In het nieuws

Voorkom studiekeuzestress met Metro’s opendagenkalender

Foto van 'Metro'

3 NOV 2014

Universiteiten:

7 november:
Rijksuniversiteit Groningen

8 november:
Maastricht University

8 november:
Universiteit Leiden
Feit: Dit is de oudste universiteit van Nederland, gesticht door  Willem van Oranje in 1575. Ook onze koning Willem-Alexander studeerde hier.

8 november:
Vrije Universiteit (Amsterdam)

8 november:
Wageningen University

14 & 15 november:
Universiteit Twente
Feit: De UT is een echte campusuniversiteit.  Alle faculteitsgebouwen, studentenwoningen, winkels en sport- en cultuurvoorzieningen bevinden zich op één terrein.

15 november:
Amsterdam University College

17 november:
Netherlands Maritime University (Rotterdam), Open dag Master Program
Feit: De NMU biedt een unieke managementopleiding aan: de master Shipping and Transport.

21 & 22 november:
Universiteit Utrecht

26 november:
University College Roosevelt (Middelburg)

29 november:
Universiteit van Amsterdam
Feit: Met ruim 30.000 studenten is de UvA de grootste universiteit van Nederland. Veel faculteitsgebouwen bevinden zich in de Amsterdamse binnenstad.

12 en 13 december:
TU Eindhoven

Hogescholen:

4 november:
Hogeschool Schoevers (Utrecht, Den Haag)
Feit: tijdens de Open Dag hoor je alles over de bijzondere 100% baangarantie die Schoevers biedt.

5 november:
Hotel Management School Maastricht
Feit: Ongeveer 20 keer per jaar kun je op woensdagmiddag terecht op een Open Dag van de Hotel Management School. Vooraf aanmelden is verplicht.

7 november:
Windesheim (Zwolle)

8 november:
Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Nationale Balletacademie

8 november:
Artemis Academie (Amsterdam)

8 november:
ArtEZ (Arnhem)

8 november:
Avans  (Breda, Den Bosch, Tilburg)

8 novenber:
CHE (Enschede)
Feit: de CHE is een christelijke hogeschool. Die identiteit komt duidelijk naar voren in zowel de vorm van het onderwijs als de sfeer op school.

8 november:
Fontys Hogescholen (Eindhoven, Den Bosch, Utrecht, Veghel)

8 november:
Fotoacademie (Amsterdam)

8 november:
Hanzehogeschool Groningen

8 november:
Hogeschool Utrecht  (Amersfoort, Utrecht)

8 november:
Hogeschool van Amsterdam

8 november:
Iselinge Hogeschool (Doetinchem), Pabo

8 november:
TIO Utrecht
Feit: TIO werd door de Elsevier Keuzegids verkozen tot de beste middelgrote hogeschool van 2015.

8 november:
TMO Fashion Business Hogeschool (Doorn)

8 november:
Zuyd Hogeschool (Maastricht)

11 november:
Hotelschool The Hague (Den Haag, Amsterdam)

11 & 12 november:
HAN (Arnhemen, Nijmegen), open avonden werken en leren.
Feit: De HAN is een brede hogeschoo,l met maar liefst 62 verschillende bacheloropleidingen,19 masteropleidingen en bijna 300 cursussen.

12 november:
iPabo (Alkmaar, Amsterdam)

13 november:
Katholieke Pabo Zwolle

13 november:
KLM Flight Academy

14 november:
Saxion Hogeschool (Enschede)

15 november:
ArtEZ (Zwolle)

15 november:
HAS Hogeschool (Den Bosch)

15 november:
Fontys Hogescholen (Tilburg, Sittard, Venlo)

15 november:
Hogeschool Leiden

15 november:
Hogeschool Van Hall Larenstein (Leeuwarden)

15 november:
NHL Hogeschool (Leeuwarden)

15 november:
NHTV (Breda),
Feit: De NHTV werd door de Keuzegids Hbo 2015 verkozen als beste hogeschool van Nederland.

