Marokkaanse gays laten zich zien

1 augustus 2014 om 09:30 door Grieteke Meerman
Marokkaanse gays laten zich zien

Waarom vaar je mee?
Ten eerste omdat ik zelf homoseksueel en Marokkaans ben en ten tweede omdat er nog zoveel taboes te doorbreken zijn. De Marokkaanse gemeenschap is nog lang niet zo ver dat we dit onderwerp echt in eigen kring kunnen bespreken. Met zo'n boot laat je zien dat die ene homo binnen de familie niet de enige is, maar dat er in Nederland minstens 30.000 zijn.

Was het moeilijk om voor je familie uit de kast te komen?
Dat vonden ze natuurlijk niet zo leuk. Het is een proces. Eerst kom je voor jezelf uit, dan voor je vrienden en dan voor je familie. Ik was zelf natuurlijk al veel verder dan zij waren, maar zij hadden ook die tijd nodig om aan het idee te wennen. Voor hen is het een westers fenomeen dat onder Marokkanen niet voorkomt.

Je bent islamitisch opgevoed. Maakt dat het lastiger?
Ja, dat is het belangrijkste issue natuurlijk. Volgens de religie mag homoseksualiteit niet, het druist tegen de religieuze waarden in.

Denk je dat homoseksualiteit binnen de islam op termijn zal worden geaccepteerd?
Ja, ik denk het wel. Dat zie je de afgelopen jaren al gebeuren. Je hebt bepaalde fasen. De eerste is erover spreken, de tweede het respecteren en de derde acceptatie. We zitten volgens mij nog tussen spreken en respecteren in. Ik denk dat de Marokkaanse gemeenschap over tien jaar aan acceptatie toe is. Ik ben optimistisch.

Homo-emancipatie zou in Nederland juist afnemen vanwege homofobie onder Marokkanen. Onzin?
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat niet de allochtoon of de Marokkaan de potenrammer is, maar de gemiddelde autochtone Nederlander. Ik ben nooit fysiek aangevallen op mijn homoseksualiteit, ook niet binnen mijn familie.

Wat moet er nu gebeuren?
We moeten de jeugd voorlichten. En daarbij moet het niet alleen over het homo-zijn gaan. Want je bent niet alleen homo, maar ook andere dingen. Als je dat aan mensen laat zien, zullen ze er anders naar kijken.

Wat voor boot wordt de Marokkaanse boot?
Het wordt een kuis aangeklede boot. Dat is bewust, omdat we een andere boodschap hebben dan de gemiddelde berenboot. Het enige dat wij willen zeggen is: luister, wij zijn er ook, accepteer ons.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d