vertoont beelden van een Russische BUK-luchtafweerraketinstallatie enkele uren nabij de positie waar het vliegtuig werd neergehaald.

9 oktober 2014:

Minister Frans Timmermans zegt in het tv-programma Pauw dat een van de slachtoffers van de MH17 een ‘zuurstofkapje’ om had. Timmermans geeft de indruk dat de slachtoffers nog enige tijd in leven zijn geweest nadat het toestel was getroffen. Het Openbaar Ministerie spreekt dit tegen: „Hoe en wanneer het zuurstofmasker bij het slachtoffer om de nek is gekomen, is onbekend.” Timmermans excuseert zich voor zijn uitglijder.

10 november 2014:

In de RAI in Amsterdam vindt een nationale herdenking van de vliegramp met vlucht MH17 plaats. Onder meer koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix zijn aanwezig. Op een wand staan de namen van alle slachtoffers geprojecteerd. „We voelen ons geamputeerd”, maar „Nederland heeft zich op zijn best laten zien”, zegt een nabestaande.

15 november 2014:

De Russische staatszender Channel One toont bewijs voor de crash van de MH17. Beelden van een spionagesatelliet laten zien hoe een Oekraïense straaljager het passagiersvliegtuig achtervolgt en met een raket neerhaalt. Het bewijs wordt direct in twijfel getrokken. Zo komt de belettering op het vliegtuig niet overeen met die van Malaysia Airlines.

23 november 2014:

De Onderzoeksraad voor Veiligheid rondt de bergingsmissie van de wrakstukken van vlucht MH17 af. Alle gevonden onderdelen en stoffelijke resten worden vanuit Charkov naar Nederland gevlogen. De Onderzoeksraad wil onder meer een reconstructie maken van een deel van het vliegtuig. Toch zijn nog altijd niet alle delen van de rampplek gehaald. Inmiddels zijn 289 slachtoffers geïdentificeerd. Van negen vermisten is nog geen DNA gevonden.

22 december 2014:

RTL Nieuws toont twee foto’s van het afvuren van de luchtdoelraket die vlucht MH17 uit de lucht zou hebben geschoten. De raket zou zijn afgeschoten vanuit een gebied dat in handen was van pro-Russische rebellen. Het Openbaar Ministerie zegt de foto’s te kennen, maar benadrukt dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken.

9 januari 2015:

Drie dagen voor de ramp met vlucht MH17 was in Den Haag bekend dat het luchtruim boven Oekraïne niet veilig was, erkent het kabinet. Een Nederlandse diplomaat woonde op 14 juli een briefing bij van de Oekraïense regering over de situatie. De regering vond het niet nodig de luchtvaartmaatschappijen te waarschuwen, omdat Oekraïne het luchtruim boven de 9,75 kilometer veilig had verklaard.

12 februari 2015:

Nabestaanden van de vliegramp verbazen zich over de details van een wapenstilstand in het oosten van Oekraïne. Er is een amnestieregeling afgesproken voor misdaden die zijn gepleegd in de regio’s Loehansk en Donetsk. Rutte zegt dat de Oekraïense president Petro Porosjenko hem ‘keihard’ heeft beloofd dat dit niet geldt voor de daders en verantwoordelijken voor het neerhalen van vlucht MH17.

30 maart 2015:

De Nederlandse politie plaatst op internet een internationale oproep voor getuigen van een transport en het afvuren van een BUK-raketsysteem in de dagen rond de ramp met de MH17 in het oosten van Oekraïne. Er worden beelden vrijgegeven van het transport op een dieplader en ook delen van afgeluisterde telefoongesprekken van Russisch sprekende separatisten. De oproep levert ‘enkele tientallen bruikbare tips’ op.

16 april 2015:

Een laatste bergingsmissie vertrekt naar Oekraïne. Er wordt alles aan gedaan om de laatste twee slachtoffers van de vliegramp te vinden. De speurtocht is niet zonder risico’s: in het gebied liggen mijnen en niet-ontplofte raketten.

