Grote banken hebben hun leven slechts een beetje gebeterd

1 december 2014 om 00:02 door Ruben Eg
Grote banken hebben hun leven slechts een beetje gebeterd

De drie grootste Nederlandse banken hebben in vijf jaar tijd hun leven gebeterd met lenen van geld aan bedrijven die het niet zo nauw nemen met mensen- en arbeidsrechten, wapens en natuur. Maar met investeringen in bedrijven die klimaatverandering, dierenwelzijn, belastingen en corruptie en gezondheid aan de laars lappen is er bij ABN Amro, ING, Rabobank weinig veranderd.

Alleen het vorig jaar genationaliseerde SNS Reaal is in vijf jaar zo goed als uitgegroeid tot een maatschappelijk verantwoorde bank. Dat blijkt uit de cijfers van de Eerlijke Bankwijzer, die Oxfam Novib, Amnesty International, FNV, Milieudefensie, Dierenbescherming en PAX in 2009 begonnen.

In 2009 legde het eerste rapport bloot dat maatschappelijk verantwoord gedrag amper bestond bij de Nederlandse banken. Banken investeerderden geld van spaarders en pensioenen zelfs bewust in producenten van controversiële wapens zoals clusterbommen en bedrijven die wapens aan foute regimes leveren.

Aegon belegt nog altijd in bedrijven die door de Europese Unie ingestelde wapenembargo’s negeren. ING doet dat niet meer. ,,Maar ING leent nog steeds geld aan bedrijven die wapens leveren aan dictators waar geen wapenembargo tegen is”, zegt Peter Ras van Eerlijke Bankwijzer. ,,Het beleid bij ING is dus wel verbeterd, maar gaat nog altijd niet genoeg.”

Ook rond klimaatverandering, gezondheid, dierenwelzijn, belastingen en corruptie plus bonussen voert ING nog altijd amper tot slecht beleid. Bij ABN Amro geldt dit voor klimaatverandering, dierenwelzijn, belastingen en corruptie, bonussen en gezondheid.

De Rabobank investeert alleen beter op het gebied van mensenrechten, arbeidsrechten en wapens. Op het gebied van gezondheid, belastingontwijking en klimaat worden een stuk minder eisen gesteld aan de bedrijven die voor een lening aankloppen.

SNS Reaal heeft in vijf jaar tijd alleen nog een minder beleid rond bonussen. Verder scoort SNS hoge cijfers, en zelfs diverse tienen in de door onderzoeksbureau Profundo opgestelde beoordeling in de Eerlijke Bankwijzer van dit jaar.

De Eerlijke Bankwijzer heeft de Nederlandse banken absoluut maatschappelijk besef bijgebracht, vat Ras de resultaten uit de afgelopen vijf jaar samen. ,,Maar we zijn er nog lang niet. Er is een gebrek aan transparantie over de investeringen van banken. Spaarders weten nog altijd niet waar hun geld in wordt geïnvesteerd. En banken kunnen vaak nog steeds niet goed aantonen dat ze de internationale richtlijnen echt toepassen.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d