Lente komt alweer op gang in natuur

13 januari 2015 om 09:24 door Jurgen van der Hoeven
Lente komt alweer op gang in natuur
Krokussen - Foto ter illustratie. Foto: ANP

Het is pas januari, maar door de relatief hoge temperaturen komt de lente al op gang. Op diverse plaatsen in Nederland bloeien al onder meer speenkruid, gele kornoelje, sleedoorn en krokus. Daarmee is de voorlente ruim een maand eerder dan normaal van start gegaan. Dat meldt Wageningen University dinsdag op de website Natuurbericht.nl.

Hoge temperaturen

In de eerste twaalf dagen van januari lag de gemiddelde temperatuur 2,4 graden Celsius hoger dan normaal. De gemiddelde temperaturen van de afgelopen anderhalve maand zijn te vergelijken met een maartmaand van 50 jaar geleden. Het gevolg daarvan is dat al veel eerste bloeiwaarnemingen binnen zijn gekomen van vroege voorjaarsbloeiers.

Gele krokusjes bijvoorbeeld bloeiden vroeger vooral pas vanaf maart en maar een enkele keer aan het einde van januari. Nu is dat dus al aan het begin van januari.

Vorstschade

Vorig jaar bleef de winter uit. Wanneer het nu alsnog volop winter wordt, kunnen (tuin) planten en bomen vorstschade oplopen.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!