15 november:
Stenden Hogeschool (Assen, Emmen, Groningen, Leeuwarden, Meppel)

15 november:
TIO Amsterdam

15 november:
Viaa (Zwolle)

15 november:
Windesheim Flevoland (Almere)

15 november:
Zuyd Hogeschool (Sittard)

16 november:
De Kempel  Hogeschool (Helmond), Pabo

18 november:
Hotelschool The Hague (Den Haag, Amsterdam)

19 november
Hogeschool Schoevers (Eindhoven)

21 november:
Saxion Hogeschool (Deventer)

22 november:
ArtEZ (Enschede)

22 november:
CAH Vilentum Hogeschool (Dronten, Almere)

22 november
HAS Hogeschool (Venlo)

22 november:
HZ (Vlissingen)

22 november:
Rotterdam Mainport University
Feit: Hier kun je terecht voor opleidingen in de scheepvaart, havens en transport.

22 november:
TIO Rotterdam

27 november:
EuroCollege (Rotterdam)

27 november:
IVA Driebergen
Feit: de IVA Driebergen is de beste klein hogeschool van 2015 volgens de Keuzegids Hbo.

27 november:
KLM Flight Academy

28 november:
Saxion Hogeschool (Apeldoorn, Hengelo)

28 november:
Stoas Wageningen | Vilentum Hogeschool

29 november:
HKU, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht
Feit: De HKU is de grootste hogeschool voor de kunsten van Nederland, en ook binnen Europa een drijvende kracht in opleidingen voor de creatieve industrie.

29 november:
TIO Eindhoven

2 & 9 december:
Hotelschool The Hague (Den Haag, Amsterdam)

6 december:
Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Open dag Scenografie, Techniek en Productie

17 december:
Design Academie Eindhoven

20 december:
Toneelacademie Maastricht

Ook interessant en behulpzaam bij studiekeuze:

Nederlandse Associatie Praktijkexamens, onfhankelijke exameninstelling die o.a. ontwikkeling en afnames van Associatie-examen biedt.  
Lees meer op www.associatie.nl

Calco MasterClass, een IT traineeship voor pas afgestudeerden in alle studierichtingen.
Lees meer op www.calco.nl.

Let op: voor sommige informatiebijeenkomsten is vooraf aanmelden verplicht.


Meer dan vijf miljoen voor Maartens zwemtocht

Meer dan vijf miljoen voor Maartens zwemtocht

De laatste loodjes / ANP

Foto van 'Metro'

25 MIN

„Ik voel me wel okee." Het gaat goed met Maarten van der Weijden. Na tweehonderd kilometer te hebben gezwommen, zo'n acht liter slootwater binnen te hebben gekregen en meer dan vijf miljoen euro te hebben opgehaald, kijkt hij terug op een geslaagde Elfstedenzwemtocht.

Smerig

„Ik heb wel wat spierpijn en wat schuurplekken, maar ik voel me stukken beter dan vorig jaar", vertelt Van der Weijden in de talkshow M. „Vorig jaar was echt een lijdensweg, nu kon ik ook echt genieten." Het herstel ging dit jaar ook een stuk vlotter dan vorig jaar: zijn handen zijn alweer helemaal de oude.


Grapje van politie valt in verkeerde keelgat

Grapje van politie valt in verkeerde keelgat

/ ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

De Rotterdamse politie heeft duidelijk een gevoelige snaar geraakt toen ze op Twitter een grapje maakten over schoonmoeders. De opmerking over het achterlaten van je schoonmoeder in de auto zorgde voor redelijk wat reuring.

De warmste 25 juni aller tijden houdt de gemoederen flink bezig. Maandag was het echter ook behoorlijk warm in ons landje. De politie van Rotterdam-Oost waarschuwde daarom om zeker geen kinderen of dieren achter te laten in de snikhete auto. „Je schoonmoeder erin achterlaten is overigens best prima”, voegde de politie er op ludieke wijze aan toe op Twitter.


Officieel warmste 25 juni aller tijden

Officieel warmste 25 juni aller tijden

Veel Nederlanders zoeken verkoeling op het strand / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Je klotsende oksels en plakkerige benen zijn niet voor niets geweest. Het is namelijk officieel de warmste 25 juni ooit gemeten. Om 16.20 uur tikte de thermometer in De Bilt de 33,1 graden aan.

