Klimaatzaak tegen staat begint

14 april 2015 om 08:57 door D. van Aken
Klimaatzaak tegen staat begint

In rechtbank van Den Haag begint vandaag de Klimaatzaak. Duurzaamheidsorganisatie Urgenda en 900 Nederlanders hebben een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse staat. 

Lees ook: 'Klimaatverandering schuldig aan Europees warmterecord'

Urgenda maakt zich zorgen over de gevolgen van klimaatverandering. De overheid doet volgens hen te weinig doen om burgers hiertegen te beschermen. Via de rechter willen ze maatregelen afdwingen om gevaarlijke opwarming van de aarde te voorkomen.

Onaangenaam leven op aarde

De uitstoot van broeikasgassen moet volgens Urgenda snel moet worden ingeperkt. De overheid schuift het vervangen van fossiele brandstoffen door zonne- en windenergie voor zich uit, stelt Urgenda-directeur Marjan Minnesma in De Gelderlander

"Als we niet willen dat het leven op aarde in de 2e helft van deze eeuw zéér onaangenaam wordt, moeten we voorkomen dat de aardbol meer dan 2 graden opwarmt", zegt Minnesma. 

Lees ook: Australiërs steken kop in het zand voor protest klimaatverandering

Livestream

In navolging van de Nederlandse klimaatzaak zijn burgers en milieuorganisaties ook in België een rechtszaak tegen de staat gestart. In de VS lopen juridische procedures om maatregelen tegen klimaatverandering af te dwingen van de federale overheid en alle staten.

De zitting begint om 9.30 uur. Je kan de #klimaatzaak hieronder volgen in een livestream.

youtube: 68DPNJ8U_Ug

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!