Konijnenplaag van tuinen naar park

8 augustus 2014 om 09:24 door Linda Oudendijk
Konijnenplaag van tuinen naar park

Bewoners van de Borrendammebuurt in Osdorp zijn blij dat de honderden konijnen uit hun gemeenschappelijke tuinen zijn verdreven, maar balen ervan dat het Botteskerkpark op een steenworp afstand nu door de dieren wordt omgeploegd. Het diervriendelijk verdrijven van de konijnen door hekken te plaatsen om de tuinen is een pilot van woningcorporatie Stadgenoot in samenwerking met Duurzaam Fauna Advies. "De konijnen zijn op een nette manier verdreven door Stadgenoot", zegt buurtbewoner Ria Dirksen. "Sommigen vinden het jammer, want die huppelende beestjes zagen er natuurlijk wel gezellig uit. Nu zitten ze in het Botteskerkpark iets verderop. Je ziet daar nu allerlei gaten in de grond ontstaan door het gegraaf van de dieren."

Yassine (8) speelt regelmatig in het park en is al een paar keer gevallen doordat hij met zijn voet in een konijnenhol bleef haken. "Dat deed best wel pijn", zegt hij met een sip gezicht. Soukayna (6) is hetzelfde overkomen. Ze moest ook een keer uitwijken voor een konijn op haar fiets. "Daardoor viel ik op de grond."

Begin dit jaar werden de konijnen weggejaagd uit de tuinen in de buurt, na een jarenlang terreurbewind. Eind 2013 regende het klachten bij Stadgenoot. De dieren veranderden de tuinen tot een slagveld. "De tuinen waren een gatenkaas. Een kind kon door al die konijnenholen makkelijk zijn been breken tijdens het spelen", zegt Dirksen. Eind januari werden de tuinen omheind met diep ingegraven hekken van een meter hoog, zodat de konijnen niet meer terug konden.

De Dierenbescherming is tevreden over de pilot-aanpak van Stadgenoot. "Wij zijn heel blij dat we konden voorkomen dat de dieren gedood werden", zegt persvoorlichter Eva van Joost. "Het was de bedoeling dat de konijnen zich zouden verplaatsen naar het park. Daar zouden ze volgens Stadsdeel Nieuw-West minder overlast veroorzaken. En dat is gebeurd. We krijgen geen signalen van het stadsdeel of van Stadgenoot dat ze daar als hinderlijk worden ervaren. Het vergt wat tolerantie van de mensen. Als de gemeente het gras kort houdt en de bossages laat staan, zal de kolonie zich stabiliseren. Dan kunnen konijnen en mensen heel goed samenleven. "

Bewoner Daisy vind het vreselijk. "Het is zo jammer dat ik die konijnen niet meer op het veld zie dartelen. Dat de honden onze gemeenschappelijke tuinen nu ook niet meer mogen betreden en dat mensen er weer rustig kunnen zitten, is fijn. Maar voor mij was het geen probleem." Het maakt Daisy wel blij dat ze zoveel konijnen in het Botteskerkpark ziet huppelen. "Dat vind ik geweldig, maar het is wel triest dat ze zo weinig leefruimte hebben. Je merkt dat de dieren helemaal de weg kwijt zijn."

De dames Anja, Willy en Nellie zitten te genieten van de rust en de zon in hun herwonnen tuin. Dat de konijnen uit hun doen zijn, beaamt Anja: "Er worden er meer aangereden. Dat was vooral zo in de periode dat ze op zoek waren naar een nieuwe plek." Willy is het daarmee eens, maar geniet ook erg van het feit dat ze haar tuin weer terug heeft. "Het heeft lang geduurd, maar nu zitten we heerlijk." "En het probleem met de hondenpoep is ook opgelost. Je had meer last van de hondenstront dan van die konijnenkeutels", vult Nellie nog aan.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d