Einde aan dubbel collegegeld studie in buitenland

15 mei 2015 om 15:35 door Bianca Brasser
Einde aan dubbel collegegeld studie in buitenland
Studenten die deels ook aan een buitenlandse universiteit of school willen studeren, hoeven daar straks geen extra collegegeld voor te betalen. Foto: Colourbox

Studeren in het buitenland wordt aantrekkelijker. Door een nieuw collegegeldregime hoeven studenten die collegegeld in Nederland betalen, maar deels hun studie in het buitenland volgen niet ook nog eens aan de buitenlandse instelling collegegeld te betalen. Hetzelfde geldt voor buitenlandse studenten die in Nederland komen studeren.

Wetsvoorstel

Dat kondigt minister Jet Bussemaker (Onderwijs) vrijdag aan in het wetsvoorstel bevordering internationalisering hoger onderwijs. Met het wetsvoorstel ruimt Bussemaker naar eigen zeggen verschillende obstakels op waar studenten tegenaan lopen als zij in het buitenland willen studeren.

Lees ook: Vlaanderen verhoogt collegegeld

Gezamelijk onderwijs

Zogenoemde 'Joint programmes', gezamenlijk onderwijs tussen Nederlandse hogescholen en universiteiten of tussen Nederlandse en buitenlandse instellingen, worden volgens het ministerie nog te beperkt aangeboden en te weinig gevolgd door studenten. Dit komt grotendeels doordat zowel Nederlandse als buitenlandse studenten vaak dubbel collegegeld moeten betalen.
Speciaal voor deze programma's wil Bussemaker een nieuw beleid dat er voor zorgt dat universiteiten en hogescholen het collegegeld verlagen of zelfs kwijtschelden.

Administratie

Om administratielast te verminderen met in- en uitschrijvingen tijdens 'Joint programmes', mogen Nederlandse instellingen de student straks ook verplichten zich gedurende de gehele periode in te schrijven bij uitsluitend de Nederlandse instelling.

Lees ook: Kamer wil geen hoger collegegeld meer

Titel

Ook wil Bussemaker de academische titel 'Doctor' gelijkstellen aan de in het buitenland gebruikelijker variant 'Doctor of philosophy' (PhD). De Nederlandse wet erkent nu nog alleen de titel 'Doctor'. Door de gelijkstelling wordt het volgens Bussemaker aantrekkelijker voor wetenschappers om internationaal samen te werken en te promoveren in Nederland.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!