Rens Oving
Rens Oving Nieuws 10 feb 2015
Leestijd: 2 minuten

Halt-straf helpt jeugd niet van de drank

Een cursus ‘nee zeggen tegen alcohol’ en omgaan met groepsdruk moest jongeren met een Halt-straf van de drank afhelpen. Uit een evaluatie van Bureau Beke blijkt dat alleen dat de deelnemende jeugd na zes maanden net zoveel zoop als voor hun straf en ook even vaak weer in de fout ging.

Sinds 2006 krijgen jeugdige drinkers die een strafbaar feit begaan met een slok op in verschillende regio’s de kans om via Halt de alcoholcursus te doen. Zes uur lang volgen ze een cursus over het omgaan met groepsdruk en ze leren ’nee’ zeggen als hen alcohol wordt aangeboden. Ook de ouders van de zuipers moeten zich melden. Ze krijgen tweeënhalf uur uitleg over de effecten van alcohol op het lichaam van hun kind. Ook het onderdeel ’praten met een puber’ staat op het programma.

Lees ook: Onderzoek: Drinkende jongeren presteren niet slechter

Het was de bedoeling dat de jeugdige deliquenten met al die opgedane kennis minder zouden drinken en ook minder vaak de fout in zouden gaan. Maar dat blijkt dus een illusie. Zes maanden na de cursus dronken de jongeren nog net zo vaak en veel. Ook het aandeel jongeren dat opnieuw de fout in ging na de alcoholcursus was niet lager dan onder de groep die deze niet deed.

Ook de ouders bleken na een stoomcursus alcohol en pubers niet anders te zijn gaan denken over het zuipgedrag van hun kroost. Ze waren ook niet meer betrokken bij de drankinname van hun kind.

Ambitieus

„De doelstellingen waren ook wel erg ambitieus”, concludeert onderzoeker Henk Ferwerda van Bureau Beke. „Zeker voor een progamma dat maar een paar uur duurde. Het is belangrijk dat jongeren gepakt worden en dat ze straf krijgen. En ook de betrokkenheid van de ouders is belangrijk, maar ook dat werd met een paar uurtjes niet verbeterd.”

Hoeveel jonge alcoholmisbruikers sinds 2006 de cursus volgden is volgens Halt lastig te zeggen. „In de regio’s waarin de evaluatie plaatsvond, hebben we zoveel mogelijk jongeren die waren opgepakt met een alcoholgerelateerd delict tussen de 12 en 18 dit traject aangeboden”, zegt een woordvoerder. Het gaat daarbij om een kleine tweehonderd jongeren, die in 2012 en 2013 deelnamen.

Lees ook: Fruit is volgens Brise supermarkt alcohol

Het was de bedoeling om de alcohol aanpak landelijk in te voeren. Maar Halt heeft in overleg met het Ministerie van Veiligheid en Justitie en de verslavingszorg besloten om te stoppen met de cursussen. Jongeren die met een slok op de fout ingaan, krijgen voortaan weer gewoon een Halt-straf. Zware drinkers worden daarnaast doorgestuurd naar verslavingszorg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.