Record

Het oude record stamt uit 1976, toen was het op 25 juni 32,9 graden in De Bilt. Met deze warmste 25 juni ooit hebben we ook gelijk het zesde warmterecord van het jaar te pakken. In februari werd op vier dagen een officieel dagrecord gevestigd, evenals op 2 juni. Kouderecords hebben we nog niet gehad in 2019.


Softwarefout vermoedelijk oorzaak 112-storing

Softwarefout vermoedelijk oorzaak 112-storing

Minister Grapperhaus geeft uitleg over de storing / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Aan de storing die maandag urenlang het noodnummer platlegde, ging waarschijnlijk een softwarefout vooraf. Door die fout in het zogeheten routeringsplatform, dat alle inkomende telefoongesprekken doorstuurt naar hun bestemming, werkte het telefoonnet niet. Hoewel het platform meerdere systemen kent, trad de fout waarschijnlijk tegelijkertijd in alle systemen op.

Hack

Door de storing was het alarmnummer 112 urenlang niet bereikbaar. Ook het nummer 0900-8844 voor niet-storende gevallen kampte met een storing. De politie riep mensen in nood via social media contact op te nemen met de hulpdiensten. Ook werden er verschillende alternatieve nummers gedeeld waarop de hulpdiensten bereikbaar waren. Eén van die nummers bleek later de tiplijn van de Telegraaf te zijn.


Festivals bereiden zich voor op hitte komend weekend

Festivals bereiden zich voor op hitte komend weekend

Bezoekers Best Kept Secret zoeken verkoeling op / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Verschillende festivals maken zich alvast klaar voor de hitte het komende weekend. De organisaties treffen maatregelen om het voor de festivalgangers zo aangenaam mogelijk te maken.

Zo heeft het Haagse Parkpop extra punten waar bezoekers gratis water kunnen tappen en zijn er schaduwplekken ingericht, laat een woordvoerder weten. Ook is zonnebrand toegestaan en mogen waterflesjes zonder dop mee naar binnen. Het Amsterdamse Awakenings heeft alvast extra water ingeslagen. Water kan, net zoals bij voorgaande edities, gratis bij verschillende waterpunten gehaald worden. Ook staan er meer ventilatoren in tenten.

Hitteplan


Kabinet werkt aan plannen voor rekeningrijden

Kabinet werkt aan plannen voor rekeningrijden

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 16:15

Het kabinet werkt aan een manier om een vorm van rekeningrijden in te voeren. Dat melden Haagse bronnen. Er liggen momenteel meerdere varianten op tafel, om automobilisten naar gebruik te laten betalen.

Vroempoen

Het rekeningrijden, of 'vroempoen' zoals Arjan Lubach het een tijdje terug in zijn show noemde, is een gevoelig onderwerp binnen de huidige coalitie. De VVD met verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen verzette zich tot nu toe fel. Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff liet vorige week al doorschemeren dat er binnen de partij toch wordt nagedacht over kilometerbeprijzing. Dat terwijl hij in januari nog zei dat het rekeningrijden voorlopig niet nodig zou zijn.


34,2 graden; nooit eerder zo warm op 25 juni

Nooit eerder was het op 25 juni zo warm als dit jaar. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 15:45

Nooit eerder is het op 25 juni zo warm geweest als dit jaar. In het Gelderse Hupsel werd dinsdagmiddag een temperatuur van 34,2 graden gemeten.

Zesde warmterecord?

Het vorige record stond op 34,0 graden en werd in 1976 gemeten in Volkel. Mocht het ook in De Bilt warmer dan 32,9 graden worden, dan is het officiële warmterecord ook verbroken. Het zou dan alweer het zesde officiële warmterecord van dit jaar zijn: in februari werd op vier dagen een officieel dagrecord gevestigd, evenals op 2 juni.


Vrouw bestormt cockpit: Wil iedereen vermoorden

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 14:54

De passagiers van de vlucht die zaterdag van Londen naar Dalaman (Turkije) ging, hebben geen hele rustige reis gehad. Een vrouwelijke medereiziger ging namelijk compleet door het lint en moest uiteindelijk in bedwang gehouden worden.

