Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 2 apr 2015
Leestijd: 2 minuten

Politie dreigt met hardere acties

Als minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) niet voor maandag 13 april de politiemensen tevreden stelt met meer salaris, dan volgen er hardere acties vanuit de korpsen.

Daarbij moet dan worden gedacht aan serieuze werkonderbrekingen. Tot dusverre is dat niet gebeurd en toeteren en schreeuwen agenten er vooral lustig op los. Ook worden er minder bekeuringen uitgedeeld, maar alles is tot dusverre publieksvriendelijk verlopen.

Als de minister het ultimatum laat verstrijken kan dat wel eens veranderen. Werkonderbrekingen van politiemensen kunnen de veiligheid in het geding brengen. "Ook zal er minder dienstverlening richting de burgers zijn", zegt Fred Driessen namens politiebond ANPV.

100 euro

De gezamenlijke politiebonden hebben besloten om op 8 april een ceremoniële bijeenkomst, waarbij ook Koning Willem-Alexander aanwezig is, aan te grijpen om hun zin te krijgen; minstens 100 euro netto per maand erbij en een hogere vergoeding voor onregelmatigheids- en piketdiensten.

De vorige minister, Ivo Opstelten, vond de eisen van de politievonden ongepast in een tijd waarin de economie niet bepaald floreert. De politiemensen vinden dat ze lang genoeg begrip voor de financiële situatie van Nederland hebben gehad. Ze hebben vier jaar geen salarisverhoging gekregen.

Ceremonie met Koning

Op 8 april krijgt korpschef Gerard Bouman van de Nationale politie in Den Haag het nieuwe politievaandel overhandigd uit handen van de Koning. Uit respect voor het koningshuis willen agenten die ceremonie niet verstoren, maar direct na de overhandiging start een protesttocht richting minister Van der Steur. Die krijgt dan van enkele honderden politiemensen de ‘gele kaart’.

Lees ook: Politietop verbolgen over sirene-actie

”Ik denk dat we tot dusverre in de onderhandelingen werden gehinderd doordat de minister denkt dat we in onze acties toch niet zo ver gaan”, zegt een woordvoerder van de politiebonden. ”Politiemensen houden het over het algemeen publieksvriendelijk en dan ligt er kennelijk weinig druk bij de tegenpartij om snel tot een akkoord te komen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.