'Muziekles moet terug in het onderwijs'

15 februari 2015 om 15:45 door Mario Wisse
'Muziekles moet terug in het onderwijs'
Afgelopen donderdag vond er op Schiermonnikoog een workshop van platenlabel Top Notch plaats met twintig rappers (op deze foto onder anderen Sjaf, Spanker, Ares, Cho en Lijpe) en vier finalisten van de Buma Music Academy./Foto: Nelson Hillebrand

Muziekonderwijs heeft het moeilijk in het voortgezet onderwijs. Door bezuinigingen worden uren van muziekdocenten gehalveerd of zelfs geschrapt en vallen muziekscholen om. Ondanks het feit wetenschappelijk onderzoek aantoont, zo zegt directeur van Buma Cultuur Frank Helmink, hoe belangrijk muziek is voor de ontwikkeling van jongeren. "Muziekles is beter voor je dan we allemaal denken. Je rekent bijvoorbeeld beter wanneer je daarvoor een uurtje muziekles hebt gehad. Wij zijn ervan overtuigd dat muziek thuishoort in ieders leven, te beginnen bij dat van jonge mensen."

Buma Music Academy

Helmink is van mening dat de overheid zich moet laten inspireren door Buma Music Academy, het initiatief van Buma Cultuur dat muziekonderwijs probeert terug te brengen op middelbare scholen. Buma Cultuur, het onderdeel van auteursrechtenorganisatie Buma Stemra dat zich bezighoudt met ondersteuning en promotie van Nederlandse muziek en dat onder andere Amsterdam Dance Event en Eurosonic Noorderslag organiseert, biedt sinds drie jaar het interactieve lespakket Buma Music Academy – inclusief een landelijke schoolcompetitie die uitmondt in een grote finale - aan. "Daarmee kunnen middelbare scholen het gat dat de overheid heeft laten vallen opvullen", aldus Helmink.

Den Haag

"Het gaat goed", zegt Helmink. "Het eerste jaar waren er vijftig deelnemende scholen, dit jaar doen er 370 mee. Alleen, nu moet er iemand opstaan in Den Haag die de boel gaat coördineren. Als dat gebeurt, krijgt straks iedereen weer muziekonderwijs. Er zijn zo’n 659 middelbare scholen in Nederland en ik wil ze er allemaal bij hebben."

Ministerie nodig

Veel scholen en docenten zijn enthousiast, zo merkt Helmink. "Maar ik kan hen niet opleggen dat ze een van de uurtjes bestemd voor culturele en kunstzinnige vorming (ckv) voor muziek moeten inrichten en dat ze moeten zorgen het muziekonderwijs tot en met de eindexamenklas doorgaat. Laat staan dat ik dat tegen de scholen kan zeggen die nog niet meedoen. Daar hebben we het ministerie voor nodig."

Laatste zet

Tijdens algemeen overleg in de Tweede Kamer onderstreepten zowel minister Bussemaker van Onderwijs en Cultuur als minister Kamp van Economische Zaken anderhalf jaar terug het belang van de Buma Music Academy. "Ik heb veel politici gesproken", reageert Helmink, "waaronder Bussemaker. En ik heb gezegd dat het lesprogramma klaar ligt en dat er nu nog winst valt te behalen met het coördineren en samenvoegen. Want naast Buma Music Academy zijn er meer projecten die, veelal vanuit de markt, muziek terugbrengen naar scholen, zowel in het lager als voortgezet onderwijs. Het mooie is dat dat niet eens zo veel hoeft te kosten. Er wordt knikkend op gereageerd, maar er gebeurt nog niets. Het is nu echt wachten op de laatste zet vanuit Den Haag."

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!