'Duizenden zwerfkatten zinloos afgeschoten'

7 mei 2015 om 11:05 door Rens Oving
'Duizenden zwerfkatten zinloos afgeschoten'
Foto:AFP

Duizenden zwerfkatten worden ieder jaar door jagers afschoten. Zinloos, zo concluderen onderzoekers van de Universiteit Wageningen. Vangen, castreren en weer loslaten is veel effectiever bij het bestrijden van de zwerfkatten.

Hoewel het afschieten van katten sinds 2013 verboden is, worden er nog steeds vergunningen verleend voor het afschieten van zwerfkatten. Volgens schattingen van de Dierenbescherming worden er ieder jaar tussen de 8.000 en 13.500 katten door jagers afgeschoten. Vooral in landelijke gebieden worden loslopende katten zo uit de weg geruimd.

Zinloos

Maar het afschieten van katten heeft volgens de onderzoekers nauwelijks effect. „Zo krijgen dieren bij het verlies van hun jongen vaak tweede worpen of meer jongen per nest. Daarnaast is er sprake van territoriumgedrag en worden lege gebieden snel gevuld door andere dieren, omdat de leefomgeving nog steeds voldoende voedsel en nestplekken heeft voor een of meerdere katten. ”

Lees ook: Jagers willen niet op katten schieten

Castreren

Het zwerfkattenprobleem kan beter worden bestreden door de komst van kittens tegen te gaan. Door zwerfkatten te vangen, te castreren en weer 'in het wild'  terug te zetten zal de populatie uiteindelijk afnemen zonder dat er katten hoeven te sterven.

Nog effectiever is het om alle Nederlandse katten verplicht te registreren en te chippen. Katten die buiten lopen zouden daarnaast gecastreerd moeten worden. In België is al een wet die dit regelt, maar in Nederland kon een dergelijk voorstel in 2013 niet op voldoende politieke steun rekenen.

37.000

Ieder jaar worden er in Nederland ruim 37.000 zwerfkatten opgevangen. Het daadwerkelijke aantal katten dat op straat leeft is vele malen hoger.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d