17 april 2015:

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is razend over een tentoonstelling van MH17-brokstukken in een museum in de Russische stad Jejsk. Hij noemt dit ‘respectloos, grievend en bijzonder ongepast’. Het museum zegt de spullen cadeau te hebben gekregen van inwoners uit het Oost-Oekraïense dorp Rassypne, als dank voor de humanitaire hulp uit Jejsk.

22 april 2015:

Het Landelijk Team Forensische Opsporing gooit patholoog-anatoom George Maat uit het team dat slachtoffers van de MH17 identificeert. Nabestaanden reageren geschokt als Maat tijdens een openbare lezing in Maastricht foto’s van hun geliefden laat zien. „Buitengewoon ongepast en onsmakelijk”, noemt minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie dit. Ook lepelde de expert aannames en feitelijke onjuistheden over de crash op.

30 april 2015:

Het bergingswerk in Oost-Oekraïne zit er op. „Menselijkerwijs hebben we alles gedaan wat mogelijk was”, concludeert Pieter-Jaap Aalbersberg als leider van de repatriëringmissie. Met de plaatselijke autoriteiten zijn afspraken gemaakt over nieuwe wrakstukken en lichaamsdelen die mogelijk nog worden gevonden. Het politieonderzoek duurt nog voort.

1 juni 2015:

Malaysia Airlines is ‘technisch failliet’. De crash met vlucht MH17 in Oost-Oekraïne en de mysterieuze verdwijning van Vlucht MH370 op weg naar Peking hebben de reputatie van de al jaren verlieslatende Maleisische luchtvaartmaatschappij kapotgemaakt. Het bedrijf probeert in zwaar uitgeklede vorm verder te gaan.

23 juni 2015:

Nederland wil dat een speciaal internationaal tribunaal van de Verenigde Naties wordt opgericht voor de crash met vlucht MH17. Op deze manier wordt een ‘breed draagvlak gecreëerd’ om de daders te vervolgen en te berechten, stelt premier Rutte. „Bovendien is het de beste garantie voor medewerking van alle landen.” Rusland wil er niets van weten. Moskou vindt dit ‘voorbarig en contraproductief’.

17 juli 2015

Op een speciale bijeenkomst van nabestaanden in Nieuwegein worden de slachtoffers van het drama met de MH17 herdacht. Ook premier Rutte is hierbij aanwezig. Bij alle overheidsgebouwen hangt de vlag halfstok.


Boris Johnson opgenomen op intensive care

Boris Johnson is vanaf de eerste symptomen open geweest over zijn coronabesmetting / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Britse premier Boris Johnson ligt sinds maandagavond op de ic.

Premier Boris Johnson werd op op advies van zijn arts zondagavond al in het St. Thomas' Hospital in Londen opgenomen, nadat hij last had van aanhoudende corona-klachten. In de loop van maandagmiddag is de toestand van de premier verslechterd en is hij overgeplaatst naar de intensive care van het ziekenhuis, blijkt uit een verklaring van Downing Street. Engelse media zeggen dat hij bij bewustzijn is en niet aan de beademing ligt. Wel zou hij zuurstof toegediend hebben gekregen.


Lol is eraf, zegt Van der Sar, 'wij voetballen voor onze supporters'

Ajax geeft het advies de eredivisie niet meer te hervatten, net als PSV, AZ en een aantal clubs dat tegen degradatie strijdt.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Vanwaar die haast bij Ajax? „We vinden dat er duidelijkheid moet komen voor spelers en supporters. De lol is eraf, laten we kijken naar volgend seizoen."

Edwin van der Sar was best wel een beetje verrast over de ophef die ontstond na het pleidooi van Marc Overmars over het onmiddellijk stopzetten van de eredivisie. „Maar niet over de boodschap zelf, want we staan er hetzelfde in", zegt de algemeen directeur van Ajax. „En ik wist dat hij een interview zou geven. Maar ik was achteraf gezien liever een dag later samen met een paar andere clubs naar buiten gekomen. Dat was misschien netter geweest."

