Gezonde school met GGD-vignet flink in opmars

1 augustus 2014 om 09:46 door Bianca Brasser
Gezonde school met GGD-vignet flink in opmars

Het aantal aanvragen voor een certificaat voor een zogenoemde Gezonde School is het afgelopen half jaar gestegen met bijna 70 procent. Sinds de oprichting van het vignet Gezonde School door het rijksinstituut RIVM in 2011 werd ruim tweehonderd keer een aanvraag gedaan, voornamelijk door basisscholen. Een groot deel hiervan, ruim tachtig aanvragen, kwam het afgelopen half jaar binnen. Vorig jaar kwamen over het hele jaar zestig aanvragen binnen.

"De lijn van het aantal aanvragen stijgt nu hard. We verwachten dat die zal doorzetten", zegt Dorien Tolhuis van GGD GHOR Nederland, de beheerder van het vignet Gezonde School. "Het vignet wordt bekender en steeds meer scholen worden zich bewust van het belang van een gezonde levensstijl." Om een vignet Gezonde School te behalen, moet een school voldoen aan basisvoorwaarden en criteria van minimaal één van de acht thema's, waaruit de school zelf mag kiezen. De thema's Sport en Bewegen, Voeding en Sociaal-emotionele Ontwikkeling zijn onder de scholen het populairst. Het RIVM raadt binnen deze thema's erkende lesprogramma's aan, waar de school een keuze uit kan maken. Een deskundige van een betrokken kennisinstituut, zoals het Voedingscentrum, NOC*NSF en VeiligheidNL, bepaalt samen met de GGD of een school voldoet aan alle eisen.

"De samenwerking met deze instituten maakt het vignet Gezonde School uniek", zegt Tolhuis. Op dit moment zijn er 140 zogenoemde vignetscholen in Nederland met in totaal 187 themacertificaten. Op een totaal van 7000 basisscholen lijkt nog een flinke slag te maken. "Een vignet bekend maken, heeft tijd nodig", zegt Tolhuis. "Maar scholen zijn enthousiast en steeds meer scholen kiezen nu ook voor meerdere certificaten."

Harm van Gerven van de PO-raad, de sectororganisatie voor het primair onderwijs, beaamt dat steeds meer basisscholen werken aan aspecten van een gezond leven. "Dat begint op sommige scholen met traktatievoorschriften, op andere zijn ze al een aantal stappen verder. Vignetscholen zijn hier een mooi voorbeeld van. Dit aantal zal in de toekomst zeker meer worden."

Het vignet Gezonde School is nu nog alleen aan te vragen door basisscholen en mbo-scholen. Vanaf september is het vignet ook beschikbaar voor scholen in het voortgezet onderwijs.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d