Hausse overstappers van zorgverzekering blijft uit

16 december 2014 om 15:56 door Bianca Brasser
Hausse overstappers van zorgverzekering blijft uit

Hoewel mensen al druk bezig zijn zorgverzekeringen voor komend jaar te vergelijken, blijft de grote hausse die daadwerkelijk overstapt vooralsnog uit. Vorig jaar om deze tijd waren er al aanzienlijk meer mensen geswitcht van zorgverzekering dan nu. Dat blijkt uit rondvraag van Metro langs de grote vergelijkingssites voor zorgverzekeringen.

„Mensen lijken meer tijd dan voorgaande jaren nodig te hebben om zich goed te oriënteren”, zegt Peter Ruys van Zorgkiezer.nl. „Er is in de media veel te doen geweest rond vrije artsen keuze, budgetverzekeringen en de eventuele gevolgen van het maximaal verhogen van het eigen risico. Mensen lijken hierdoor nu niet over één nacht ijs te gaan wat betreft hun keuze voor een zorgverzekering.”

Willem van Wijk van vergelijkingssite HoyHoy.nl ziet hetzelfde. „De markt komt later op gang. Mensen oriënteren zich wel maar kopen nog niet.” Naast de komst van meer budgetpolissen wijt Van Wijk dit aan het feit dat zorgverzekeraars dit jaar iets later waren met het bekend maken van hun premies.

Independer.nl verwacht dat het aantal mensen dat na de kerstdagen een definitief besluit neemt, dit jaar opnieuw zal toenemen en ook Geld.nl denkt dat meer mensen willen wachten met overstappen tot het laatste moment. „Misschien komen zorgverzekeraars in de laatste week nog met een goede deal en wachten meer overstappers dan voorgaande jaren hier op”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl.

Opvallend volgens de vergelijkingssites is dat mensen dit jaar heel bewust bezig zijn een overweging te maken tussen budgetverzekeringen, waarbij zij maar bij een zeer beperkt aantal ziekenhuizen terecht kunnen en de restitutiepolissen, waarbij vrije zorgkeuze wordt gegarandeerd. Telefonisch krijgen de vergelijkingssites hier naar eigen zeggen veel vragen over.

„Er ontstaat een tweedeling in de markt”, zegt Van Wijk van HoyHoy.nl. „Mensen maken dit jaar heel bewust een keuze tussen of een budgetverzekering met een lagere premie of de duurdere polissen met volledige vrije zorgkeuze. De naturapolissen, die hier tussenin vallen zijn minder populair bij ons.” Ook de optie ’geen mening’ dat op de meeste vergelijkingssites aangeklikt kan worden bij de vraag hoe belangrijk vrije zorgkeuze is, wordt dit jaar nauwelijks gekozen. „Mensen kiezen bewust of voor het een of het ander”, zegt ook Ruys van Zorgkiezer.nl.

De in voorgaande jaren continu stijgende lijn overstappers die kiezen voor een maximaal eigen risico lijkt dit jaar gelijk te blijven. Bij de vier grote vergelijkingssites gaat deze lijn vooralsnog niet omhoog. „Het eigen risico is opnieuw gestegen en mensen lijken zich af te vragen welk risico nog verantwoord is te nemen”, zegt Bulthuis van Geld.nl. „Vorig jaar koos 23 procent van de overstappers bij ons voor het hoogst mogelijke eigen risico. Nu is dat 16 procent.”

De trend dat steeds meer overstappers kiezen voor alleen een basisverzekering en geen aanvullende verzekering lijkt zich ook dit jaar weer door te zetten. „Vorig jaar koos 20 procent van de overstappers bij ons voor alleen een basisverzekering. Onder de mensen die nu al zijn overgestapt van zorgverzekering voor volgend jaar is dat 30 procent”, zegt Ruys van Zorgkiezer.nl

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d