Advies


Hoera: jarige kinderen uit Dordrecht krijgen kaartje van burgemeester

Om ze toch nog een beetje in het zonnetje te zetten, stuurt burgemeester Wouter Kolff jarige kinderen in Dordrecht een kaartje / GettyImages

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Jarig zijn in deze tijd is niet bepaald een kinderfeestje, maar een schrale troost voor jarige basisschoolleerlingen uit Dordrecht: de burgemeester stuurt iedereen een verjaardagswens.

„Het is een gekke tijd hè? Helaas even geen school, dus ook geen traktatie aan de meester of juf en klasgenootjes", schrijft burgemeester van Dordrecht Wouter Kolff aan alle jarige basisschoolkinderen. Niet in een mail of op social media, maar op een persoonlijk verjaardagskaartje, dat door de bus bij de jarig job gaat. Een kaartje met vrolijke ballonnen en een herkenbaar stadsbeeld van Dordt erop, binnenin de wens van de 100ste burgemeester van deze Zuid-Hollandse stad.

„Nog even volhouden. Over een tijdje speel je weer lekker op school met je klasgenootjes en mag je weer wat vaker op bezoek bij bijvoorbeeld opa of oma", schrijft hij ook. Waarom hij dit doet? Hij zegt het in de kaart. „Je verjaardag vieren gaat nu even anders. Misschien heb je minder visite dan vorig jaar. Daarom stuur ik je graag deze kaart om je extra in het zonnetje te zetten."


Vlamingen zitten massaal thuis en tellen dan maar mussen

Vlaamse 'verplichte huismussen' tellen massaal de mussen buiten

Foto: Getty Images

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bijna twee keer zo veel Belgen als vorig jaar hebben tot vreugde van de Vlaamse Vogelbescherming meegedaan aan het Huismussentelweekend.

De Belgen zitten nog in elk geval tot 19 april in een lockdown en dan doe je misschien wel heel andere dingen dan je normaal gesproken in het weekend doet. Vogels tellen bijvoorbeeld. Afgelopen weekend hebben 7.041 Vlamingen gehoor gegeven aan de oproep om tsjilpende huismusmannetjes in de tuin of onmiddellijke omgeving te tellen, meldt de organisatie. Dat was het goede nieuws. Uit de ingezonden telformulieren blijkt dat er vooral kleine groepjes van één tot vijf huismussen werden gespot. En dat is géén goed nieuws, want deze kleine groepjes, kolonies genoemd, zijn kwetsbaar. „Ze zijn minder goed in staat om tegenslagen op te vangen en lopen dus sneller het risico te verdwijnen. Een stabiele kolonie bestaat uit minstens 10 paren", stelt de vogelbescherming.

De deelnemende 'huismussen' moesten tellen hoeveel huismusmannetjes ze gelijktijdig hoorden of zagen tsjilpen. Op de mussenwebsite van de organisatie stonden tips om de zangvogeltjes gemakkelijk(er) te herkennen en een telformulier. Vanwege de grote hoeveelheid formulieren die nog steeds binnenlopen, is de deadline om in te sturen met een week verlengd. Hoewel er geen absolute cijfers zijn over het aantal mussen in Vlaanderen is wel duidelijk dat hun aantal, vooral in de steden, hard terugloopt.


Likeability of6

Kuzu voelt zich genaaid: 'Broedermoord op zijn pijnlijkst'

Toen Tunahan Kuzu nog in de Tweede Kamer kwam / ANP

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Tunahan Kuzu is boos en de hele wereld mag dat weten. In een post op zijn openbare Facebook-profiel haalt hij hard uit naar „oude kameraad en strijdmakker" Selçuk Öztürk.  