Het was de voormalig clubbewaker Steven Brown die de vrouw met veel moeite tegen wist te houden. „Ze leek over superkrachten te beschikken, alsof ze bezeten was", zo tekent The Daily Mail op uit zijn mond. „Ze stormde naar de voorkant van het vliegtuig en duwde een stewardess met bruut geweld opzij. Een collega probeerde haar tegen te houden, maar maakte ook geen kans."

LSD


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:30

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Tijd voor de airco: deze mythes zijn wel/niet waar

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 13:59

We zitten momenteel midden in de eerste hittegolf van het jaar en hier en daar worden de hitteplanne uitgerold. De meeste van ons zoeken dan ook snel de verkoeling van een goed gekoeld kantoor of woonkamer op. Maar telkens wanneer de airconditioner op volle toeren draait duiken er ook weer een aantal hardnekkige mythes op. Ferry van der Heiden van LG Air Solutions licht er voor Metro zes voor je uit.

De filters moeten één keer per jaar schoongemaakt worden

Fabel. Het reinigen van je filters eens in de twee a drie maanden zorgt voor efficiëntie van je airconditioner. Daarnaast verbetert het ook de kwaliteit van de lucht die de airconditioner uitblaast.


Zeehond vertoeft op woonboot in Breukelen

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:55

De zeehond die zondag opdook bij een sluis in De Kwakel (Noord-Holland) heeft maandagavond enige tijd vertoefd op een woonboot in het Oude Aa bij Breukelen (provincie Utrecht). Het zeehondencentrum Pieterburen kreeg een melding van de eigenaresse van de woonboot, waar het dier op het dek lag.

Het zeehondencentrum wil de ringelrob vangen omdat het dier normaal leeft in het poolgebied bij Noorwegen en niet gewend is aan hoge temperaturen.


Britse industrie tegen Johnson: no-deal geen optie

Boris Johnson/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 13:19

De Britse auto-industrie heeft opnieuw gewaarschuwd tegen het gevaar van een vertrek uit de Europese Unie zonder dat daar afspraken over zijn gemaakt, de no-dealbrexit. De voorzitter van de Vereniging van Motorfabrieken en -Handel (SMMT), Mike Hawes, zei dat de sector al erg lijdt onder de onzekerheid en de angst voor een no-deal. Die is geen optie voor de industrie.

Handel ongehinderd

De eerste taak van de volgende premier is ervoor te zorgen dat er een overeenkomst komt, waarbij de handel ingeval van een brexit ongehinderd doorgaat. Onze auto-industrie heeft niet alle tijd en kan zich geen no-deal veroorloven, zei Hawes.


Langste VR-achtbaan ter wereld geopend

Langste VR-achtbaan ter wereld geopend

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 12:17

De langste gecombineerde achtbaan en animatiefilm ter wereld is – net over de grens – geopend. Crazy Bats in pretpark Phantasialand in Duitsland is een achtbaanrit van 4 minuten die je rijdt met een Virtual Reality-bril (VR) op je hoofd.

Moeilijk project

Terwijl je in de achtbaan hobbelt, stijgt, daalt en door de bochten zoeft, maak je tegelijkertijd een reis door een driedimensionale, virtuele omgeving in bioscoopkwaliteit. Animatiestudio Ambient Entertainment heeft de film voor het pretpark bij Keulen ontwikkeld. De studio vond de opdracht moeilijker dan ‘normaal gesproken’, omdat de film zich niet op één vlak maar om de kijker heen speelt. „VR is in Phantasialand naar een hoger niveau getild”, zegt Bernd Bohnert van Ambient.


'Studenten kunnen toetsvragen online kopen'

Vragen van universitaire examens zijn makkelijk te koop via internet. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:00

Toetsvragen van examens op universiteiten zijn eenvoudig te koop via internet. Het gaat om zogenaamde testbanks, die alleen voor docenten bedoeld zijn. Ook antwoorden op de vragen worden verhandeld.

Dat blijkt uit onderzoek van het AD. De vragen, met soms bijbehorende antwoorden, stonden al voor een paar tientjes te koop op websites als Stuvia. Na vragen van het AD heeft Stuvia de bestanden direct verwijderd. „Dit mag niet verhandeld worden via ons”, aldus een woordvoerder tegen de krant.

