Nieuwe vluchten uit Oekraïne nog onduidelijk

1 augustus 2014 om 17:34 door © 2014 ANP
Nieuwe vluchten uit Oekraïne nog onduidelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is nog niet bekend wanneer er nieuwe vluchten met menselijke resten vanuit Charkov naar Eindhoven gaan. Dat heeft premier Mark Rutte vrijdag gezegd. Experts hadden eerder op de dag een onbekend aantal resten geborgen op de rampplek in Oost-Oekraïne.

Wanneer de doodskisten naar Eindhoven worden gevlogen, zullen die in Nederland met hetzelfde ceremonieel worden ontvangen als de eerdere vluchten. Dat betekent dat er na de landing een minuut stilte in acht wordt genomen. Daarna rijdt een rouwstoet naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Daar zijn 207 experts uit meerdere landen bezig met de identificatie.

Elke vrijdag zal bericht worden hoeveel slachtoffers geïdentificeerd zijn. Rutte zei dat het geduld van alle betrokken op de proef wordt gesteld. ,,Maar vasthoudendheid blijkt te lonen", zei de premier over de herhaalde pogingen die zijn gedaan om op de rampplek te beginnen met het bergen van stoffelijke overschotten. ,,De eerste stap is gezet, maar de veiligheidssituatie wisselt. We moeten het iedere dag beoordelen. " Het aantal mensen dat aan het werk is in het gebied in Oost-Oekraïne kan worden uitgebreid met 60 experts van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) en 60 marechaussees. Ook kunnen 68 Maleisiërs in het gebied aan het werk.

Beste plek

De basis ligt nu in Soledar, dat ten noordwesten van het rampgebied ligt. Dat is qua veiligheid en aanvoerlijnen de beste plek, gaf Rutte aan. ,,Het is zo dicht mogelijk bij de rampplek zelf."

Het kabinet houdt eraan vast dat de marechaussees zonder wapens hun werk doen. De premier gaf aan internationaal maximale druk uit te blijven oefenen om het werk op de crashsite door te kunnen laten gaan. Donderdag sprak hij daar nog over met de Oekraïense president Petro Porosjenko.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d