Ouders demonstreren ook tegen leenstelsel

5 november 2014 om 08:51 door Peter Viering
Ouders demonstreren ook tegen leenstelsel

Wurgcontract, baggerwet, onzinnig plan. Het zijn harde verwijten die ze minister Jet Bussemaker (OCW) maken, het brein achter het inmiddels flink omstreden leenstelsel. Maar de maat is dan ook vol voor het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) en Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB).

Beide clubs staan er niet alleen voor; een groot aantal boze ouders heeft al laten weten dat zij meegaan naar het Malieveld. Zij willen Bussemaker daar inpeperen dat zij de nieuwe lichting studenten met dat 'onzinnige plan van haar' in 2015 opzadelt met torenhoge studieschulden.

Katinka Slump van 'Ouderkracht voor 't kind', de eerste landelijke vereniging voor alle ouders: "Omdat het in het begin alleen nog om een kleine groep eerstejaars gaat, denkt de minister dat de bezwaren, ook in de politiek, wel overwaaien voordat haar voorstel bij de Eerste Kamer ligt. Zo denkt zij wellicht de angel uit het studentenprotest te trekken. Maar die vlieger gaat, zeker nu met de steun van ouders, niet op."

Slump zelf is moeder van drie studerende kinderen. "Deze week sturen wij met hulp van het LAKS, via honderden scholen een brandbrief naar ouders en verzorgers waarin we hen uitleggen wat er volgens ons mis is met het leenstelsel en de rechten van studenten. Tegelijk vragen we ze om naar Den Haag af te reizen. Met of zonder zonder demonstratie-ervaring, ouders gaan op 14 november de straat op."

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d