Inspiratie


Goede nacht Van der Weijden: Zoveel fitter gefinisht

Maarten van der Weijden/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:54

Maarten van der Weijden heeft een goede nacht gemaakt, nadat hij maandagavond in Leeuwarden zijn Elfstedenzwemtocht volbracht. Dat laat zijn dokter Marco Blanker weten.

Fris aan het ontbijt

„Hij heeft zich vanochtend fris gewassen gemeld bij het ontbijtbuffet in het hotel. Hij heeft een uitstekende nachtrust achter de rug. Hij voelt zich wel brak na alle inspanningen. Maar het gaat zoveel beter dan vorige keer, omdat hij nu zoveel fitter uit het water is gekomen", aldus Blanker.


Mazelenuitbraak Urk: negen kinderen, een volwassene

Urk/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 11:09

Op Urk zijn de mazelen uitgebroken. Negen kinderen en één volwassene uit het Flevolandse stadje hebben zich bij de GGD gemeld met de ziekte, dat meldt Omroep Flevoland. Het is de eerste keer sinds 2013 dat de ziekte er is uitgebroken.

De GGD bekijkt momenteel wat de vervolgstappen kunnen zijn. Zo probeert het een inschatting te maken of het nodig is om mensen die in contact zijn geweest met de patiënten in te enten of antistoffen toe te dienen.

Zwakkere groepen


Koude douche en ijs voor dierentuinbewoners

Olifanten in Artis Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:56

Hoewel veel dieren in de Nederlandse dierentuinen goed tegen de warmte kunnen, zorgen de parken er wel voor dat hun bewoners de nodige verkoeling krijgen. Zo kunnen de gorilla's in Artis in Amsterdam zich onderdompelen in een verkoelend bad en krijgen de wasberen, rode vari's (halfapen) en stinkdieren ijs met daarin fruit en noten.

Modderbad

In Diergaarde Blijdorp in Rotterdam kunnen de dieren even de zon ontwijken in hun binnenverblijf of buiten een plekje zoeken in de schaduw. Voor de olifanten is er een modderbad. Ze bedekken zich volgens de dierentuin graag met een laagje modder, dat beschermt tegen de felle zon en parasieten. Het vocht uit de modder zorgt bovendien voor verkoeling. Ook krijgen de olifanten op warme dagen twee keer per dag een douche en kunnen ze in het bad. „Helemaal kopje onder met alleen de slurf als snorkel."


'Miljard extra voor landbouw in klimaatakkoord'

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:49

De komende tien wordt er bijna een miljard euro uitgegeven aan de land- en tuinbouw om de klimaatdoelen te halen. Ook wordt er extra geld vrijgemaakt voor de verdere vrijwillige sanering van de varkenssector. De bronnen bevestigen berichtgeving in De Telegraaf en het Algemeen Dagblad.

De plannen komen vrijdag naar buiten. De regering presenteert dan haar klimaatplannen. De extra investering moet ertoe leiden dat de land- en tuinbouw tot 2030 in totaal 6 megaton CO2 gaat besparen. Er gaat het komende decennium elk jaar 70 miljoen naar de sector. Dat geld is bedoeld voor de aanpak van de veenweidegebieden (zoals drainage), verdere verduurzaming van de glastuinbouw en veeteelt (bijvoorbeeld emissieloze stallen), kennisontwikkeling en aanpak van ontbossing.

Ook gaat er eenmalig 100 miljoen euro naar de veenweidegebieden. Het waterpeil wordt in deze gebieden kunstmatig laag gehouden. Veeboeren kunnen zo beter op het land werken. Maar de grond klinkt door de lage waterstand in en daardoor komt veel CO2 vrij.


Nieuwe storing: kassa's Albert Heijn liggen eruit

Albert Heijn/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 09:14

Update: oplossing snel gevonden

De storing bleek ditmaal van korte duur. Bij Albert Heijn is er een oplossingen gevonden, waardoor er in tientallen winkels weer gewoon gepind kan worden. Volgens een woordvoerster zal in steeds meer filialen alles weer normaal gaan werken.

Oorspronkelijk bericht