Internationale studenten leren geen Nederlands

18 november 2014 om 06:43 door Rens Oving

Nederland is populair onder buitenlandse studenten, per jaar komen er zo’n dertigduizend naar ons land. Het onderwijs is goed en relatief goedkoop en Amsterdam is voor jongeren van over heel de wereld een ware trekpleister. Maar wat het Nederlandse onderwijs voor buitenlanders echt aantrekkelijk maakt is dat je hier volledig in het Engels prima een studie kan volgen, en kan leven. Gevolg: buitenlandse studenten leren bijna geen Nederlands en blijven daardoor na hun studie minder snel hier om te werken.

De Nuffic, de organisatie die zich inzet voor de internationalisering in het hoger onderwijs en Nederland in het buitenland promoot, deed onderzoek onder meer dan tweeduizend studenten uit heel de wereld. Vooral in Brazilië, Rusland, China, India en Indonesië, landen waar veel internationale studenten vandaan komen, werden vragenlijsten ingevuld. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk blijken een grote aantrekkingskracht op hen uit te oefenen en dat komt vooral door de taal. De ambitieuze jonge mensen van over heel de wereld willen hun Engels verbeteren. Dat dit in Nederland ook kan is een groot voordeel.

Niet nodig

Meer dan 60 procent van de buitenlandse studenten gaat ervan uit dat zij geen Nederlands nodig hebben om in Nederland te studeren. Die open houding van Nederlanders naar het buitenland en hun behoorlijke kennis van het Engels lijkt zo tegelijkertijd een vloek en een zegen zijn. 

„We promoten Nederland als een aantrekkelijke studiebestemming, met een groot aanbod aan Engelstalige opleidingen”, zegt Freddy Weima, algemeen directeur van de Nuffic. „Omdat Nederlanders vaak heel behoorlijk Engels spreken is de noodzaak om Nederlands te leren er amper. Zelfs wanneer studenten proberen Nederlands te praten, horen we vaak dat de Nederlanders overschakelen op het Engels om de student te helpen. De student zal dus heel gemotiveerd moeten zijn om Nederlands te leren.”

Dat een gebrekkige kennis van de Nederlandse taal hen mogelijk in de weg staat op zoek naar een baan lijken de buitenlandse studenten niet erg te beseffen. Meer dan 80 procent denkt hier best werk te kunnen vinden na zijn of haar studie.

”Het is voor Nederland met zijn open economie heel belangrijk dat studenten blijven”, zegt Weima. „Maar het blijkt dat de Nederlandse taal toch leidend is op de werkvloer vooral in het MKB. Om de studenten te stimuleren in Nederland te blijven, werken we samen met universiteiten, hogescholen, bedrijven, studentenorganisaties en ministeries om te zorgen dat de internationale talenten zich hier snel thuis voelen en binding krijgen met ons land, onder andere door taalcursussen te geven.”

 

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d