Zo kom je de kerst toch nog leuk door

15 december 2014 om 19:22 door Marieke van der Voort
Zo kom je de kerst toch nog leuk door

Zie jij nu al op tegen het kerstdiner met je schoonfamilie? Weet je echt niet hoe je de avond kan ‘overleven’? Agressietrainer Fenno Moes geeft tips om de kerst wat relaxter door te komen. 

Patroon
Tijdens de kerst keren oude rollenpatronen weer terug. Als je de jongste bent in een groot gezin, zal je ook tijdens de kerst waarschijnlijk als het kleine broertje of zusje worden behandeld. En de oudste broer of zus zal tijdens het diner vermoedelijk net als vroeger het vaakst het voortouw nemen.

Stel je daar vooraf op in en realiseer je dat het een automatisme is. Dat voorkomt frustraties. En als je inziet dat het niet bewust gebeurt, kun je er misschien zelfs een beetje om lachen.

Illusie
De verwachtingen zijn met kerst vaak hooggespannen. Veel mensen willen een perfecte dag hebben waarbij het koste wat kost gezellig moet zijn. De druk wordt zodoende heel groot en voor je het weet, gaat het mis. Probeer in te zien dat je gezelligheid niet kunt afdwingen en dat het perfecte feest een illusie is.

Denk er daarbij aan hoe bijzonder het is dat je als familie bij elkaar kunt zijn, met een beetje geluk allemaal in een redelijke tot goede gezondheid. En richt je in eerste instantie op iemands kwaliteiten (bijvoorbeeld koken, attent zijn) in plaats van op iemands tekortkomingen (zoals bemoeizucht, roddelen). Dan maak je het zowel voor jezelf als de ander een stuk makkelijker.

Het ene oor in...

Sommige familieleden hebben de neiging om kleine steken onder water te geven. Opmerkingen als „wij hebben wél een grote kerstboom” of „mijn moeder maakt de sausjes wel altijd zelf” kunnen heel naar zijn. Het is verleidelijk om vervelend te reageren, maar dan raakt de sfeer pas echt verziekt.

Zeg dat jij die boom mooi vindt of de dip lekker en probeer je er verder weinig van aan te trekken. Zeker als je elkaar slechts een paar keer per jaar ziet, is het de moeite niet waard. Sommige mensen vinden het nu eenmaal leuk om te klagen, vaak is het niet eens persoonlijk bedoeld. Wordt de ergernis te groot? Loop dan even weg, tel tot tien en ga eventueel ergens anders zitten.

Afspraken
Maak voorafgaand aan de kerst duidelijke afspraken over de begin- en eindtijd van het feest. Dat voorkomt dat je uren op iemand wacht of dat de eerste mensen weer willen vertrekken terwijl het dessert nog in de vriezer staat. Bespreek ook even wat de dresscode is. Het kan best ongemakkelijk zijn als de één mooi is opgedoft terwijl de ander in spijkerbroek verschijnt.

Geven jullie cadeaus? Spreek dan af wat deze ongeveer mogen kosten. Zeker voor kinderen kan het heel pijnlijk zijn als de één een iPad krijgt en de ander een boek. Maak vooraf ook een taakverdeling. Het is voor niemand leuk om de hele dag in de keuken te staan terwijl alle anderen eten en drinken.

Wandeling

Het kan best vermoeiend zijn om urenlang te praten. Een korte wandeling kan tussendoor daarom prettig zijn. Ook is een spelletje soms leuk voor de afwisseling.

Verder kan achtergrondmuziek de sfeer bevorderen. Ook maakt het de stiltes, die zelfs bij de beste vrienden soms vallen, wat minder pijnlijk. 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d