„Hoofdrolspelers in deze politieke klucht zijn Öztürk en ikzelf. Inmiddels ouwe kameraden, strijdmakkers en oprichters van DENK. Samen hebben wij een politieke partij uit het niets opgebouwd en parlementaire geschiedenis geschreven. Naaide uitgerekend Öztürk mij een oor aan?" Een van de alinea's uit het zéér uitgebreide Facebookbericht van Kuzu, dat hij maandagmiddag plaatste.

Onthullend


lol
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_b7a9854e14e8edfa66c7dc3e8fa7f91de0bfc6fe_avatar

5x positief nieuws: Oranje helpt, beurzen in het groen en meer

5x positief nieuws: Oranje helpt, beurzen in het groen en meer

Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het positieve nieuws van maandag 6 april. Beurzen stijgen in het groen, Oranje schiet te hulp en een applaus voor Merkel en co.

Pessimisme leidt tot onverschilligheid, optimisme tot daden. Daarom houdt Metro je dagelijks op de hoogte van het positieve nieuws op deze in crisis verkerende wereld.

Het positieve nieuws van 6 april


Likeability of5

Probeer niet te lachen, verzoekt Arjen Lubach tijdens opnames

Portret Arjen Lubach / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Even niet lachen a.u.b., verzoekt Arjen Lubach tijdens de opnames om eenzame giecheltjes te voorkomen,

Arjen Lubach vraagt de technici in zijn speciale ‘coronastudio’ vooral niet te lachen om de grappen die hij en medepresentatoren Tex de Wit en Janine Abbring maken. Dat vertelde hij in de podcast PepTalk, een podcast waarin cabaretier en acteur Pepijn Schoneveld praat met comedians, cabaretiers, kleinkunstenaars en andere mensen die hij bewondert. In dit geval dus presentator Arjan Lubach, wiens programma Zondag met Lubach sinds drie weken zonder publiek wordt opgenomen.

„We vragen de technici of ze willen proberen niet te lachen, anders wordt het helemaal zo gek, als je af en toe een giecheltje hoort", stelt Lubach. De eerste uitzending na de strengere coronamaatregels nam de komiek nog op in de studio, met zijn vaste team als publiek. Maar sindsdien wordt het programma opgenomen in een gesloten studio.


lol
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

FNV vreest voor meer dan 800.000 flexbanen door coronacrisis

FNV vreest voor meer dan 800.000 flexbanen door coronacrisis

Werkbedrijf van het UWV in Amsterdam. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De banen van meer dan 800.000 mensen met een flexcontract zijn in gevaar door de coronacrisis. Dat zegt vakbond FNV op basis van een optelsom van het aantal mensen in Nederland met een heel onzekere aanstelling.

Zij worden momenteel massaal op straat gezet door werkgevers, waaronder veel uitzendbureaus.

Er werken zo’n 425.000 mensen op oproep- en 0-urenbasis, zo becijfert de bond. Daarbij komen 227.600 uitzendkrachten in de eerste anderhalf jaar van hun uitzendwerk, van wie elke dag afscheid genomen kan worden. Dan zijn er nog 64.500 mensen van wie het tijdelijk contract afloopt en 100.000 mensen die in hun proeftijd zitten.


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Gedesinfecteerde matrashoezen en meer tijdens (rustig) paasweekend

Op tweede paasdag zijn de woonboulevards altijd drukker dan druk, dit jaar is dat gegarandeerd anders / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Onder meer gedesinfecteerde matrashoezen ter voorbereiding op paasweekend en misschien zelfs een drone met ingebouwde speaker. Al verwachten de woonwinkels en meubelboulevards geen grote drukte dit jaar, „we zien sowieso al minder bezoekers in het weekend."

Normaal gesproken gaan Nederlanders massaal voor nieuwe meubels winkelen op tweede paasdag, maar de woonboulevards en -winkels verwachten dat het dit jaar rustig blijft. Wel treffen meerdere zaken maatregelen om een eventuele drukte in goede banen te leiden, zo blijkt uit een rondgang.

