Onderzoeksraad weg uit Oekraïne

11 augustus 2014 om 13:11 door © 2014 ANP
Onderzoeksraad weg uit Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is weg uit Oekraïne. De Nederlandse raad blijft onderzoek doen naar de oorzaak van de vliegramp van MH17, maar kan daar in Den Haag mee verder. Naast de toedracht van de crash wordt ook de besluitvorming over vliegroutes boven Oost-Oekraïne onderzocht, net als de reden waarom de volledige passagierslijst niet direct beschikbaar was.

Het is de OVV de afgelopen weken niet gelukt om onderzoek te doen op de rampplek zelf. ,,Er stonden teams in Soledar en Charkov stand-by, maar de situatie bleek te gevaarlijk", aldus een woordvoerder. ,,Dit hing samen met het besluit van het kabinet om de repatriëringsmissie uit het rampgebied weg te laten gaan.'' Wel hebben zo'n 25 internationale onderzoekers in Oekraïne de afgelopen weken gegevens van de luchtverkeersleiding, radarbeelden en (satelliet)foto's verzameld. Ook de zwarte dozen leverden informatie op. ,,Deze gegevens worden op dit moment met elkaar vergeleken en daarna geanalyseerd.''

Dat het team in Den Haag verder werkt, betekent niet dat de OVV helemaal niet meer naar de rampplek wil. ,,Als de mogelijkheid zich voordoet, dan gaan we daar nog steeds naartoe", meldt de zegsman. De raad verwacht echter ook zonder zo'n bezoek de verzamelde gegevens te kunnen analyseren en een rapport van voorlopige bevindingen te kunnen schrijven.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d