Zeilen weer gehesen tijdens de Sneekweek

1 augustus 2014 om 05:33 door © 2014 ANP
Zeilen weer gehesen tijdens de Sneekweek

SNEEK (ANP) - Zeilliefhebbers kunnen vanaf vrijdag weer terecht in het Friese Sneek. Daar start vrijdagavond de 79e editie van de jaarlijkse Sneekweek. Na de opening op het stadhuis is er die avond een vlootschouw door de grachten. Die wordt afgenomen door de commissaris van de Koning in Friesland, John Jorritsma.

Zaterdag starten de eerste wedstrijden. Die worden gehouden op het Sneekermeer, de Zoutepoel en de Goingarypster Poelen. Tijdens de week starten iedere dag 750 zeilboten, met daarop ongeveer 1600 zeilers.

Woensdag beleeft het zeilevenement zijn hoogtepunt met de Hardzeildag. Deze dag, waaruit de Sneekweek is ontstaan, wordt al vanaf 1814 jaarlijks op een woensdag in augustus georganiseerd.

Eerste keer

In 1934 werd de Sneekweek voor de eerste keer georganiseerd. Toen deden 177 deelnemers mee.

Donderdag 7 augustus is de laatste dag en de prijsuitreiking.

De Sneekweek, die wordt georganiseerd door de Koninklijke Watersportvereniging Sneek (K.W.S.), is het grootste Europese zeilevenement op binnenwater. Tijdens de week worden honderdduizenden bezoekers verwacht. De week is dan ook belangrijk voor de Friese economie. De horeca draait overuren.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d