Hbo-opleidingen leggen instroom studenten aan banden

19 november 2014 om 16:57 door Gast
Hbo-opleidingen leggen instroom studenten aan banden

Steeds meer hbo-opleidingen kiezen ervoor om zich in te schrijven als 'lotingsstudie' om zo de vrije instroom van studenten te beperken. Vergeleken met het twee jaar geleden zal het aantal scholen dat een numerus fixus hanteert in het schooljaar 2015-2016 meer dan verdubbeld zijn. Dit blijkt uit een lijst van voorlopige lotingsstudies die de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) op haar site heeft gepubliceerd.

Het aantal opleidingen met een numerus fixus is volgens de gegevens van DUO in twee jaar tijd gestegen van 67 tot 145, en daar hoeft het niet per se bij te blijven. Hogescholen hebben tot 1 december de tijd om zich als lotingsstudie te registreren. Het verkrijgen van een numerus fixus is mogelijk als opleidingen ten onder dreigen te gaan aan hun eigen populariteit en teveel eerstejaars zich voor de studie inschrijven. De DUO laat zich daarin niet leiden door een harde richtlijn, laat een woordvoerder desgevraagd weten. ,,Iedere opleiding kan in principe een numerus fixus krijgen."

Vaak komt het bij lotingsstudies niet aan op een daadwerkelijke 'loting', zoals de naam doet vermoeden. Meestal kiest de school ervoor om de eerstejaars aan de hand van gesprekken of tests zelf uit te kiezen. Hierdoor worden ongeschikte studenten er eerder uitgevist. Tegenwoordig mag de school er zelfs voor kiezen om alle studenten zelf aan te wijzen: eerder moest minstens de helft van hen via 'echte' loting worden uitgekozen, maar die beperking is in 2011 geschrapt.

Een van de redenen om een numerus fixus in te stellen is het uitsluiten van minder gemotiveerde studenten, erkent Steffi Praamstra van de Hanzehogeschool Groningen. ,,Met een numerus fixus kun je toelatingsgesprekken houden en kijken of iemand geschikt is voor de opleiding. Het is niet zo dat we alleen de supergemotiveerden toelaten, maar het is wel belangrijk om te weten dat iemand het écht wil." Ook door andere hogescholen wordt motivatie en het voorkomen van schooluitval genoemd, redenen die niet aansluiten bij de doelstelling van de numerus fixus-regeling.

In sommige gevallen zijn de beperkingen echter wel noodzakelijk . Zo worstelt de Hogeschool van Amsterdam al een tijdje met het vinden van voldoende stageplaatsen. ,,Voor onze Verpleegkunde- en Engels-studenten werd het bijvoorbeeld steeds moeilijker om een geschikte plek te vinden. Een numerus fixus zorgt ervoor dat we de kwaliteit binnen die opleidingen kunnen waarborgen", aldus woordvoerster Meike Verhagen. Erwin Hoeks van Fontys Hogescholen sluit zich daarbij aan. ,,En bovendien is er soms gewoon te weinig capaciteit. Gebouwen zijn dan nog gemakkelijk bij te bouwen, maar het vinden van genoeg docenten is wel een probleem."

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d