In het nieuws

Achternaam Hottentot mag niet van Facebook

Foto:ANP

Foto van 'Rens Oving'

14 SEP 2015

Meer dan 38 jaar ging hij zonder problemen door het leven als Chris Hottentot. Maar op woensdag was zijn naam, volgens Facebook, aanstootgevend.

Lees ook: Facebook blokkeert Jan met de korte achternaam

„Ik wilde inloggen en kreeg een scherm dat ik een andere naam moest kiezen”, aldus de verbaasde Chris.

De politicus uit de gemeente Nissewaard, waar hij voor de lokale partij LEF in de gemeenteraad zit, werd dinsdagavond in een onlinediscussie op Facebook uitgemaakt voor extreemrechts met een racistische nepnaam. „Het kan haast niet anders of die persoon heeft mij vervolgens bij Facebook gemeld. Naar aanleiding daarvan moet mijn account zijn geblokkeerd.”

Pas nadat Chris een kopie van zijn rijbewijs opstuurde, werd zijn account gedeblokkeerd. Met ‘excuses voor het ongemak’ van Facebook.

Ophef

In mei paste het Amsterdamse festival Valtifest het thema 'Hottentottententententoonstelling' aan na beschuldigingen van racisme.

Lees ook: Valtifest past racistisch thema aan na kritiek

Hottentot was de Nederlandse benaming voor het Khoikhoi-volk dat in Zuid-Afrika woonde en werd bedacht ten tijde van de VOC. Het woord werd later gebruik voor iemand die dom of onbeschaafd is. Volgens onder andere Quincy Gario, initiatiefnemer van 'Zwarte Piet is Racisme', zou het thema daarom racistisch zijn.

Honderden Hottentotten

De organisatie van Valtifest koos uiteindelijk eieren voor haar geld en koos een ander thema. Maar de meer dan 160 Nederlanders met Hottentot als achternaam hebben die optie niet.

Voor zover bekend konden de andere Hottentotten met een Facebookaccount woensdag gewoon inloggen.


Views

72

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas
Likeability of 3

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een peuter van twee jaar oud is vrijdagavond overleden na enige tijd onder water te hebben gelegen bij recreatieplas Funbeach in Panheel, Midden-Limburg.

Hulpdiensten kregen omstreeks half zeven een melding dat er iets mis was. Omstanders die het kind uit het water haalden, begonnen met reanimeren en hulpdiensten namen even later de reanimatie over. De peuter overleed enige tijd later in een ziekenhuis in Roermond.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en gaat uit van een noodlottig ongeval. Over de identiteit van het slachtoffer, en of het gaat om een jongen of een meisje, zegt de politie niets.


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

1k+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 2

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

1k+

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Op een strand dichtbij de Marokkaanse stad Rabat draagt één vrouw een bikini, terwijl de andere volledig bedekt de zee in is gegaan. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

In Marokko is ophef ontstaan over een campagne die ervoor moet zorgen dat mannen hun vrouwen ontmoedigen om met bikini naar buiten te gaan. Met de hashtag #WeesEenMan worden mannen opgeroepen hun vrouw niet onbedekt of 'onzedig' naar buiten te laten gaan.

Dat meldt de NOS. De campagne is opgezet door een op de islam geïnspireerde Facebook-pagina. Hun oproep met de hashtag #WeesEenMan werd ruim 14.000 keer gedeeld en krijgt veel aandacht in grotere steden als Rabat.

Macho-ideeën


Views

1k+

Camera videoBijna hele familie komt om bij bootongeluk Missouri

Bij het bootongeluk kwamen vrijdag 17 mensen om het leven. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

1 UUR

Twee opvarenden van de rondvaartboot die vrijdag kapseisde in de Amerikaanse staat Missouri, hebben bij het ongeluk negen familieleden verloren. De familie zat in totaal met elf mensen op de boot, maar alleen een vrouw en haar neefje overleefden het ongeluk.

Tia Coleman, de vrouw die het ongeluk overleefde, vertelde aan de Amerikaanse zender Fox 59 haar verhaal: „Ik verloor al mijn kinderen, ik verloor mijn man, ik verloor mijn schoonmoeder, ik verloor mijn schoonvader, ik verloor mijn oom, ik verloor mijn schoonzus - ze was mijn vriendin - en ik verloor mijn neef.”

Geen reddingsvesten


Views

100+