In het nieuws

Groeiende papierberg gaat ten koste van zorg

Foto van 'Bianca Brasser'

14 OKT 2014

Artsen, therapeuten, apothekers en andere medici hebben er allemaal mee te maken: een hard groeiende berg papierwerk. En daar maken de zorgverleners zich ernstige zorgen over, zo blijkt uit een groot onderzoek onder 9.000 zorgprofessonials dat ledenorganisatie en dienstverlener VvAA uitvoerde. Zeker 30 procent van de tijd is een zorgverlener kwijt aan administratie, in het onderzoek wordt door sommige zorgprofessionals zelfs 70 procent genoemd.

Door vele nieuwe regels moeten zorgverleners zich eindeloos zwart op wit verantwoorden voor hun keuzes en dat gaat ten koste van de zorg voor patienten, zo stelt Herman van Hemsbergen, directeur VvAA. „Er gaat steeds meer tijd zitten in dossiers waardoor er minder overblijft voor behandeling”, zegt Van Hemsbergen. Daarnaast ligt volgens hem de focus niet meer alleen op de patiënt. „Onze leden geven in het onderzoek aan een duidelijke verschuiving te zien. Het eerste doel van een arts is mensen helpen, maar door verantwoordingsdruk vanuit zorgverzekeraars, toezichthouders en de maatschappij worden zorgverleners afgeleid van deze ambitie.Regels, rompslomp en papierwerk nemen een grotere rol in.”

Dat een zorgverlener dossiers moet bijhouden is volgens Van Hemsbergen niet erg, de hoeveelheid is het probleem. „Niemand verzet zich tegen administratie die nuttig is”, zegt hij. „Maar de hoeveelheid die nu nodig is, is over de top. Tot in details moeten bijvoorbeeld artsen zich verantwoorden waarom zij voor medicijn a, b of c kiezen en er wordt van ze verwacht dat zij zich jaren na een behandeling van een patiënt nog kunnen verantwoorden. De balans is zoek.”

Naast de bemoeienis van zorgverzekeraars die de goedkoopste zorg willen, zorgt ook de veranderende maatschappij voor de groeiende berg administratie. „Als er iets fout gaat, komt de arts al snel met naam en toenaam in de media. Uit ons onderzoek blijkt dat dat voor angst zorgt, zorgverleners voelen nog meer druk om hun keuzes gedetailleerd in de al verregaande verplichte administratie vast te leggen.”

Die zorgen over aansprakelijkheid komen volgens Van Hemsbergen de kwaliteit van de zorg ook niet ten goede. „Een arts wil uitsluitend keuzes maken die hem het beste lijken voor de patiënt. Gedachten aan mogelijke rechtszaken of angst voor vragen van toezichthouders zijn dan niet bevorderlijk. Helaas zijn die afleidende gedachten wel steeds vaker aan de orde.”

Van Hembergen vreest dat als de politiek keihard blijft aansturen op kosten van zorgaanbod en zorgaanbieders dit ten koste zal gaan van de hoog aangeschreven kwaliteit van de Nederlandse gezondheidszorg. „De kwaliteit van de Nederlandse gezondheidszorg behoort nu nog wereldwijd tot de top. We moeten er voor zorgen dat dat over twintig jaar nog zo is.”


Views

34

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas
Likeability of 3

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een peuter van twee jaar oud is vrijdagavond overleden na enige tijd onder water te hebben gelegen bij recreatieplas Funbeach in Panheel, Midden-Limburg.

Hulpdiensten kregen omstreeks half zeven een melding dat er iets mis was. Omstanders die het kind uit het water haalden, begonnen met reanimeren en hulpdiensten namen even later de reanimatie over. De peuter overleed enige tijd later in een ziekenhuis in Roermond.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en gaat uit van een noodlottig ongeval. Over de identiteit van het slachtoffer, en of het gaat om een jongen of een meisje, zegt de politie niets.


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

1k+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 2

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

1k+

Camera videoBijna hele familie komt om bij bootongeluk Missouri

Bij het bootongeluk kwamen vrijdag 17 mensen om het leven. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

3 UUR

Twee opvarenden van de rondvaartboot die vrijdag kapseisde in de Amerikaanse staat Missouri, hebben bij het ongeluk negen familieleden verloren. De familie zat in totaal met elf mensen op de boot, maar alleen een vrouw en haar neefje overleefden het ongeluk.

Tia Coleman, de vrouw die het ongeluk overleefde, vertelde aan de Amerikaanse zender Fox 59 haar verhaal: „Ik verloor al mijn kinderen, ik verloor mijn man, ik verloor mijn schoonmoeder, ik verloor mijn schoonvader, ik verloor mijn oom, ik verloor mijn schoonzus - ze was mijn vriendin - en ik verloor mijn neef.”

Geen reddingsvesten


Views

300+

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Op een strand dichtbij de Marokkaanse stad Rabat draagt één vrouw een bikini, terwijl de andere volledig bedekt de zee in is gegaan. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

In Marokko is ophef ontstaan over een campagne die ervoor moet zorgen dat mannen hun vrouwen ontmoedigen om met bikini naar buiten te gaan. Met de hashtag #WeesEenMan worden mannen opgeroepen hun vrouw niet onbedekt of 'onzedig' naar buiten te laten gaan.

Dat meldt de NOS. De campagne is opgezet door een op de islam geïnspireerde Facebook-pagina. Hun oproep met de hashtag #WeesEenMan werd ruim 14.000 keer gedeeld en krijgt veel aandacht in grotere steden als Rabat.

Macho-ideeën


Views

1k+