H&M reageert op aantijgingen over spinnerijen

28 oktober 2014 om 11:51 door Sigrid Stamkot
H&M reageert op aantijgingen over spinnerijen

H&M heeft middels een officieel persbericht gereageerd op het rapport van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en en de Landelijke India Werkgroep (ICN).

Hierin werd gesteld dat Westerse kledingbedrijven als H&M, C&A en Primark doen indirect zaken met textielspinnerijen in India die jonge werkneemsters uitbuiten. SOMO en ICN onderzochten vijf spinnerijen en ondervroegen medewerkers. Ze constateren misstanden als vrijheidsberoving, misleiding en zware werkomstandigheden.

H&M laat in een reactie weten: 

,,De in de Volkskrant genoemde spinnerij is niet één van onze strategische spinnerijen en we hebben dan ook geen directe zakelijke overeenkomst met hen. Echter heeft één van de leveranciers waar we in Bangladesh mee werken garen besteld bij deze spinnerij. Over deze betreffende spinnerij liep al een discussie bij H&M, maar soms is het beter om eerst te bekijken of je de situatie kunt verbeteren, dan meteen de banden te verbreken."

Zwarte lijst
,,Omdat deze spinnerij niet bereid is om op transparante manier samen te werken met H&M, is deze spinnerij inmiddels op de zwarte lijst gezet. Onze leveranciers mogen geen garen meer van deze spinnerij kopen voor de productie van H&M kleding."

,,Om verbeteringen te bewerkstelligen bij onze leveranciers en hun toeleveranciers, moeten we nauw met ze blijven samenwerken. Die nauwe samenwerking zorgt ervoor dat je de fabrieken kunt blijven ondersteunen. Als je dat niet doet, dan zijn we niet in staat om te monitoren, meten of extra hulp aan te bieden wanneer dit nodig is. Wederzijds vertrouwen en transparantie is belangrijk en verwachten we in al onze relaties", aldus H&M.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d