Wapens in auto tegen agressie in verkeer

9 juni 2015 om 10:16 door Tjerk de Vries
Wapens in auto tegen agressie in verkeer

Nederlanders hebben hun buik vol van agressie in verkeer en nemen vaak het heft in eigen hand. Er is zelfs een groep die met wapens in de auto rondrijdt om belagers in het verkeer van zich af te schudden.

Bijna de helft van de Nederlandse automobilisten (48 procent) ondervindt wel eens agressie in het verkeer. En lang niet iedereen laat dat gelaten aan zich voorbij gaan, want meer dan 15 procent van deze automobilisten heeft een keertje zelf maatregelen genomen, zo blijkt uit onderzoek van Allsecur autoverzekeringen en verkeerszender Traffic Radio . Een klein deel (2 procent) geeft zelfs aan met een wapen aan boord te rijden.

Lees ook: 'Slakken' en bellers grote ergernis op de weg

Achtervolging en spugen

Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen zijn veel automobilisten hufters in het verkeer omdat ze van zichzelf vinden dat ze beter kunnen rijden dan de rest. In het onderzoek geven automobilisten aan dat de agressie in het verkeer vooral tot uitdrukking komt in de vorm van gebaren, toeteren of schelden. Een op 5 automobilisten noemt een achtervolging en ook spugen en lijfelijk geweld komen voor.

Lees ook: Automobilist is een hufter, omdat hij zichzelf overschat

Een meerderheid van de automobilisten vindt het "te gek voor woorden" om zich tegen agressie in het verkeer te wapenen en ongeveer eenderde van de verkeersdeelnemers vermijdt agressie in het verkeer bewust. Toch is er ook een grote groep die de confrontatie niet schuwt, gezien het percentage mensen dat wel degelijk maatregelen neemt.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!