Achternaam Hottentot mag niet van Facebook

1 juli 2015 om 16:27 door Rens Oving
Achternaam Hottentot mag niet van Facebook
Foto:ANP

Meer dan 38 jaar ging hij zonder problemen door het leven als Chris Hottentot. Maar op woensdag was zijn naam, volgens Facebook, aanstootgevend.

Lees ook: Facebook blokkeert Jan met de korte achternaam

„Ik wilde inloggen en kreeg een scherm dat ik een andere naam moest kiezen”, aldus de verbaasde Chris.

twitter: https://twitter.com/chrishottentot/status/616239580442959872

De politicus uit de gemeente Nissewaard, waar hij voor de lokale partij LEF in de gemeenteraad zit, werd dinsdagavond in een onlinediscussie op Facebook uitgemaakt voor extreemrechts met een racistische nepnaam. „Het kan haast niet anders of die persoon heeft mij vervolgens bij Facebook gemeld. Naar aanleiding daarvan moet mijn account zijn geblokkeerd.”

twitter: https://twitter.com/chrishottentot/status/616294885218484224

Pas nadat Chris een kopie van zijn rijbewijs opstuurde, werd zijn account gedeblokkeerd. Met ‘excuses voor het ongemak’ van Facebook.

Ophef

In mei paste het Amsterdamse festival Valtifest het thema 'Hottentottententententoonstelling' aan na beschuldigingen van racisme.

Lees ook: Valtifest past racistisch thema aan na kritiek

Hottentot was de Nederlandse benaming voor het Khoikhoi-volk dat in Zuid-Afrika woonde en werd bedacht ten tijde van de VOC. Het woord werd later gebruik voor iemand die dom of onbeschaafd is. Volgens onder andere Quincy Gario, initiatiefnemer van 'Zwarte Piet is Racisme', zou het thema daarom racistisch zijn.

Honderden Hottentotten

De organisatie van Valtifest koos uiteindelijk eieren voor haar geld en koos een ander thema. Maar de meer dan 160 Nederlanders met Hottentot als achternaam hebben die optie niet.

Voor zover bekend konden de andere Hottentotten met een Facebookaccount woensdag gewoon inloggen.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!