Gevolgen van boycot steeds duidelijker

20 augustus 2014 om 08:46 door Rens Oving
Gevolgen van boycot steeds duidelijker

Bijna twee weken na de Russische boycot van bijna alle westerse voedingsmiddelen bereiden de Russen meer maatregelen voor. Vanuit het Kremlin klonk gisteren weer dreigende taal. Mocht de Amerikanen en Europeanen nog meer sancties instellen dan kunnen direct nog meer sectoren worden geboycot.

"We hebben meer dan eens gezegd dat Rusland geen voorstander is van het spreken van sanctietaal en daar ook niet mee begonnen is", zei de naaste medewerker van Vladimir Poetin, Dmitri Peskov. "Maar indien onze partners deze niet-constructieve en zelfs destructieve praktijk voortzetten, worden op dat vlak aanvullende maatregelen uitgewerkt."

Nieuwe sancties zijn mogelijk gericht op de invoer van industriële goederen. Het zou dan kunnen gaan om een volledig of gedeeltelijk importverbod op auto's en medische producten. Een stap die ook Nederland weer hard zou kunnen raken.

Ondertussen worden de gevolgen van de huidige boycot steeds duidelijker. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) exporteerde Nederland vorig jaar voor 500 miljoen euro aan voedingsmiddelen naar Rusland. Daar werd 300 miljoen euro aan verdiend. Dat getal ligt lager omdat een aanzienlijk deel van de export, zoals ananas, eerst in het buitenland werd aangekocht om vervolgens met een klein winst aan de Russen te worden doorverkocht.

Daarnaast werd geld verdiend door landbouwproducten te verkopen aan Polen en de Baltische Staten, Estland, Letland en Litouwen. Deze landen voerden een belangrijk deel van die Nederlandse producten weer door naar Rusland. Het wegvallen van deze handel zou nog eens 300 miljoen euro kosten.
Het zijn niet alleen tuinders en boeren die door de boycot worden geraakt. Ook transporteurs, groothandels en bijvoorbeeld uitzendbureaus zullen inkomsten zien teruglopen. In totaal staan minimaal 10.000 banen op de tocht.

Het economisch bureau van schat in dat in de gehele Europese Unie ongeveer 130.000 banen op de tocht staan. Volgens onderzoekers van de bank leveren de sancties in een jaar tijd 6,7 miljard euro aan schade op in Europa, waarvan 937 miljoen in Nederland.

De handelsoorlog begint ondertussen ook zijn sporen na te laten in Rusland zelf. Europese banken verlenen nauwelijks kredieten aan Russische banken en bedrijven. Geld lenen is daardoor duurder geworden. Twee Russische banken hebben al bij de overheid aangeklopt voor steun. Daarnaast zijn de voedselprijzen in het land van Poetin sinds het begin van de boycot flink gestegen.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d