Rabobank en ING financieren foute vleesgiganten

18 augustus 2014 om 05:00 door Grieteke Meerman
Rabobank en ING financieren foute vleesgiganten

Rabobank en ING verstrekten van 2010 tot en met 2013 voor ruim 1 miljard euro aan kapitaal in drie Amerikaanse vleesbedrijven die betrokken waren bij ernstige vormen van dierenmishandeling. Dat blijkt uit onderzoek van economisch onderzoekbureau Profundo in opdracht van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Rabobank deed dit voor 686 miljoen euro in de vorm van leningen en obligaties. ING deed dit voor 350 miljoen euro.

Een van de bedrijven is de kippenvleesgigant Pilgrim’s Corp, die afgelopen juni in opspraak kwam omdat één van haar leveranciers plofkippen levend begroef. De twee andere vleesbedrijven, Tyson Foods en Smithfield Foods, kwamen in het nieuws wegens mishandeling van varkens.

Onlangs bleek uit onderzoek van Wakker Dier al dat Rabobank wereldwijd de grootste investeerder is in de massaproductie van vlees, eieren en zuivel. ING staat op de negende plaats. Rabobank verschafte aan deze sector meer kapitaal dan enige andere bank ter wereld, namelijk 4,2 miljard euro in de afgelopen drie jaar. De ING investeerde 1,4 miljard euro.

In de Verenigde Staten is dierenwelzijn slechter geregeld dan in Europa. Er bestaan geen wettelijke regels voor huisvesting en verzorging van dieren, alleen enkele niet-bindende advies richtlijnen. Ook is het nog altijd niet verboden om hoge doses antibiotica toe te dienen als groeimiddel. In Europa is dit verboden.

Pilgrim’s Corp heeft haar boeren gecontracteerd, wat betekent dat het bedrijf eigenaar is van de dieren en de verzorging bepaalt. Eerder dit jaar kwam aan het licht dat in een kippenstal van Pilgrim zieke en dode kippen samen in één grote put werden gegooid. Het bedrijf wordt ook genoemd bij een onderzoek uit 2013 over slachtlijnen, machines waarlangs dieren door het slachtproces gaan. Controleurs meldden dat de lijnen vaak zo snel gaan, dat kippen levend in kokend water gedompeld worden.

Tyson Foods heeft twee keer het nieuws gehaald omdat werknemers varkens mishandelden. En vleesgigant Smithfield kwam in 2010 in opspraak vanwege mishandeling van varkens bij een van hun fokkers.

Wakker Dier wil dat de banken bij hun investeringen concrete eisen stellen aan dierenwelzijn. Ook wil de organisatie dat de werkelijkheid aangaande duurzaamheid niet mooier wordt voorgespiegeld dan die is.

Rabobank zegt naar aanleiding van de bevindingen van het onderzoek veranderingen te willen doorvoeren. In een reactie: "Het signaal dat Wakker Dier afgeeft met deze notitie beschouwen we als een stimulans om de dialoog met betrokken bedrijven voort te zetten en om zo in Amerika de vleesproductie door de hele keten heen stapsgewijs versneld te verduurzamen."

ING noemt het dierenleed in de Amerikaanse vleesbedrijven "vreselijk en zeer zorgwekkend" en gaat met Wakker Dier in gesprek om de bevindingen te bespreken. "Het rapport is voor ons reden om het onderwerp intern op de agenda te zetten en mede op basis daarvan te bepalen hoe we hier verder mee om zullen gaan."

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d