Speciaal deurbeleid


Nationale Museumweek gaat gewoon door, maar dan online

Nationale Museumweek gaat gewoon door, maar dan online

Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De Nationale Museumweek gaat door, zij het vanwege het coronavirus op aangepaste wijze. Digitaal dus.

De museumweek vindt nog steeds plaats van 20 tot en met 26 april aanstaande. Het thema van de week is Ontdek samen– juist nu – ons échte goud. In vrijheid. De Nationale Museumweek wordt dit jaar georganiseerd vanuit het oogpunt 75 jaar culturele vrijheid. De organisatie sloeg daarvoor de handen ineen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Net als op zovele andere openbare plekken is het in de Nederlandse musea momenteel stil. Kunst, cultuur en erfgoed kunnen troost bieden, juist in deze tijden. „Wat kan ons in bange dagen troost bieden en inspiratie? Wat kan een steun in de rug zijn? Waar vind je een schouder om even tot rust te komen? Inderdaad, dat zijn ons aller museale collecties die alle tijden hebben doorstaan", zegt Mirjam Mol, directeur Museumvereniging.


Duitsland nam bijna 200 coronapatiënten over van andere EU-landen
Likeability of5

Duitsland nam bijna 200 coronapatiënten over van andere EU-landen

Medici vervoeren een Italiaanse coronapatiënt op de luchthaven in Dresden. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Duitsland heeft sinds het begin van de coronacrisis 198 ernstig zieke patiënten overgenomen van andere EU-lidstaten. Het gaat om 130 patiënten uit Frankrijk, 44 uit Italië en 24 uit Nederland, zegt een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Duitsland heeft in vergelijking met andere EU-lidstaten relatief veel bedden op de intensive care beschikbaar. Daarom worden ook patiënten opgenomen uit andere landen in de EU, waarin vooral Italië en Spanje zwaar zijn getroffen door de pandemie. Italië heeft wereldwijd het hoogste dodental gemeld.

Voorlopig geen plannen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Daar zijn de eerste eikenprocessierupsen weer!
Likeability of5

Daar zijn de eerste eikenprocessierupsen weer

Op dit moment zijn de rupsen nog ongevaarlijk. | Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Maandag zijn de eerste eikenprocessierupsen uit hun eitjes gekomen. Normaal gesproken zullen de eerste rupsen halverwege mei brandharen krijgen. Dat meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups.

Het zijn net die haartjes die voor voor een geïrriteerde huid kunnen zorgen, zoals rode vlekken, bultjes of blaasjes, jeuk en een brandend gevoel. Op dit moment zijn de rupsen nog ongevaarlijk. De brandhaartjes kunnen ook geïrriteerde ogen en luchtwegen veroorzaken. Vorig jaar meldden zich duizenden mensen bij de huisarts met klachten.

Weersomstandigheden


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Vader gezin Ruinerwold weigert mee te werken aan onderzoek

Vader gezin Ruinerwold weigert mee te werken aan onderzoek

Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De twee mannen die verdacht zijn in de Ruinerwoldzaak, blijven de komende maanden in voorarrest. Hoofdverdachte Gerrit Jan van D. weigert mee te werken aan onderzoek. 

Maandag vond een tussentijdse zitting plaats in de rechtbank in Assen, waarbij enkel de rechters en officier van justitie fysiek in de rechtszaal aanwezig waren. De verdachten en hun advocaten werden via een videoverbinding bij de zaak betrokken.

Hoofdverdachte Van D., die door een hersenbloeding in het ziekenhuis ligt, kon de zaak volgens zijn advocaat Snorn om die reden niet volgen. Snorn gaf tijdens de zitting te kennen dat zijn cliënt niet wil meewerken aan neurologisch en neuropsychologisch onderzoek. Omdat Van D. door de hersenbloeding niet kan praten, heeft het Openbaar Ministerie hem nog niet kunnen verhoren.


