Boete voor zwartrijden verdubbeld naar 70 euro

Foto: ANP

Foto van 'Ruben Eg'

Ruben Eg

29 JUN 2015

Zwartrijden in het openbaar vervoer kost je binnenkort twee keer zo veel. De boete voor het rijden zonder geldig vervoersbewijs gaat ‘zo snel mogelijk’ van 35 naar 70 euro. Wie niet betaalt, krijgt er automatisch nog eens 15 euro administratiekosten bij, in plaats van de huidige 10.

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur verwacht dat het aantal zwartrijders ‘drastisch wordt verminderd’ als de hoogte van de boete is verdubbeld. Hierdoor zullen reizigers het wel uit hun hoofd laten bewust geen kaartje te kopen voor de trein, tram, bus of metro, meent de bewindsvrouw.

Lees ook: Strenge conducteur kan in elke coupé boete geven

Mansveld wil boetebedrag voor zwartrijden verdubbelen http://t.co/aksx3HiYWJ

— Ministerie IenM (@Min_IenM) 29 juni 2015

Afschrikwekkend

„Bewuste zwartrijders wegen de pakkans en de hoogte van de boete af tegen het voordeel van zwartrijden”, schrijft Mansveld maandag in een brief aan de Tweede Kamer. „Mogelijk wordt het huidige boetebedrag door deze groep nog als onvoldoende afschrikwekkend ervaren.”

Uit cijfers blijkt dat zwartrijders verantwoordelijk zijn voor twee derde van het aantal geweldsincidenten tegen ov-medewerkers. Regeringspartijen VVD en PvdA hadden Mansveld eerder opgeroepen de boetes stevig omhoog te gooien. Twee jaar na de verhoging wordt bekeken of het aantal boetes voor zwartrijden is afgenomen.

De boete voor zwartrijden in het OV wordt verhoogd naar 70 euro, daar zou ik nou agressief van worden. #ns

— Kees Sensitive (@keessensitive) 29 juni 2015

Geen wonder dat mensen zwartrijden. De boete bedroeg maar 35 Euro! Dat heb je er gauw uit.

— DsDiederik (@DsDiederik) 29 juni 2015

(On)bewust

Wel benadrukt Mansveld dat niet alle zwartrijders expres zonder vervoersbewijs rijden. „Er zijn mensen die er regelmatig bewust voor kiezen om onbetaald met trein, tram of bus mee te rijden. Een tweede groep zwartrijders bestaat uit reizigers die per ongeluk vergeten in te checken.”

Voor die laatste groep komt er een coulanceregeling, die bij elk vervoersbedrijf geldt. Hierbij kan slechts een waarschuwing worden gegeven als tijdens een controle op basis van eerdere reisgegevens wordt vastgesteld dat iemand op andere reizen wel in- en uitcheckt en dat er van kwade opzet geen sprake is. Niet alle vervoerders zijn nu zo coulant tegen reizigers.

@lalalalinder wel kaart, niet inchecken is dan geen zwartrijden. Geen kaart hebben is zwart rijden.

— Amber Walraven (@amberwalraven) 29 juni 2015


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

PSV verliest in blessuretijd punten bij Groningen

De PSV'ers druipen zondag af in de Arena/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 21:07

Tot afgelopen zondag had PSV maar een keer punten laten liggen in de Eredivisie. Maar in vier dagen tijd heeft de koploper van de Eredivisie twee keer gemorst. Op bezoek bij FC Groningen speelde het met 3-3 gelijk, dankzij een treffer van de thuisploeg diep in blessuretijd.

Superstart

Handbalvrouwen plaatsen zich weer voor halve finale

Lois Abbingh gooit/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 19:13

Op het wereldkampioenschap in Duitsland hebben de Nederlandse handbalvrouwen weer de halve finales bereikt. Oranje rekende in de kwartfinale af met Tsjechië, al ging dat zeker niet makkelijk.

Lois Abbingh (foto) was de grote uitblinker en sleepte de ploeg er doorheen met maar liefst veertien doelpunten. De eindstand in de sporthal van Magdeburg was 30-26. Bij rust leidde Oranje met 17-16.

Bak jij dit jaar wat van de AIVD-kerstpuzzel?

Zomaar wat opgaven op een rijtje/AIVD-kerstpuzzel

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 16:49

Er zijn in december heel veel dingen waarvan je aan het begin van het jaar al weet dat ze eraan komen. Jaaroverzichten, Serious Request en niet te vergeten de allermoeilijkste puzzel van het jaar: de kerstpuzzel van de AIVD. En helaas, er is weinig kerst aan.

42 opgaven

Op kamers: 'Alles begint met een goed contract'

Woon je in een studentenkamer? Dit zijn jouw rechten

Op kamers: 'Alles begint met een goed contract'. Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

VANDAAG, 16:00

Na tien keer een enorme deuk in je zelfvertrouwen te hebben opgelopen, is het eindelijk zover: je bent uitgekozen bij de hospiteeravond. Vanaf heden ben je trotse bewoner van een paar kleine vierkante meters in jouw studentenstad. Je schreeuwt het van de daken, maar let op: er kan een keerzijde zijn. Er zijn namelijk huisbazen die hun huurders volledig in de zeik nemen. Gelukkig zijn er instanties zoals de Huurcommissie die jou kunnen helpen. Want waar heb jij als huurder allemaal recht op?

Huurbescherming

Likeability of 3

Broodje kebab blijft bestaan

Fosfaat mag toch worden toegevoegd aan bevroren kebab. (Foto: EPA)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

VANDAAG, 15:26

Je hoeft niet langer bang te zijn dat je favoriete snack na het stappen verdwijnt. Het broodje kebab blijft verkrijgbaar in snackbars en eethuizen. Aan döner kebab mag namelijk toch gewoon fosfaat toegevoegd worden.

Verbieden van fosfaat

Personeel eet chocoladeletters voor gehandicapten op

Letters van chocoladefabrikant Baronie de Heer in Rotterdam Foto: ANP

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 13:37

Een vrijwilligster die de gehandicapte bewoners van een zorginstelling wilde verrassen met 25 chocoladeletters, is erachter gekomen dat zij ze nooit hebben gekregen. Het personeel heeft de sinterklaastraktatie zelf opgegeten.

De 70-jarige Miep Broeren is vrijwilligster bij de Senioren Vereniging Dinteloord / Steenbergen in Brabant. Albert Heijn was zo gul geweest om haar 250 chocoladeletters te schenken die ze daar kon uitdelen. Toen ze er een aantal over had, besloot ze de gehandicapten bij de Stichting Dag- en Woonvoorzieningen Dinteloord te verrassen.

Emile Roemer stapt op als leider SP

Emile Roemer stapt op als leider SP

Emile Roemer kondigt zijn vertrek aan. Foto: ANP.

Foto van 'ANP'

ANP

GISTEREN

Emile Roemer stapt begin januari op als leider van de SP in de Tweede Kamer. Hij heeft dat woensdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in restaurant Dudok in Den Haag, waarbij ook de andere SP-Kamerleden, zijn vrouw en zijn kinderen aanwezig waren.

Hij maakte verder bekend dat de 32-jarige Lilian Marijnissen zijn opvolger wordt. Marijnissen zit sinds maart in de Tweede Kamer en is de dochter van Jan Marijnissen, onder wiens leiding de partij groot werd.