Museumplein is weer ijzingwekkend gezellig

23 november 2014 om 11:33 door Tjerk de Vries
Museumplein is weer ijzingwekkend gezellig

„Dit is nou typisch Amsterdam”, verzucht burgemeester Eberhard van der Laan zaterdag, terwijl hij glunderend over de ijsbaan van het Museumplein tuurt. De baan die hij zojuist samen met een verbluffend goed schaatsende Mickey Mouse had geopend.

Vorig jaar kwamen er maar liefst 250.000 bezoekers af op de tijdelijke gladde vloer voor het Rijksmuseum. Dat aantal zal dit jaar vermoedelijk worden overtroffen gezien de belangstelling dit weekend. Een gezellige brasserie, een miniatuur van de Magere Brug en mooie sfeerverlichting maken de ijsbaan tot een uniek stukje hoofdstad.

Van der Laan, die vorige week nog in Metro een beroep deed op alle burgemeesters om hun deuren open te gooien voor mishandelde kinderen, toont zich niet alleen een uitstekend burger-, maar ook een lieve huisvader. Als één van zijn prachtige kinderen een smak op het ijs maakt, negeert hij alle fotografen en anderen die tegen hem aan willen leuteren. De columnist van Metro gaat rustig zitten en troost de huilende jongen.

Zelf waagt de burgemeester zich niet op de gladde ijzers. „Ik geef toe, ik ben een matige schaatser”, zegt hij eerlijk. Maar dan corrigeert hij zich: „Nee, ik ben eigenlijk ronduit een slechte schaatser.”
Het mag de pret niet drukken. Terwijl ouders zich tegoed doen aan warme wijn of chocolademelk, krabbelen tientallen kinderen stralend van oor tot oor onder de brug door. De ijsmeesters zijn eigenlijk de enigen die met gefronste wenkbrauwen rondlopen. Het is gewoon warm! Zo warm dat er eentje zelfs in zijn korte broek rondschaatst. Diezelfde warmte zorgde er vorig jaar al voor dat in de extreem zachte winter de energierekening van de stad flink opliep om de baan te koelen.

Maar dat zal voor de rest iedereen een zorg zijn. Onder het toeziend oog van verrukte toeristen die het gezellige tafereel van dat maffe volkje vol bewondering bekijken, heeft jong en oud een heerlijke dag. „Ik ben trots dat ik dit mocht openen”, besluit Van der Laan. En hij meent het.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d