Dodental coronavirus stijgt met 101 naar 1867

Dodental coronavirus stijgt met 101 naar 1867

Foto: Getty Images

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het aantal mensen dat in de afgelopen 24 uur in Nederland is overleden aan het coronavirus is gestegen met 101, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het dodental staat op 1867. Het aantal patiënten op de intensive care is met 24 gestegen naar 1409.

Uit cijfers van de GGD blijkt dat er 260 nieuwe ziekenhuisopnamen zijn sinds zondag. Toen waren dat er 253, zaterdag nog 336. Het totaal aantal mensen dat in Nederland in het ziekenhuis is opgenomen (geweest) is 7135.

Zondag werden er 115 nieuwe sterfgevallen gemeld, een dag eerder waren dat er 164. In Nederland hebben er 18.803 mensen positief getest op corona.


Oxfam vreest voor gezondheid miljoenen vluchtelingen door corona

Oxfam vreest voor gezondheid miljoenen vluchtelingen door corona

Een kind in een Grieks vluchtelingenkamp met mondmasker. | Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Oxfam Novib maakt zich ernstige zorgen over de situatie van vluchtelingen wereldwijd die te maken krijgen met de gevolgen van het nieuwe coronavirus.

Veel vluchtelingenkampen zijn namelijk overvol en beschikken niet over voldoende sanitaire voorzieningen om een uitbraak van het virus tegen te gaan. Volgens Oxfam is er gemiddeld 1 watertappunt per 250 mensen voorhanden. Ook de norm van anderhalve meter afstand bewaren is in een overvol kamp onmogelijk.

Catastrofe


Maatregelen tegen motorrijders tijdens Pasen?
Likeability of5

Maatregelen tegen motorrijders tijdens Pasen?

Afgelopen weekend klaagden veel mensen over overlast door motoren. | Foto: Getty Images

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het Veiligheidsberaad van de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's bespreekt maandagavond of in het paasweekeinde extra maatregelen genomen moeten worden tegen groepen motorrijders.

Afgelopen weekend klaagden veel mensen over overlast door motoren, met name op de rivierdijken en op de Posbank bij Rheden. Wie rustig in het zonnetje in de tuin zat, kon vooral de hele zondag het geluid van motoren horen.

De motorrijders zouden zich niet aan de geldende regels tegen het verspreiden van het coronavirus houden. Ze reden te hard in te grote groepen en verzamelden zich met meer dan drie mensen voor een tochtje.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Gestrande Nederlanders in Marokko doen noodoproep

Gestrande Nederlanders in Marokko doen noodoproep

Lege straten in Marokkko. Nederlanders die willen terugkeren naar eigen land, zitten vast. | Foto: Getty Images / Jalal Morchidi

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Honderden Nederlanders die vastzitten in Marokko doen een noodoproep aan de Nederlandse regering.

„Met een paar honderd Nederlanders zitten wij muurvast in Marokko, zonder enig vooruitzicht", schrijven zij in een open brief, die is opgesteld in het Nederlands, Frans en Arabisch. Dat meldt Het Parool.

Hoogzwangere vrouwen


Grote kans op natte paasdagen

Grote kans op natte paasdagen

Donkere wolken boven Nederland worden vooral Eerste Paasdag verwacht. | Foto: ANP / Rob Engelaar

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

De week voor Pasen verloopt over het algemeen droog met veel zon, maar juist tijdens het Paasweekend neemt de kans op buien toe.

We zitten met z'n allen door thuis werken en online lessen veel binnen, maar bij een frisse neus kun je hele werkweek rekenen op temperaturen van 17 tot 23 graden. Tijdens de Paasdagen wordt het gemiddeld een graad of 16 en zacht voor de tijd van het jaar (gebruikelijk is het half april 11 tot 14 graden), meldt Weeronline.nl. Goede Vrijdag schijnt de zon flink. Er is hooguit wat sluierbewolking zichtbaar en het blijft droog.

Grote kans op natte paasdagen

Paaseieren kun je maar beter binnen verstoppen. | Foto: ANP / Rob Engelaar