Wilders houdt toespraak bij Pegida

13 april 2015 om 19:06 door Metro & ANP
Wilders houdt toespraak bij Pegida

"Onze cultuur is de beste cultuur", dit zei PVV-leider Geert Wilders tijdens een toespraak in het Duitse Dresden. Wilders was hier uitgenodigd om te spreken tijdens een demonstratie van anti-islamiseringsbeweging Pegida. "Immigranten moeten onze waarden en normen aannemen en niet andersom," stelde hij tijdens de speech.

Lees ook: Pegida wil burgemeesterspost Dresden

Democratie

Volgens de PVV-voorman is het onze plicht om de vrijheid en democratie te beschermen. Hij verwees in de toespraak naar de traditie van de filosofen Schiller, Kant en de Duitse verzetsstrijder Stauffenberg. Het aanwezige publiek scandeerde met enige regelmaat de Pegida-leus 'Wir sind das Volk".

Lees ook: 'Xenofobe uitlatingen Wilders hier niet getolereerd'

Geen moslimhater

Wilders, die werd aangekondigd door Pegida-voorman Lutz Bachmann, verzekerde het publiek dat hij geen moslimhater is. Wel zei hij dat Europa het gevaar van de islam onderschat. "De meeste van onze politici, vertegenwoordigers van de media en de kerken sluiten hun ogen voor het gevaar van islamisering. Wij haten niemand, vechten voor onze vrijheid en hebben daarom een probleem met de islam. Maar we haten geen moslims."

Merkel

Ook sprak hij bondskanselier Angela Merkel aan: "Mevrouw Merkel, de meerderheid van uw volk is van mening dat de islam niet in Duitsland hoort. Nederland en andere westerse naties zijn geen islamitische landen. Wij willen dat onze joods-christelijke cultuur de leidende cultuur blijft. We willen blijven wat we zijn," zei hij terwijl het publiek riep dat Merkel weg moet.

Lees ook: Zeker 15.000 mensen bij stille tocht Pegida

Aanslagen

Wilders haalde verder ook nog de recente aanslagen in Kenia, Parijs en Kopenhagen aan. Duitsland kan "niet genoeg gewaarschuwd worden tegen islamisering." De PVV-leider herhaalde ook wat hij al in de Tweede Kamer zei: "niet alle moslims zijn terroristen, maar de meeste terroristen zijn moslim."

Inmiddels is de demonstratie voorbij. Er waren naar schatting zo'n 10.000 Pegida-aanhangers. De beweging had gerekend op 30.000 mensen. De volgende demonstratie is niet volgende week maandag, maar over twee weken, meldde Bachmann.

De politie schat in dat er 's middags 3000 tegendemonstranten op de been waren in verschillende demonstraties.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!