In het nieuws

Oud Amsterdams fietsplan verovert wereld

Foto van 'Tjerk de Vries'

12 JAN 2015

Luud Schimmelpennink, provo-lid en productontwikkelaar, kan alsnog trots zijn. Zijn in 1965 geflopte idee omtrent de witte fietsen in Amsterdam, verovert dan eindelijk de wereld.

Elektronisch fietsdelen, met sloten die opengemaakt kunnen worden met een smartphone, wordt internationaal steeds populairder. In de Duitse studentenstad Aachen moet er straks zelfs om de 300 meter een dergelijke fiets te pakken zijn.

Dat stelt het strategisch adviesbureau Roland Berger Strategy Consultants in een internationale verkenning.

In vele Europese, en voornamelijk Amerikaanse steden, wordt fietsen een steeds populairder vervoermiddel om een weg door de stad te banen. Grote steden hebben dan ook ambitieuze plannen om hun fietsverkeer te vergroten. Zo worden fietsen aangeboden via speciale fietsstations die door de gehele stad te vinden zijn, en waar op elk tijdstip gebruik van gemaakt kan worden.

18.380 leenfietsen in Parijs

Inmiddels zijn er volgens Berger al 553 steden ter wereld die aan fietsdelen doen. Zo heeft New York 6000 deelfietsen verdeeld over 300 fietsstations, zijn in Parijs 18.380 fietsen van de straat te plukken, en is Antwerpen bezig met een opmars en zal binnenkort 1800 fietsen verdeeld over 150 stations hebben staan.

Schimmelpennink schilderde in 1965 zo’n 20 fietsen wit en zette ze op straat, voor vrij gebruik. Omdat ze niet op slot stonden nam de politie ze in beslag. Zijn tweede poging deed hij vanuit de Amsterdamse gemeenteraad, waar hij het Wittefietsenplan voorstelde: het verspreiden van duizenden deelfietsen over Amsterdam. Hoewel de prijs hiervan op maar 10 procent van het openbaar vervoer lag, verwierp Amsterdam het idee omdat ‘het tijdperk van de fiets inmiddels verleden tijd was’.

Maar nu ziet de wereld er heel anders uit. In Aachen worden zelfs eBikes aangeboden. Het bedrijf dat deze aanbiedt, Velocity, heeft als doel dat er binnen elke 300 meter een elektrische fiets gevonden moet kunnen worden.

Inmiddels is de testfase ingegaan, en zullen er in de loop van 2015 meer dan 20 fietsstations opgezet worden in de stad. En niet alleen de fietsen worden gedeeld; ook de kosten. Om het initiatief mogelijk te maken betalen studenten iets meer voor het openbaar vervoer, maar kunnen in ruil daarvoor onbeperkt gebruik maken van de fietsen. Een voorproefje van het nieuwe fietsdelen.


Views

74

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas
Likeability of 3

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een peuter van twee jaar oud is vrijdagavond overleden na enige tijd onder water te hebben gelegen bij recreatieplas Funbeach in Panheel, Midden-Limburg.

Hulpdiensten kregen omstreeks half zeven een melding dat er iets mis was. Omstanders die het kind uit het water haalden, begonnen met reanimeren en hulpdiensten namen even later de reanimatie over. De peuter overleed enige tijd later in een ziekenhuis in Roermond.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en gaat uit van een noodlottig ongeval. Over de identiteit van het slachtoffer, en of het gaat om een jongen of een meisje, zegt de politie niets.


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

1k+

17-jarige Nederlander vermist aan Gardameer

Het Gardameer in Italië. / Pixabay

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 13:00

Al meer dan dertig uur zijn de ouders en vrienden van de 17-jarige Koen van Keulen op zoek naar hem. De jongen uit Soest kwam donderdagnacht niet terug na een avondje stappen aan het Gardameer in Italië.

Avondje uit

Een shuttlebus bracht Koen en zijn vrienden donderdagnacht terug naar hun camping. Terwijl Koens vrienden uitstapten bij de juiste halte, wilde Koen nog even blijven zitten. Zijn vader vertelt tegen het AD dat de jongen een halte verder zou zijn uitgestapt en toen teruggelopen zou zijn naar de camping.


Views

600+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 2

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

2k+

Camera videoBijna hele familie komt om bij bootongeluk Missouri

Bij het bootongeluk kwamen vrijdag 17 mensen om het leven. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:30

Twee opvarenden van de rondvaartboot die vrijdag kapseisde in de Amerikaanse staat Missouri, hebben bij het ongeluk negen familieleden verloren. De familie zat in totaal met elf mensen op de boot, maar alleen een vrouw en haar neefje overleefden het ongeluk.

Tia Coleman, de vrouw die het ongeluk overleefde, vertelde aan de Amerikaanse zender Fox 59 haar verhaal: „Ik verloor al mijn kinderen, ik verloor mijn man, ik verloor mijn schoonmoeder, ik verloor mijn schoonvader, ik verloor mijn oom, ik verloor mijn schoonzus - ze was mijn vriendin - en ik verloor mijn neef.”

Geen reddingsvesten


Views

600+